15. 04. 2015 - 23:18
PRVI UTISAK: Preporođeni heroj srušio Bayern
907
Shares
PRVI UTISAK: Preporođeni heroj srušio Bayern

LIGA PRVAKA

PRVI UTISAK: Preporođeni heroj srušio Bayern

Saša IBRULJ
15. 04. 2015 - 23:18
0
Shares

Kada je u maju 2013, nakon samo deset utakmica u dresu Al Ahlija, Ricardo Quaresma napustio Dubai slutilo je to na kraj. Na propast jedne karijere koja je mogla biti velika. 

Njegov kratki boravak u Emiratima, gdje je zabio dva gola prije nego li je otpušten bio je obilježen istim riječima kojima su ga ispratili iz Barcelone, Intera, Chelsea i Bešiktaša - ispod svih očekivanja.

Dvadeset mjeseci nakon što je ostao bez posla u poluamaterskoj ligi i vratio se kući, Quaresma igra možda ako ne najbolju, onda sezonu koju bi smo lako mogli nazvati - najkorisnijom u karijeri. Sezonu čija je kruna stigla večeras, u senzacionalnoj pobjedi njegovog Porta nad favoriziranim Bayernom; večeras kad je Quaresma opet pokazao zašto je nekada važio za jednog od najtalentovanijih igrača svijeta. I potvrdio da je majstor.

Jasno je da smo svi bili svjesni da je Lopeteguijev Porto dobra ekipa; prošetali su se solidnom grupom, razbili Basela; ali realno je da je ovo malo ko očekivao. Istina, u potopu Guardiole veliku ulogu imala je i peta kolona; tri gola su stigla nakon individualnih grešaka, ali one u modernom fudbalu rijetko dolaze slučajno. Pogotovo ne tri za redom. Bayern je kroz sezonu - koliko je to moguće u Bundesligi - pokazao da se zna patiti s ekipama koje su u stanju da im nametnu visoki pritisak. A večeras je to Porto uradio savršeno i što je najvažnije, pogađao je iz šansi koje je stvarao. 

lewandowski

Lopetegui je u Porto stigao kroz omladinske selekcije Španije i sa sobom donio ne samo specifičnu igru koju danas Porto gaji, nego i ogromnu energiju na čijim krilima ova mlada ekipa igra. Španac je znao i kako se nositi s Quaresmom; dugo je bio na ratnoj nozi s njim, ali ideja je bila od ovog super talentovanog mađioničara napraviti i fudbalera korisnog za ekipu. Harry Potter je još od prvih dana u Sportingu bio predodređen da bude glavni, najvažniji, lokomotiva ekipe, a on to nije bio u stanju. Nije bio u stanju jer nije bio timski igrač; bio je previše arogantan, nekonstantan, psihološki nespreman. Često omiljen od mase, u svlačionici je bio omražen; i tako iz kluba u klub.

Barcelona, Inter, Chelsea, Bešiktaš, Al Ahli. Svugdje su očekivali mnogo, a dobili ništa. 

Danas su stvari drugačije. Danas je Quaresma važni, ali ipak samo jedan kotačić u Portovoj mašini i čini se da i on u tome uživa. Djeluje i igra prirodnije, a to je ono što mu je trebalo. Večerašnje izdanje bilo je gotovo pa savršeno - jednostavno i koncizno, borbeno i i dalje atraktivno, ali i bez previše komplikacije. Baš onako kakvim ga je njegov tim trebao. Rutinska realizacija penala, još bolja završnica naredne akcije i Quaresma je ponovo heroj. 

Prošao je transformaciju, Portugalci su to nazvali metamorfozom. I srušio veliki Bayern. 

Učitaj još novosti