25. 03. 2015 - 20:35
Ovo su najgora pojačanja u istoriji Reala i Barcelone: Među...
907
Shares
Ovo su najgora pojačanja u istoriji Reala i Barcelone: Među njima je i legenda bh. fudbala

El Clasico sa druge strane

Ovo su najgora pojačanja u istoriji Reala i Barcelone: Među njima je i legenda bh. fudbala

Kliker.tv
25. 03. 2015 - 20:35
0
Shares

Najiščekivaniji susret drugog dijela fudbalske sezone između „divova“ Barselone i Real Madrida, završio je napetom pobjedom Katalonaca 2:1, a utakmicu je odlučio pridošlica Luis Suarez, što nam je poslužilo da prostudiramo kako je izgledalo kada skauti ova dva tima nisu odradili dobar posao.

Kriterijum prema kojem smo birali fudbalere je visina transfera, brojke koje su igrači ostvarili u timovima, odigrane minute, kao i ukupan utisak koji su ostavili na navijače i fudbalsku javnost.

Počećemo sa Realom, s obzirom na ustaljenu praksu da se poraženi učesnik „El Klasika“ stavlja na rub srama i traže se „krivci“, što bi po nekim navijačima madridskog kluba trebali biti Geret Bejl i Hese Rodrigez.

Real Madrid

Real Madrid je jedan od najboljih klubova na svijetu, zvanično proglašen najboljim klubom 20. vijeka, klub sa najviše osvojenih Liga šampiona (10), a u svemu tome mu definitivno nisu pomogli ovi igrači.

1. Džonatan Vudgejt

Džonatan Vudgejt je igrač zbog kojeg se moraju staviti navodnici na riječ „pojačanje“ bez obzira što je u pitanju dolazni transfer, i što je za njegov dolazak izdvojeno 16.2 miliona eura. Povrede koje su ga mučile dok je igrao za Lids i Njukastl teško mogu opravdati prvu utakmicu koju je odigrao za „kraljevski klub“. Madriđani su igrali protiv Atletik Bilbaoa, a Džonatan je bio jedna od glavnih figura, i to u negativnom smislu. Uspio je da pogodi mrežu, ali Kasiljasovu, i da pritom kasnije u meču, dobije drugi žuti karton. Real je dobio tu utakmicu 2:1 ali Vudgejt nije mnogo više pokazao ni u naredne tri sezone koliko je igrao, pa je karijeru morao da nastavi 2007. godine u Engleskoj, u Midlzbrou.

2. Elvir Baljić

Bosansko-Hercegovački igrač došao je u Real iz Fenerbahčea 1999. godine, za 18 miliona eura. Nije imao debi kao Vudgejt, ali pored konkurencije u napadu, koju su činili tada  Raul i Morientes nije ni mogao mnogo da učini. Odigrao je pet utakmica, a na terenu je proveo ukupno 89 minuta i nije uspio postići pogodak niti asistirati. Trener koji ga je doveo u klub bio je Džon Tošak, koji je nedugo nakon što je transfer Baljića realiziran dobio otkaz, a na klupu je došao  Visente del Boske. Baljić je klub napustio bez odštete.

3. Rojston Drente

Drente je u Madrid došao 2007. godine kao jedan od najvećih talenata u evropskom fudbalu, a plaćen je 14 miliona eura. Holanđanin koji je tada imao 20 godina, mogao je da igra na lijevom beku, toliko neophodnoj poziciji, bio je brz i eksplozivan, ukratko sve što je Real tada tražio. Uprkos mnogim prilikama nije uspio da se nametne treneru Huande Ramosu, pritisak koji postoji kada se igra za tako veliki klub je bio prevelik, što je natjeralo čelnike da ga pošalju  na pozajmicu u Herkules 2010. godine. Madrid je napustio bez obeštaćenja, odselivši se u rusku Alaniju.

4. Flavio Konseisao

Flavio je u redove merengesa stigao 2001. godine, što znači da je morao biti više nego odličan igrač da bi parirao tadašnjem „stubu“ Madrida na sredini terena, Klodu Makeleleu. U prvoj sezoni je upisao 10 nastupa, a samo je u tri utakmice igrao čitavih 90 minuta. Koliko je bio promašena investicija govori i podatak da je plaćen 25 miliona eura, što je duplo više nego što je Real platio za Makelelea. U Madridu je proveo tri sezone, a nakon što nije uspio održati mjesto, čak ni na klupi, klub je napustio bez odštete.

5. Tomas Gravesen

Tomas je tokom pet godina provedenih u timu Evertona prikazao odlične igre i tako privukao skaute Madriđana da ga dovedu u klub 2005. godine. Gravesen je igrao na poziciji zadnjeg veznog u Realu, što je nešto defanzivnije nego što je igrao u Engleskoj, pa se i tu može naći jedan od razloga loših igara. Ipak temperament je bio glavna prepreka igraču da pokaže kvalitet. Bio je sklon gruboj igri, redovno je povrijeđivao protivničke igrače, a i ni saigrači mu nisu bili pretjerano mili, među kojima je najgore prošao brazilac Robinjo. Iako je htio da napusti klub već u januaru 2005. godine, strpio se do ljeta i prešao u Seltik za dva miliona funti.

Barselona

Barselona je ekipa koja proizvodi jedne od najvećih talenata na svijetu. Prisutni su u vrhu fudbala otkad postoje, četvorostruki su prvaci Evrope. Imali su u svojim redovima igrače kao što su Maradona, Rivaldo, Ronaldinjo, sada Mesi, a ovo su igrači koji nisu uspjeli ni približno da ostvare fudbalsku slavu u dresu Katalonaca.

1. Dmitro Čigrinski

Sami dolazak ukrajinskog defanzivca u tim koji je tada osvajao sve što se moglo osvojiti, bio je u najmanju ruku čudan. Plaćen je 25 miliona eura, a imao je samo 22 godine, pravio je početničke greške u mečevima Šahtjora protiv Milana i Sevilje u Ligi šampiona. Ipak Pep Gvardiola nije želio da odustane od njega i nakon dugih pregovora je došao povrijeđen u prijestonicu Katalonije. Ukrajinac je odigrao samo 12 utakmica u sezoni 2009-10, koju je proveo većinom sjedeći na klupi zbog konstantnih povreda, da bi se vratio u Šahtjor za 10 miliona manje.

2. Felipe Kristanval

Barselona je platila ukupno 17 miliona eura francuskom Monaku da bi dovela Kristanvala, koji je tada trebao da predstavlja odličnu zamjenu za Lilijana Turama. Odigrao je 31 utakmicu, koje je uglavnom počinjao sa klupe, jer nije ostavio dobar utisak na tadašnjeg trenera Luja Van Gala. Izgovor je tražio u taktici Holanđanina, koja je sačinjavala odbranu od tri igrača umjesto standardnih četiri, što Kristanvalu nije odgovaralo. Klub je napustio bez odštete, da bi se u ljeto 2003. godine pridružio Marseju.

3. Đovani Deiberson

Deiberson je plaćen svotom od 18 milona eura brazilskom Kruzeiru u ljeto 2001. godine, a igrao je uglavnom na sredini terena. Za Barsu je nastupio 21 put, a dao je samo jedan gol uz igru koja nije zadovoljavala trenera Karlesa Reksača, koji mu je dao priliku samo u pet nastupa u drugoj sezoni. Poslat je u Benfiku na pozajmicu, da bi u narednih 10 godina promijenio osam klubova. Nešto bolje partije pružao je igrajući za Hal siti, ali uglavnom nije dokazao talenat koji se očekivao.

4. Aleksandar Hleb

Hleb je na Nou Kamp došao 2008. godine i to u momentu kada su sve evropske ekipe željele da ga imaju u redovima. Reprezentativac Bjelorusije igrao je impresivno za Arsenal i malo ko je očekivao da će tako loše proći u Španiji. Transfer je koštao oko 15 miliona eura, a za Barsu je upisao 19 nastupa u kojim nije mogao da se upiše u listu strijelaca, pa je kasnije pozajmljivan Štutgartu, Birmingemu i Volfsburgu. Saga oko Aleksandra se završila neslavno u januarskom prelaznom roku 2012. godine, kada je Bjelorus raskinuo konačno ugovor sa Kataloncima i prešao u ruski klub Krila Sovjetov Samara.

5. Dragan Ćirić

Ćirić je došao  u Barselonu 1997. godine iz Partizana, u kojem je pružao odlične partije. Osim Barselone, domogao se i reprezentacije SR Jugoslavije, i to u doba Mijatovića, Savićevića, Stojkovića i Jugovića. Vezni igrač je proveo godinu i po dana u Barseloni, upisao je 26 nastupa na kojima nije uspio da postigne gol, što se nije sviđalo Luju van Galu, pa je pozajmljen grčkom AEK-u. Klub je zvanično napustio 2000. godine, kada je prešao u ekipu Valjadolida.

Učitaj još novosti