29. 05. 2015 - 09:18
Korupcija u FIFA-i: Operacija se morala desiti ranije, ima još...
907
Shares
Korupcija u FIFA-i: Operacija se morala desiti ranije, ima još imena na slobodi

TEBAS POZIVA NA ODGODU IZBORA

Korupcija u FIFA-i: Operacija se morala desiti ranije, ima još imena na slobodi

29. 05. 2015 - 09:18
0
Shares

Direktor španske fudbalske lige Javier Tebas tvrdi da bi se istraga o korupciji i primanju mita u Svjetskoj fudbalskog organizaciji (FIFA) mogla proširiti i na druge zvaničnike, te dodaje da bi se sutrašnji izbori za novog predsjednika FIFA-e u ovim okolnostima trebali odgoditi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Iskren da budem, iznenađen sam jer je operacija o korupciji u FIFA-i dosta kasno pokrenuta. To se trebalo desiti mnogo ranije. Još nisu odveli sve, ima tu još imena na slobodi", kazao je Tebas na jednom skupu u Madridu.

Ističući da bi pokrenuta istraga i operacija trebale FIFA-i vratiti transparentnost i profesionalnost u radu, Tebas je kazao da je to prekretnica za ovu organizaciju.

"Neophodno je da svjetski fudbal dobije novi ritam i preustroj rukovođenja, jer sada izgleda kao da pada s feudalnim načinom upravljanja. Želimo transparentan fudbal, bez korupcije i mita", kazao je Tebas.

Na upit novinara da komentira najave da bi na davanje iskaza mogao biti priveden i šef Španskog fudbalskog saveza Angel Maria Villar, Tebas je kazao da su privedeni zvaničnici FIFA-e Villarovi drugovi i prijatelji s putovanja i da će biti pitan ako je radio neke nedozvoljene stvari.

Osvrnuvši se i na današnji 65. Kongres FIFA-e i izbor novog predsjednika ove organizacije, Tebas je kazao da je održavanje izbora predsjednika FIFA-e u trenutku privođenja dvojice zamjenika aktuelnog predsjednika poput šale i da bi se taj izbor svakako trebao odgoditi do daljnjeg.

Skandal o korupciji u sjedištu krovne kuće svjetskog fudbala bi mogao dovesti i do otkazivanja sponzorskih ugovora kompanija s ovom organizacijom.

Kompanija VISA je već najavila moguće otkazivanja glavnog sponzorstva FIFA-e.

Iz ove kompanije je saopćeno da bi FIFA morala hitno provesti reforme i povratiti imidž i ugled.

Iz iz Coca Cole, još jednog važnog sponzora FIFA-e, saopćeno je da je skandal o primanju mita od strane zvaničnika te organizacije velika mrlja na toj kući i da su zabrinuti zbog toga.

Iz kompanije Nike je također saopćeno da su oni uvijek podržavali Fair Play i da su zabrinuti zbog skandala u FIFA-i. Dodaju da su optužbe iznesene na račun te organizacije veoma ozbiljne.

Švıcarska policija je jučer u sjedištu FIFA-e u Cirihu privela 7 visokih zvaničnika te kuće zbog optužbi za primanje mita u vrijednosti od više od 100 miliona dolara. Pokrenuta je i opsežna istraga o navodnoj korupciji prilikom izbora domaćina za naredna dva mundijala.

Učitaj još novosti