23. 04. 2024 - 11:05
Tanov klub traži 120 miliona eura odštete zbog tragične smrti...
907
Shares
Tanov klub traži 120 miliona eura odštete zbog tragične smrti napadača, tvrde da su zbog toga ispali

Tanov klub traži 120 miliona eura odštete zbog tragične smrti napadača, tvrde da su zbog toga ispali

23. 04. 2024 - 11:05
0
Shares

Prema pisanju L'Equipea Cardiff City od Nantesa traži nevjerovatnu odštetu od 120 miliona eura zbog smrti Emiliana Sale u avionskoj nesreći 2019. godine.

U posljednjoj dionici dugotrajne pravne bitke između dva kluba oko tragične smrti argentinskog napadača, L'Equipe izvještava da Cardiff želi odštetu od Nantesa za ispadanje iz Premiershipa.

Sala je poginuo u avionskoj nesreći 21. januara 2019. godine, a putovao je iz Nantesa u Cardiff kako bi kompletirao transfer. Let je organizovao njegov agent Willie McKay u ime Nantesa, tako da Cardiff za nesreću smatra odgovornim francuski klub.

Cardiff će danas ispostaviti fakturu od 120 miliona eura Trgovačkom sudu u Nantesu, brojku zasnovanu na analizi podataka koja kaže da su imali 54,2 posto šanse da izbjegnu ispadanje sa Salom u sastavu.

Velški klub je angažovao stručnjake koji su izračunali očekivane golove i osvojene bodove da je Sala igrao za njih u drugoj polovini sezone.

Iako se ne zna sa sigurnošću da li bi Salini golovi zadržali Cardiff u Premier ligi, on je u prosjeku postizao gol svake tri utakmice za Nantes u francuskoj ligi i očekivalo se da će imati dobar učinak i u Engleskoj.

Vlasnik Cardiffa Vincent Tan ranije je rekao da neće odustati od borbe za obeštećenje, a sada traže ogromnu odštetu tvrdeći da su tu sumu izgubili od TV prava, oglašavanja i sponzorstava, jer su ispali u Championship.

S druge strane, Nantes je pokrenuo protivtužbu, za koju L'Equipe kaže da se zasniva na "moralnoj šteti", i traže da Cardiff bude kažnjen.

Inače, Salin transfer iz Nantesa u Cardiff bio je vrijedan 15 miliiona eura, a u cjelosti je isplaćen tek odlukom Arbitražnog suda za sport i FIFA-e, koji su utvrdili da je već bio realizovan u trenutku smrti argentinskog igrača.

Učitaj još novosti