25. 05. 2015 - 18:10
Izraelci na skeneru
907
Shares
Izraelci na skeneru

UOČI UTAKMICE SA ZMAJEVIMA

Izraelci na skeneru

Marjan MIJAJLOVIĆ
25. 05. 2015 - 18:10
0
Shares

Približava se meč između Bosne i Hercegovine u Zenici 12. juna ili ti dan D za obije selekcije. 

I vrapci na grani znaju da Zmajevi moraju po pobjedu, ali i Izrealcima više nije bajna situacija kao prije. Domaći porazi od Velsa 0:3 i Belgije 0:1 bitno su ih bacili unazad i poraz na Bilinom polju praktično i njih izbacuje iz borbe za prva dva mjesta jer ne zaboravimo da poslije gostuju i Velsu i Belgiji. Ali, da se sada ne bavimo pretjerano sa kombinacijama, ima vremena za njih, nego da vidimo kako je prošla sezona za izraelske reprezentativce, koliko su odigrali, šta su uradili i osvojili.

Počnimo od internacionalaca. Veteran i kapiten Tal Ben Haim I (33) odigrao je 37 utakmica za Čarlton u Čempionšipu, znači bio je standardan, a njegov klub završio je kao 12. Jeste da je Druga liga, ali znamo koliko je jaka. Fantastičnu sezonu ima 26-godišnji defanzivac Rami Geršon u Gentu. Ta ekipa se senzacionalno bori za prvo mjesto što bi im bila prva titula, a Geršon je dao svoj doprinos odigravši 37 od 38 utakmica uz jedan gol. Od do sada pet mečeva u kvalifikacijama Geršon je odigrao samo jedan, ali ovakve igre možda natjeraju selektora Gutmana da uzdanica Genta bude starter. Odličnu sezonu sa Klub Brižom ima i Lior Refaelov (29). 

Sa plavo-crnima je osvojio Kup (2 gola), igrao četvrtfinale Lige Evrope (14 mečeva, 6 golova), a u prvenstvu je Klub Briž treći uz Liorov skor od 9 pogodaka u 28 susreta. Znači i za Refaelova sezona za pet. Još jedan igrač sa sjajnim brojkama je je i standardni reprezentativac Bibras Načo (27). U dresu CSKA sa kojim se bori za drugo mjesto u prvenstvu Rusije postigao je 12 golova na 24 utakmice i ispred njega je u Premijer ligi samo Hulk iz Zenita. Vrlo zadovoljan i sa minutažom i rezultatima može biti i 23-godišnji vezista Nir Biton iz Seltika. 

Za zeleno-belima je osvojio titulu i Liga kup, prošao grupnu fazu Lige Evrope i na sve to je odigrao čak 42 utakmice u svim takmičenjima. Inače i Biton je poput Nača, Ben Haima i Refaelova odigrao do sad svih pet mečeva u kvalifikacijama. Od napadača je pomalo u senci vrlo dobru sezonu imao i Ben Sahar, 25-godišnjak iz Viljema koji je inače bivši igrač Oksera, Herte i Arminije. Tim iz Tilburga je osvojio sasvim solidno deveto mjesto kao povratnik u elitu, a Ban Sahar je sa 7 golova u 25 mečeva bio drugi strijelac tima. 

Napadač Omer Damari koga ne pamtimo po dobrom i koji je sa 5 golova prvi strijelac Izrealaca u kvalifikacijama, imao je i dobar i loš dio sezone. Jesenas mu je išlo sjajno i u repki i u Austriji Beč gdje je postigao 8 golova u 13 mečeva, ali u Red Bul Lajpcigu je ostao bez pogotka u 10 mečeva. Još jedan napadač Tomer Hemed (3 meča u kvalifikacijama uz gol), nalazi se pred ispadanjem iz Primere sa Almerijom, ali on ne treba da brine za novi angažman. Ovaj 28-godišnjak je najbolji strijelac tima sa 8 golova u 34 meča što je odlično s obzirom da je riječ o timu sa dna Primere i još ne zaboravimo da on u A timu ima 10 golova u 17 mečeva tako da je vrlo opasan. 

1

Munes Dabur (23), napadač Grashopersa, nije do sad nastupao u tekućim kvalifikacijama, ali i njegove brojke su više nego OK. Suigrač Sanela Jahića je za Skakavce postigao 13 golova u 31 susretu i peti je strijelac Superlige, a to nije mala stvar. Još jedan igrač koji do sad nije nastupao u ovim kvalifikacijama poput Dabura, ali ima odličnu sezonu je i Toto Tamuz. 

Postigao je u dresu Petrolula (trenutno treći u Rumunija) 11 golova i to na samo 22 meča pa je i on poput Dabura peti strijelac lige. Ovome treba dodati da je u kvalifikacijama za Ligu Evrope dao 3 gola na 6 mečeva pa je jasno da se može očekivati povratak u selekciju čovjeka koji za A tim ima 10 mečeva uz 2 gola, ali nije igrao od prošlog oktobra i meča sa Kiprom. Na spisku za posljednje mečeve nije bio Avi Rikan (26), vezista Ciriha, ali njegova 4 gola u 18 mečeva u prvenstvu i nastupi u Ligi Evrope i njega stavljaju u šansu da bude na spisku. Definitivno, kad se vide ove brojke najvažnijih izrelaca u inostranstvu vidljivo je da su svi puno igrali, dosta i zabijali i da niko nije bio u drugom planu. To ne mora biti ključno kad su u pitanju reprezentativni mečevi, ali naravno da dobro dođe za samopouzdanje pogotovo sad kad su Izraelci mnogo toga prokockali sa dva domaća poraza.

Što se tiče igrača iz domaće lige treba istaći da se tamo šampionat završava 30. maja i da je Makabi iz Tel Aviva već prvak dok će u Evropu sigurno i Ironi Kajrat Šmona i Hapoel Ber Ševa koji se bore za drugo mjesto. S obzirom da su u finalu Stejt Kupa igrali Hapoel Ber Ševa i Makabi Tel Aviv (tekst pisan pre finala) za još jedno mjesto u Evropi bore se Beitar iz Jerusalema i Makabi Haifa. 

omer-damari-israel

U redovima šampiona su čak šestorica igrača koji su učestvovali u pobjedi nad Zmajevima od 3:0 i to defanzivci Ejtan Tibi (27) i Omri Ben Haruš (25), vezisti Eran Zahavi (27), Gil Vermut (29) i Šeran Jeini (28) i napadač Tal Ben Haim II (25). U kvalifikacijama su od njih šestorice Ben Haim II i Zahavi odigrali sve mečeve, Tibi, Ben Haruš i Jeini po 4, a Vermut tri susreta. Svi su osim Vermuta imali veliku minutažu i dali pun doprinios osvajanju titule na čelu sa fantastičnim Zahavijem koji je postigao impresivnih 28 golova iako je vezista dok je napadač Ben Haim II zabio sedam golova. 

Ovde treba istaći da je Vermut prvi deo sezone igrao za Hapoel Tel Aviv i da je zbog povrede za Makabi odigrao samo dva susreta kao što treba istaći i 28-godišnjeg napadača Edena Ben Basata. On je ove sezone dao 6 golova, a u reprezentaciji ima fantastičan učinak od 7 golova u 13 susreta. 

Međutim, još od juna prošle godine nije pozivan u A tim. Interesantno je da je prvi golman reprezentacije Ofir Marcijano pred ispadanjem iz lige sa svojim Ašdodom (naravno bio standardan) dok drugi golman Ariel Haruš sa Netanijom nije ušao među prvih šest. Spomenimo i tandem iz Ber Ševe i to vezistu Maora Buzalja (27) sa 12 golova u sezoni i veterana Elianiva Bardu (33) sa 8. U izraelsku ligu se zimus iz Nanta vratio i napadač Ilaj Šehter (28), ali je postigao samo gol u 13 mečeva. To su bile i brojke iz izraelske lige čiji su timovi na rang listi UEFE na 17. mjestu od 54. države što dovoljno svjedoči da liga nije naivna. 

Napomenimo i na kraju da je Izrael u 2014. odigrao četiri meča na gostovanjima uz tri pobjede (Honduras 4:2, Kipar 2:1, Andora 4:1) i poraz Meksiko (0:3). U 2015. imaju spomenuta dva domaća poraza od Velsa i Belgije.

Naredne sedmice naravno Zmajevi od A do Ž u ovoj sezoni.

Učitaj još novosti