10. 06. 2015 - 21:45
Celtic prvi na Ostrvu uvodi stajaću tribinu za navijače
907
Shares
Celtic prvi na Ostrvu uvodi stajaću tribinu za navijače

Odlično

Celtic prvi na Ostrvu uvodi stajaću tribinu za navijače

10. 06. 2015 - 21:45
0
Shares

Škotski velikan Celtic postat će prvi klub na Ostrvu koji će ponovno uvesti stajaću tribinu za svoje navijače! 

Ta lijepa vijest stigla je iz Glasgowa, nakon što se su dugi niz godina čelnici klubova u Engleskoj i Škotskoj nastojali izboriti za 'povratak korijenima'. 

Celtic će stajaću tribinu pripremiti za, barem isprva, 2600 svojih navijača, a sve će biti spremno na početku sezone 2016./2017.

"Globalno, u svijetu nogometa, oduvijek je jedan dio navijača želio gledati utakmice na nogama. Mnogo je zahtjeva navijača za takvim nečim, jer tako je bilo nekada, te mnogi vjeruju kako to pridonosi mnogo boljoj atmosferi," rekao je Peter Lawwell, izvršni direktor Celtica.

Borba navijača i klubova za nešto što je poznato pod nazivom sigurno 'stajanje' (safe-standing) traje već niz godina, a princip se veoma uspješno primjenjuje u njemačkoj Bundesligi, gdje je uvjerljivo najbolja atmosfera na nogometnim stadionima u Europi, piše Goal.com.

Događa se paradoks da brojni navijači s Ostrva, gdje je poslovično bila sjajna nogometna atmosfera, posljednjih godina odlaze na utakmice u Njemačku, kako bi doživjeli pravi nogometni ugođaj.

Tako će i Celtic staviti 'sigurne ogradne sjedalice' (rail seats), na koje se može sjesti, ali koje se mogu i podići te tako navijači mogu ispred njih stajati i navijati.

safe-standing'Smrt' stajaćih tribina počela je nakon incidenta na Hillsboroughu i famoznog Taylorovog izvještaja, te je 'paket mjera' Margaret Thatcher započeo proces koji će diljem Europe dovesti do gotovo potpunog ukidanja stajaćih mjesta, koja su 1998. u potpunosti zabranili FIFA i UEFA. 

Ali, nuspojava koja je počela strašno smetati navijače diljem starog kontinenta je doslovno 'ubijanje' dobre nogometne atmosfere, koja se, kada čitav stadion sjedi, jednostavno ne može postići.

Stoga je sve odlučnija borba navijača i klubovima za 'povratkom korijenima' postala sve glasnija, a Celtic je, eto, predvodnik trenda za koji se svi nadaju kako će 'zaraziti' sve na Ostrvu, pa i u ostatku Europe. 

Ako bude razuma, isto će s vremenom prihvatiti i FIFA i UEFA.

Učitaj još novosti