30. 04. 2015 - 20:52
Da nije bilo jednog luđaka bila bi najveća svih vremena
907
Shares
Da nije bilo jednog luđaka bila bi najveća svih vremena

Najstrašniji incident ikad viđen na teniskim terenima

Da nije bilo jednog luđaka bila bi najveća svih vremena

Index.hr
30. 04. 2015 - 20:52
0
Shares

Na današnji dan prije 22 godine dogodio se najstrašniji incident ikad viđen na teniskim terenima. Toga dana u četvrtfinalu WTA turnira u Hamburgu igrale su tada najbolja tenisačica svijeta Monica Seles i Magdalena Maleeva.
 
U pauzi između gemova, stanoviti Gunter Parche, inače veliki navijač njemačke heroine Steffi Graf pogodio je nožem Seles u leđa, između lopatica. Tenisačica se uz krik srušila na zemlju, dok je nekoliko gledatelja skočilo na pomahnitalog luđaka i oborilo ga.

Dok su liječnici pomagali Seles, bugarska tenisačica je u šoku jecala. Poslije je utvrđeno da je Parche mentalno poremećena osoba i nakon njegovog kajanja sud u Hamburgu ga je poštedio zatvorske kazne i osudio ga je na dvije godine liječenja na psihijatriji. Parche je rekao na sudu da mu nije bila namjera ubiti Seles, već je samo ozlijediti i onemogućiti joj igru u sljedeća dva tjedna.

Premda je ozljeda bila teška (oštrica noža se zarila 1,5 centimetara duboko) veći problem za Seles bio je onaj psihološke prirode. U jednom intervjuu iz 2011. Seles je izjavila:
 
''Otkad se to dogodilo, otkad sam ubodena nožem, stalno sam bila u strahu i bila sam uvjerena da sam u opasnosti, da mi je sigurnost ugrožena.''
 
Također, nakon tog incidenta i sramotno niske kazne za počinitelja nikad više nije igrala u Njemačkoj.
 
''Nevjerojatno je da me je taj čovjek ozlijedio s namjerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno više ne želim ići tamo. Ne osjećam se ugodno u Njemačkoj i sve podsjeća me na taj dan.''
 
Naravno, Seles nije mogla igrati tenis, kojemu se vratila tek dvije godine poslije, a legendarna argentinska tenisačica Gabriela Sabatini bila je jedina koja je tražila da se Seles zamrzne ranking, dok su sve ostale igračice na Touru bile izričito protiv.
 
Inače, rivalstvo između Seles i Graf jedno je od najvećih u povijesti tenisa. Kao tinejdžerka, sa samo 16 godina Seles je svladala tada najbolju igračicu na svijetu Graf u finalu French Opena 1990. i od tog dana krenuo je njezin nezaustavljivi uspon na teniski vrh. U samo tri godine, do toga odvratnog dana u Hamburgu, Seles je osvojila čak devet Grand Slamova i postala je najbolja igračica svog vremena.

Međutim, povratak nakon ozljede nije bio lagan. Seles se vratila u kolovozu 1995. kad je u finalu Canadian Opena pregazila Amandu Coetzer 6:0, 6:1. Isti mjesec ulazi u finale US Opena, no u finalu je s 2:1 u setovima bila bolja Graf.
 
Ipak, u siječnju 1996. Seles osvaja još jedan Grand Slam, onaj u Australiji. U finalu je pobijedila Anke Huber.
 
Seles je izgubila te godine ponovno finale US Opena od Steffi Graf, a zadnje veliko finale odigrala 1998., kad je u finalu French Opena bila bolja Arantxa Sanchez Vicario.
 
Premda je iovako, bez obzira na sve imala fascinantnu karijeru, bez sumnje Monica Seles je bila predodređena za postati najveća svih vremena. I bila bi, da nije bilo jednog njemačkog luđaka.

Učitaj još novosti