07. 06. 2017 - 11:14
MEHMED BAŽDAREVIĆ ZA SPORT.BA: Čeka nas težak meč u petak, ali...
907
Shares
MEHMED BAŽDAREVIĆ ZA SPORT.BA: Čeka nas težak meč u petak, ali ova majica zaslužuje da damo sve od sebe!

KVALIFIKACIONA UTAKMICA PROTIV GRČKE

MEHMED BAŽDAREVIĆ ZA SPORT.BA: Čeka nas težak meč u petak, ali ova majica zaslužuje da damo sve od sebe!

Sport.ba
07. 06. 2017 - 11:14
0
Shares

Nogometna reprezetancija  BiH u petak u Zenici igra kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo protiv reprezentacije Grčke. 

Tim povodom razgovarali smo sa selektorom nogometne reprezentacije BiH, Mehmedom Baždarevićem, koji je za Novi.ba govorio o povrijeđenim igračima, ali i o očekivanjima o ovoj utakmici, te šansama za kvalifikaciju za Svjetsko prvenstvo. 

 
Sport.ba: Kakve su šanse reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

Baždarević: Prije ove utakmice u petak šanse su veoma realne, sve je još u igri. Mi se nadamo da će poslije ove utakmice šanse biti još veće. Znamo da će biti izuzetno teško, pogotovo zbog nedostatka puno igrača u našim redovima. Ja se nadam da ćemo dati sve od sebe i napraviti dobar rezultat. 

Sport.ba: Da li je utakmica prtiv Grčke najvažnija utakmica u ovim kvalifikacijama? 

Baždarević: Za sada je najvažnija. Svaka je najvažnija, a ona prva je najvažnija. Međutim, ja se nadam, odnosno iskreno želim da bude još važnijih. Najvažnija trebala bi bi biti ona koja bi dozvolila da idemo na veliko takmičenje. U ovom momentu najvažnija je Grčka. 

Sport.ba: Prva utakmica  protiv Grčke završila 1-1,  i primili smo gol u zadnjoj minuti susreta. Da li i danas žalite za propuštenom prilikom u tom meču?

Baždarević: Ne valja žaliti i u životu treba gledati naprijed. Ja sam doživio da primim gol  i da dam u zadnjoj minuti i sasvim je sigurno da bi ta dva boda utjecala da budemo u lakšoj situaciji.

Međutim, mi moramo misliti na ono što nas čeka u petak i jednostavno učinit ćemo sve da ne dođe do takve situacije. Mislim da imamo snage, ali još jednom da kažem, da moramo dati sve od sebe, da ostavimo srce na terenu. 

Sport.ba: Kakva nas utakmica očekuje u petak? Grčka je nas stari poznanik, igrali smo već nekoliko puta protiv njih  kvalifikacione utakmice. Da li očekujete standardno tvrdu igru Grčke i da li  će oni možda doći da brane neriješen rezultat? 

Baždarević: Svaka utakmica za sebe je jedna posebna priča. Mi znamo da nas čeka dobar protivnik i znamo da su igrali dobru utakmicu protiv Belgije. Prema tome, to je još jedan razlog više da se bolje spremimo i da igra kao jedna ekipa, jedna klapa i da se borimo za našu državu. Mislim da ova majica zaslužuje da sve damo. Na kraju ako zaslužimo, a mislim da ćemo svojim ponašanjem i igrom zaslužiti pozitivan rezultat.  Bit će teško. Volio bih da obradujemo naš narod još jednom i da opravdamo to što nosimo nacionalni dres. 

Sport.ba: Da li će izostanak Seada Kolašinca biti veliki hendikep za našu odbranu, obzirom na to da je on trenutno u najboljoj formi sto se tiče igrača iz naše defanzivne linije? 

Baždarević: Sigurno je da će on nedostajati, jer se trenutno radi o trenutno najboljem beku u Evropi. Znamo da nam nedostaje Emir Spahić koji je puno značio za reprezentaciju, pa Milan Đurić, pa Milićević, pa Krunić...Uvijek je lakše kada imamo veći izbor, međutim, imamo dobre momke, dobre igrače na raspolaganju i sada je na nama da uradimo sve, a znamo šta trena uraditi da sve ostvari povoljan rezultat. 

kolas

Sport.ba: Kako komentarišite prelazak Seda Kolašinca u Arsenal? 

Baždarević: Ja za to znam već mjesecima, jer sam jako dobar sa trenerom Arsenala, tako  da me kao prvo nije izenadilo, kao drugo to je velika čast za fudbal BiH. Nakon Edina, nakon Spahića, nakon Ibiševića, nakon svih tih momaka koji nose ipak jednu ambasadorsku ulogu naše zemlje, našeg sporta, prema tome to je velika stvar. Nadam se da će on opravdati,veliki novac je uložen u njega i da će na najbolji način pokazati i predstaviti naš sport i naš fudbal i da će u svojoj karijeri napredovati i samim tim i reprezentacija. 

Sport.ba: Da li će Miralem Pjanić igrati u petak, u meču protiv Grčke?

Baždarević: On je dobio jedan udarac, i mislim da se to pitanje uopšte ne postavlja, ali, ipak moramo biti oprezni. Danas ćemo napraviti test i odlučiti defintivno, ali mislim da tu neće biti nikakvih problema. 

Sport.ba: Za kraj recite nam da li ste optimistični pred ovaj susret, da li očekujete pobjedu?

Baždarević: Uvijek sam optimista, ali sam i realista. Fudbal je nepredvidiv. Ja igram preko 30 godina, kao igrač 900 utakmica, kao trener ne znam da li imam preko 450 utakmica. U fudbalu je sve moguće. Moramo ga respektovati i moramo sve dati. Kada mu sve damo, onda nam se vrati na najbolji način. Prema tome  učinimo sve da tako bude. Ja sam optimista, ali u fudbalu nikad ne možemo znati rezultat unaprijed.

 

Učitaj još novosti