30. 06. 2015 - 06:21
Čile prvi finalista Copa America
907
Shares
Čile prvi finalista Copa America

Copa America

Čile prvi finalista Copa America

30. 06. 2015 - 06:21
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Čilea prvi je finalista 44. turnira Copa America.

Gol turnira koji je postigao Eduardo Vargas donio je domaćinu pobjedu nad Peruom 2:1.

Vargas je u finišu prvog poluvremena postigao i prvi gol na meču, a autogol Garyja Medela donio je izjednačenje Peruu.

Peruanci su od 20. minuta igrali sa deset fudbalera, pošto je isključen Carlos Sambrano.

Čile, koji je izgubio sva 4 finala koja je igrao, plasirao se u završnu borbu prvi put poslije 28 godina. Kod kuće su igrali finale samo 1955, kada ih je pobjedila Argentina.

Priliku za revanš poslije šest decenija domaćin će dobiti ako Argentina u utorak, u drugom polufinalu, pobjedi Paragvaj.

Meč na Nacionalnom stadionu u Santiagu donio je sve po čemu je Copa America poznata - fantastičnu atmosferu, izuzetno borbenost, atraktivne poteze, brutalne startove, predivan gol i neskrivenu sudijsku pomoć domaćinu, još vidljiviju nego u meču sa Urugvajem.

Venecuelanac Jose Argote prelomio je meč već u uvodnoj četvrtini meča. U osmom minutu propustio je da isključi Vidala, koji je za lice uhvatio Sambrana tokom prepirke.

Sedam minuta kasnije dodijelio je Sambranu prestrog karton poslije faula nad Alexisom, a još sedam minuta kasnije isključio ga direktno poslije starta nad Aranguizom, koji teško da bi po kriterijumu sa Cope bio vrijedan i žutog.

Do tog trenutka gosti su bili bolji tim, a već poslije 10 minuta Guerrero je pogodio stativu. Od isključenja Čile preuzima inicijativu.

Vargas je u 38. minutu propustio fantastičnu priliku, ali se ispravio pet minuta kasnije. Na ovom turniru neočekivano neuvjerljivi Alexis Sanchez šutirao je sa distance, pogodio stativu, a napadač Napolija pokupio je odbitak i smjestio ga u mrežu, izazvavši erupciju radosti na tribinama.

Na startu drugog dijela Vargasu je jedan gol poništen zbog sumnjivog ofsajda.

U 60 minuti Advincula je pobjegao po krilu i centrirao, a Medel je loptu smjestio u sopstvenu mrežu.

Ni pet minuta kasnije vidjeli smo momenat magije. Poslije grešaka oba tima na polovini Perua lopta je došla do Vargasa, koji je sa 30 metara briljantnim udarcem pogodio suprotni ugao za konačnih 2:1.

Finale se igra u subotu, takođe na Nacionalnom stadionu.

Učitaj još novosti