18. 04. 2024 - 18:30
Doborac objavio širi spisak: Vraćaju se Perić i Malinović, ima...
907
Shares
Doborac objavio širi spisak: Vraćaju se Perić i Malinović, ima dosta novih imena

Doborac objavio širi spisak: Vraćaju se Perić i Malinović, ima dosta novih imena

18. 04. 2024 - 18:30
0
Shares

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u maju očekuje dvomeč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Portugala, a u taj meč ulazimo sa novim selektorom.

Na klupi našeg tima će sjediti Damir Doborac koji je nedavno imenovan na mjesto selektora i tako je zamijenio Irfana Smajlagića na toj poziciji.

Doborac je bio pomoćnik u stručnom štabu kod selektora Smajlagiča, a također je aktivan u Premijer ligi BiH kao trener Gračanice, tako da dobro poznaje trenutne priklike u bh. rukometu.

Novi selektor se odmah prihvatio posla i danas je objavio širi spisak za pomenute utakmice sa Portugalom.

Većina igrača je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine što je jasan znak da će naša liga u budućnosti biti sve veći oslonac reprezentacije.

Portugal je sigurno favorit u ovom dvomeču, ali naši momci se neće tek tako predati.

Na širem spisku selektora Doborca nalaze se slijedeći igrači:

Benjamin Burić (Flensburg; Njemačka), Admir Ahmetašević (Witerthur; Švicarska), Harun Hodžić (Chambery; Francuska), Bekir Čordalija (Vogošća), Ahmed Čabaravdić (Konjuh), Marko Majstorović (Krka; Slovenija), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Mirko Mišetić (Sloboda), Kenan Hadžiavdić (Konjuh), Mirko Herceg (Csurgoi; Mađarska), Dino Hamidović (Gračanica), Nemanja Peštić (Partizan; Srbija), Luka Knežević (Sloboda), Dario Đenadija (Sloga Doboj), Mislav Grgić (Linz; Austrija), Josip Perić (Tatabanya; Mađarska), Milan Vukšić (Izviđač), Adnan Isaković (Gračanica), Sedžad Abdurahmanović (Krivaja), Marko Panić (Montpellier; Francuska), Nedim Hadžić (Borac), Pavle Petrović (Eurofarm Pelister; Sjeverna Makedonija), Dejan Malinović (Balatonfuredi; Mađarska), Faris Čolaković (Krivaja), Luka Perić (Celje; Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje; Slovenija), Marko Parežanin (Leotar), Vladan Đurđević (Borac), Amar Kendić (Maglaj), Senjamin Burić (Skjern; Danska), Adin Faljić (Zagreb; Hrvatska), Matej Ljubić (Izviđač), Amir Muhović (Borac), Ermin Ombaša (Vogošća), Elmir Građan (Goražde).

Reprezentacija BiH će se okupiti u Tuzli 6. maja, a prvi meč igramo u gostima u Portugalu 9. maja, dok je revanš na rasporedu 12. maja u tuzlanskom Mejdanu.

Kvalifikacije za EURO jedan od ciljeva

Nakon baraža krajem godine nas očekuje početak novog ciklusa kvalifikacija za EURO 2026. godine.

Naša selekcija je u grupi sa Islandom, Grčkom i Gruzijom.

Na Evropskom prvenstvu koje će biti održano za dvije godine nastupiti će 24 reprezentacije, a tri selekcije domaćina (Danska, Norveška, Švedska), te Francuska kao aktuelni šampion Evrope direktno su se kvalifikovali na završni turnir.

Ostala mjesta od dvadeset učesnika biti će poznata nakon kvalifikacija, a tamo će biti 32 reprezentacije,.

Prvoplasirane i drugoplasirane selekcije iz svake grupe će obezbijediti plasman na završni turnir, a dalje će ići i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, prenosi Sportsport

Učitaj još novosti