30. 03. 2015 - 16:01
Zmajevi nikada nisu bili lošiji u kvalifikacijama za Euro
907
Shares
Zmajevi nikada nisu bili lošiji u kvalifikacijama za Euro

Analiza

Zmajevi nikada nisu bili lošiji u kvalifikacijama za Euro

Goal.com
30. 03. 2015 - 16:01
0
Shares

Kvalifikacije za Euro 2016. za Bosnu i Hercegovinu zasad su u znaku broja pet, ali teško da su reprezentativci zaslužili i takvu ocjenu. Nakon pola kvalifikacijskog ciklusa i pet odigraniih utakmica,  BiH ima pet bodova i na petom je mjesti skupine B. To je najlošiji učinak zmajeva u euro-kvalifikacijama nakon polovice odigranih utakmica. 

Kad se uzme u obzir i borba za svjetsku smotru, lošiji učinak BiH je imala na početku natjecanja, u kvalifikacijama za SP 1998. i 2002. BiH sudjeluje u kvalifikacijama od 1998., zmajevi su morali čekati 16 godina da ugledaju veliko natjecanje. Sada bi im na ruku mogao ići sustav natjecanja, jer će na Euru u Francuskoj sljedeće godine igrati 24 reprezentacije, umjesto dosadašnjih 16. 

Kvalifikacije za SP 2014.
BiH je završila kvalifikacije kao prva u skupini, s 25 bodova, kao i Grci koji su morali preko baraža do Brazila. Nakon pet utakmica, momčad Safeta Sušića imala je 13 bodova. 

Kvalifikacije za Euro 2012.  
Prije četiri godine, BiH je ispala u baražu protiv Portugala. Nakon 0:0 u Zenici, Porugalci su kod kuće slavili s uvjerljivih 6:2.  U skupini je BiH bila druga s 20 bodova, a na polovici kvalifikacija  imala je sedam bodova. 

Kvalifikacije za SP 2010.  
U skupini je BiH bila druga s 19 bodova, iza nedodirljive Španjolske (30). Nakon pet utakmica, zmajevi su imali devet bodova. BiH je došla do dodatnih kvalifikacija, ali tamo je dva put s 1:0 slavio Portugal i otišao u JAR. 

Kvalifikacije za Euro 2008.
U kvalifikacijama za EP u Austriji i Švicarskoj, BiH je igrala u skupini C i na kraju završila na četvrtom mjestu od sedam momčadi u skupini. Na Euro su vodila prva dva mjesta na kojima su bili Grci i Turci. Na polovici kvalifikacija, BiH je dobro stajala, imala 10 bodova iz šest utakmica, ali onda su u posljednjih pet utakmica uslijedili porazi protiv Mađarske, Moldavije, Grčke, Norveške i Turske. 

Kvalifikacije za SP 2006.
U kvalifikacija za SP u Njemačkoj, BiH je natjecanje završila kao treća u skupini sa 16 bodova. Prva je bila SCG s 22, a druga Španjolka s 20 bodova. Nakon pet odigranih utakmica BiH je imala 6 bodova. 

Kvalifikacije za Euro 2004.
U kvalifikacijma za kontinentalnu smotru u Portugalu, BiH je u skupini od pet reprezentacija završila na četvrtom mjestu s 13 bodova. Bila je to rijetko izjednačena grupa u kojoj je Danska bila prva s 15 bodova, a Norveška i Rumunjska imale su bod manje. Nakon četiri odigrana kola, BiH je imala polovičan učinak od dvije pobjede odnosno šest bodova, ali na kraju nije vidjela Portugal. U posljednjem kolu zmajevima je trebala pobjeda protiv Danske, ali su na Koševu odigrali 1:1 uz gol Elvira Bolića. 

Kvalifikacije za SP 2002. 
Bile su to druge kvalifikacije za Mundijal, a BiH je u skupini od pet momčadi, završila na pretposljednjem mjestu s osam bodova. Zmajevi su tu imali drugi najlošiji učinak nakon polovice odigranih utakmica, iz četiri dvoboja četiri boda.

Kvalifikacije za Euro 2000.
Ovo su bile prve euro-kvalifikacije za BiH, koja je tada završila kao četvrta u skupini, s 11 bodova. Na Euro je otišla Češka, a Škotska u dodatne kvalifikaicje. Nakon pet utakmica u skupini, BiH je imala sedam bodova. 

Kvalifikacije za SP 1998.
Bili su to "prvi mačići" i prve kvalifikacije za BiH koja igrala u skupini s Hrvatskom i Slovenijom. Zmajevi, koji sve utakmice i nisu mogli igrati kod kuće, na kraju bili četvrti s devet bodova, lošiji su bili jedino Slovenci s tek jednim osvojenim bodom. Nakon polovice kvalifikacija, iz četiri utakmice, BiH je imala tri boda i bio je to najlošiji učinak u dosad svim odigranim kvalifikacijama. 

Učitaj još novosti