29. 03. 2024 - 13:21
FIFA donijela odluku koja mijenja SVE
907
Shares
FIFA donijela odluku koja mijenja SVE

FIFA donijela odluku koja mijenja SVE

29. 03. 2024 - 13:21
0
Shares

Fudbalsku reprezentaciju BiH od narednog mjeseca čeka novi pad na FIFA rang listi.

Zmajevi će najvjerovatnije pasti na 72. poziciju, a preteći će ih Crna Gora, koja je slavila u oba prijateljska meča u martu.No, to neće uticati na šešire pred žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2026. u Kanadi, Meksiku i SAD-u.

FIFA je donijela odluku da će na ovom prvenstvu učestvovati čak 48 reprezentacija. Do sada je Europa davala 13 selekcija, a ovaj put će imati 16 država na Mundijalu.

Zbog toga je promijenjen i format takmičenja zbog kojeg Zmajevi neće pasti u četvrti šešir.

Da je sada žrijeb, naša selekcija bi bila u trećem šeširu, a da format nije promijenjen bila bi u četvrtom. O čemu se ustvari radi? U glavnom dijelu kvalifikacija bit će 12 grupa od po četiri ili pet reprezentacija i svako sa svakim će igrati kod kuće i na strani. Samo pobjednici će izboriti direktan plasman.

U drugoj fazi kvalifikacija, svojevrsnom baražu, naći će se 16 selekcija, 12 drugoplasiranih iz grupa i četiri pobjedika grupa Lige Nacija.

Žrijebom ćemo dobiti četiri staze baraža, igrat će se polufinala i finala, a pobjednik svake staze plasirat će se na Mundijal.

Naša reprezentacija će biti u trećem šeširu, a šeširi trenutno izgledaju ovako.

Prvi šešir: Francuska, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Danska, Ukrajina.

Drugi šešir: Austrija, Švedska, Mađarska, Vels, Poljska, Srbija, Škotska, Turska, Rusija (?), Češka, Rumunija, Norveška.

Treći šešir: Slovačka, Grčka, Slovenija, Finska, Irska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Sjeverna Irska, Izrael.

Četvrti šešir: Gruzija, Bugarska, Luksemburg, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kosovo, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farski Otoci, Latvija.

Peti šešir: Litvanija, Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštajn, San Marino.

Kvalifikacije za SP igraju se od marta do novembra 2025. godine.

Učitaj još novosti