20. 05. 2017 - 18:16
WADA PORUČILA RUSIMA: Smijenite Isinbayevu ili vam ostaje...
907
Shares
WADA PORUČILA RUSIMA: Smijenite Isinbayevu ili vam ostaje suspenzija!

Ultimatum

WADA PORUČILA RUSIMA: Smijenite Isinbayevu ili vam ostaje suspenzija!

20. 05. 2017 - 18:16
0
Shares

Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je da Yelena Isinbayeva mora da bude uklonjena sa čela Ruske antidoping agencije da bi ona ponovo dobila licencu.

Ruska antidoping agencija je krajem 2015. godine ostala bez licence, a WADA je objavila četiri uslova po kojima će joj je vratiti, među kojima je i odlazak dvostruke olimpijske šampionke sa čelne funkcije. Isinbayeva je bila izuzetno oštra u odluci Svjetske atletske federacije da suspenduje ruske atletičare.

Nezavisan izvještaj WADA ustanovio je da je Rusija posljednjih godina imala doping program koji je sponzorisala država. Suspenzija koja je izrečena u novembru 2015. godine i dalje je na snazi, pa tako ruski atletičari nisu učestvovali na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sa.

Druge promjene koje WADA zahtjeva su i da ljudima koji vrše testiranja bude dozvoljen pristup takozvanim zatvorenim gradovima, gdje sportisti traže utočište da ne bi bili testirani. Takođe se traži pristup biološkim pasošima atletičara i implementacija pravila o sukobu interesa.

Učitaj još novosti