23. 04. 2024 - 07:55
Hrvatica se zadužila 80.000 eura i postala prvakinja svijeta:...
907
Shares
Hrvatica se zadužila 80.000 eura i postala prvakinja svijeta: Prethodno je bila u samostanu i upisala tri fakulteta

Hrvatica se zadužila 80.000 eura i postala prvakinja svijeta: Prethodno je bila u samostanu i upisala tri fakulteta

23. 04. 2024 - 07:55
0
Shares

Hrvatska bokserka Ivana Habazin po treći put u karijeri osvojila je naslov profesionalne svjetske prvakinje pobijedivši u KC "Dražen Petrović" jednoglasnom odlukom sudiJA Mađaricu Kingu Magyar u meču za pojas po WBC verziji i privremeni pojas po WBA verziji u velter kategoriji (-67 kg). Habazin je prvi svjetski naslov osvojila 2014. po IBF verziji, četiri godine poslije je osvojila i IBO pojas, a iza nje je gotovo filmska priča.

Nažalost, život je nije mazio od najranijih dana. Njen otac nastradao je u saobraćajnoj nesreći, na motociklu, pa je ostala bez tate s nepunih godinu dana što joj je znatno otežalo djetinjstvo.

Bez obzira na sve, puno ju je toga zanimalo, kao što je zanima i sada pa iza sebe ima tri upisana fakulteta, teologiju, pravo i diplomaciju.

Sa 14 godina odlučila je otići u samostan, ali je samo četiri godine kasnije odustala od ideje da bude časna sestra.

"Kada sam izašla, teško mi se bilo priviknuti na običan svijet. Nisam bila povezana s ljudima, izgubila sam kontakte sa svojim vršnjacima. Osjećala sam da sam propustila neke stvari u odrastanju, no nije imalo smisla vraćati se na to", rekla je za Večernji.hr.

Na koncu se odlučila na neku novu krajnost – boks i učinila je sve kako bi stigla na vrh.

"Koliko para dugujem, meč u Zaboku, meč sad. Dugujem 80.000 eura, ali vjerujem da će se isplatiti. Možeš kupiti stan za to! Uzela sam rizik i išla po ove titule, u zadnje dvije godine probali su sve napraviti da ne dođe do ovoga, ali Bog je moja snaga i to me pokretalo. Kad sam se opustila u meču, to je bilo bolje. Kad sam se budila s mišlju "ajme, moram vratit pare", baš je teško, ali zato je sad i slađe", kazala je Habazin nakon osvajanja posljednje titule.

Za 34-godišnju Zabočanku ovo je bio meč u kojem se trebala boriti protiv Amerikanke Jessice McCaskill, kad su ulog trebala biti čak četiri pojasa (WBC, WBA, IBO i The Ring), ali je američka bokserka odlučila otkazati borbu i prihvatiti izazov Lauren Price, zbog izdašnije finansijske ponude, ali uprkos svemu Habzain je došla do nove titule, piše klix.ba.

Učitaj još novosti