05. 08. 2015 - 09:07
Najmanji klub i debitant: Od međugradske do Bundeslige za 11...
907
Shares
Najmanji klub i debitant: Od međugradske do Bundeslige za 11 godina

ZALUDJELI NJEMAČKU

Najmanji klub i debitant: Od međugradske do Bundeslige za 11 godina

Al Jazeera i agencije
05. 08. 2015 - 09:07
0
Shares

Nogometno prvenstvo Njemačke, Bundesliga, i ove sezone ima debitanta, odnosno ekipu koja prvi put igra u elitnom takmičenju. Prošle sezone bio je to Paderborn, a ove sezone Ingolstadt.

Njegovi navijači jedva čekaju početak nove sezone i prvu utakmicu na svom stadionu koju će odigrati protiv jednog od najboljih njemačkih klubova, Borussije Dortmund.

Grad Ingolstadt u pokrajini Bavariji sa nestrpljenjem čeka 15. august. Tog dana istoimeni nogometni klub prvi put u svojoj historiji zaigrat će u Bundesligi.

Sam ulazak u prvi razred njemačkog nogometa oduševio je 120.000 stanovnika Ingolstadta.

"Ovo je predivno, tim pratim tek odnedavno i zaista sam uživala u svakoj utakmici. Momci su igrali odlično i nadam se da će tako igrati i ove sezone", kazala je navijačica ovog kluba, Bianca Reidinger.

Jedinstvena sportska priča

Gerhard Zimmerer, također navijač, smatra kako će ovaj tim „ostvariti solidan broj pobjeda, pa možda iznenaditi i neke od najboljih ako budu igrali opušteno“ protiv Ingolstadta.

Ova jedinstvena sportska priča započeta je 1. jula 2004. kada je spajanjem dva lokalna tima osnovan FC Ingolstadt. Tokom 11 godina klub je od međugradske lige stigao u elitno društvo jedne od najpoznatijih nogometnih liga na svijetu.

Jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh je austrijski stručnjak Ralph Hasenhuettl.

"Sva predviđanja govore da ćemo biti kandidat za ispadanje, što ćemo iskoristiti kao motivaciju. Nismo mi slučajno ušli u Bundesligu i mislim da imamo igrački kadar koji mnogima može pomrsiti račune", kaže trener novajlije u elitnom rangu njemačkog nogometa.

Ingolstadt je po svim parametrima najmanji klub u Bundesligi.

Skromni budžet i stadion

Imaju najmanji budžet, ali i najmanji stadion koji, za njemačke uslove, ima skromnih 15.000 mjesta. Igrači se prije svega raduju okršajima sa timovima koje su do sada samo gledali na televiziji.

"Utakmice protiv Bayerna, Borussije i Schalkea bit će posebne u svakom pogledu. Naša želja je da se prije svega dobro zabavimo i da svijetu pokažemo svoje kvalitete", ističe kapiten Marvin Matip.

Potvrdu dobrog rada u Ingolstadtu su dobili i od stručnjaka čije ime u svijetu nogometa ima svoju težinu. Riječ je o Javieru Aguirreu, bivšem selektoru Meksika i Japana i nekadašnjem treneru brojnih španskih i meksičkih klubova.

"Impresionirao me ovaj tim. Riječ je o klubu koji ima prvoklasne uslove rada i sjajan igrački kadar. Ako ne budu previše impresionirani protivnicima, mislim da imaju realne šanse za ostanak", ističe ovaj meksički stručnjak.

Historijsku prvu utakmicu u Bundesligi Ingolstadt će igrati na gostovanju kod Mainza, a prvi meč na domaćem terenu bit će protiv bivšeg prvaka Europe, Borussije Dortmund.

Učitaj još novosti