28. 04. 2015 - 13:40
U šest godina od posljednjeg četvrtoligaša do engleske Premier...
907
Shares
U šest godina od posljednjeg četvrtoligaša do engleske Premier lige

AFC BOURNEMOUTH

U šest godina od posljednjeg četvrtoligaša do engleske Premier lige

Goal.com
28. 04. 2015 - 13:40
0
Shares

Doista je nevjerojatna priča AFC Bournemoutha koji je nakon 125 godina postojanja po prvi put stigao do elitnog nogometnog ranga u Engleskoj. Doduše, treba reći kako još nisu i matematički osigurali ulazak u Premier ligu - naime, u posljednjem kolu moraju izbjeći poraz 0:19 od Charltona...

Još u veljači 2008. klub je već bio debelo u financijskim problemima u 3. engleskoj ligi (League One) te im je zbog toga engleski FA oduzeo 10 bodova. U to vrijeme, pa i kasnije, sami su navijači sakupljali novac za klub u kutijama koje su postavljene za tu svrhu...

Od potencijalnih 'spasitelja' kluba stigla je tek jedna ponuda koja je prihvaćena, no ni to na kraju nije prošlo, a Bournemouthu je prijetio bankrot. Ispali su na kraju sezone u 4. ligu, a rješenje se nije naslućivalo. Nogometne vlasti umalo im uopće nisu dopustile da počnu s novim prvenstvom, no prosvjedi navijača i apeli kluba ipak su im priskrbili dozvolu da se natječu, ali sa kaznom koja im je oduzela čak 17 bodova.

S početkom 2009. Jimmy Quinn dobio je otkaz na klupi, a privremeno ga je zamijenio tada 31-godišnji Eddie Howe, koji je u tom trenutku bio najmlađi strateg u engleskom profesionalnom nogometu. Howe je stigao u situaciji kada je klub bio 10 bodova udaljen od pretposljednje četvrtoligaške momčadi. Howe je startao s dva poraza, no i nakon toga postao 19. siječnja 2009. trajno rješenje na klupi što će se kasnije pokazati odličnim potezom.

Do kraja sezone, Howe i njegovi igrači uspjeli su izboriti ostanak u 4. ligi, a konzorcij na čelu s lokalnim poduzetnikom Adamom Murryjem konačno je, iz drugog pokušaja, uspio postati vlasnikom kluba. Sljedeće sezone Bournemouth je završio 2. osiguravši dva kola prije kraja plasman među trećeligaše. Ipak, tijekom sljedeće sezone mladi menadžer Howe je prihvatio ponudu Burnleya te je napustio klub. Na kraju je Bournemouth stigao do doigravanja za ulazak u 2. ligu, no ispali su od Huddersfielda, dok su sljedeće sezone bili tek 11.

Tek u listopadu 2012., kada se Howe vratio u klub iz Burnleya, ponovno je došlo vrijeme za malo čudo u klubu osnovanom 1890. Howe je preuzeo momčad u zoni ispadanja, no samo sedam mjeseci kasnije u klubu su slavili prvi plasman među drugoligaše nakon 1990. godine. U prvoj sezoni u Championshipu zauzeli su solidno 10. mjesto, a nakon druge, eto ih u bogatom društvu Premier lige.

Kolo prije kraja, Bournemouth je 2. s najviše postignutih pogodaka u ligi (95), uz to klub su i kojoj je u najviše šutirao u Championshipu, u okvir ili pored vrata. Najveća zvijezda momčadi je Callum Wilson, 23-godišnji engleski napadač koji je zabio 20 pogodaka u prvenstvu, pritom baš svaki od njih iz prostora unutar šesnaesterca.

Bournemouth je posao 47. klub u povijesti koji će zaigrati u Premier ligi, a njihov uspjeh je tim veći kada se samo prisjete svojih posljednjih desetak godina. Još početkom 2009. bili su posljednji u 4. ligi, s deset bodova zaostatka, a na stadionu se sakupljao novac od navijača. Šest i pol godina kasnije, spremat će se za novu sezonu - u Premier ligi.

Ne čudi stoga ni ludo slavlje predsjednika kluba Jeffa Mostyna s igračima nakon utakmice s Boltonom (3:0) kojom su potvrdili prolazak. Naravno, sve će pokvariti Charlton ako ih u posljednjem kolu pobijedi 19:0...

Učitaj još novosti