06. 09. 2015 - 11:16
Hrvati bolji u derbiju, Holandija priredila iznenađenje dana
907
Shares
Hrvati bolji u derbiju, Holandija priredila iznenađenje dana

EUROBASKET 2015.

Hrvati bolji u derbiju, Holandija priredila iznenađenje dana

Alen PROHO
06. 09. 2015 - 11:16
0
Shares

Nakon što je odigrano prvo kolo na Eurobasketu, donosimo vam pregled i iz grupa C i D.

Grupa C

Za iznenađenje prvog dana turnira, pobrinula se reprezentacija Holandije koja je sa 73-72 savladala respektabilan tim Gruzije. Vodili su Holanđani cijelim tokom meča, na poluvremenu imali i plus 10, a na kraju za malo ostali bez pobjede. U posljednjem periodu budi se Gruzija, preuzima vodstvo, međutim, hrabri Holanđani ipak susret završavaju kao pobjednici. Pačulia i Šengelia sa po 16 poena su bili nedovoljni Gruzijcima, dok je kod Holandije najbolji bio Cloff s 22 poena.

Derbi dana u ovoj grupi su odigrale Hrvatska i Slovenija. Pod pritiskom velikih očekivanja Hrvati slabo ulaze u meč, što su Slovenci znali iskoristiti i povesti sa osam poena viška. Ipak, predvođeni Simonom (20) do poluvremena domaćini preokreću rezultat u svoju korist i na odmor odlaze sa šest poena viška. U nastavku igrači Hrvatske su kontrolisali rezultat, pa Slovenci više od časnog poraza nisu mogli uraditi. Pored Simona istakli su se Hezonja 13 i Žorić sa 17 koseva, dok su Slevniju predvodili Blažić sa 11 i Dragić sa 14.
-
U susretu Grčke i Makedonije nije bilo neizvjesnosti. Grci su tokom cijele utakmice bili u vodstvu, ali su otpor žilavih Makedonaca slomili tek pred kraj meča za konačnih 85-65. Kostoski najbolji kod Makedonaca sa 20, a Printezis kod pobjednika s 18 postignutih koševa.

Grupa D

U grupi D Češka je na krilima Veselog (16) i Satoranskog pregazila Estoniju s velikih 80-57.

Zanimljiv meč odigrali su Latvija i Belgija. Belgija je igrala dobro iako je gubila većim dijelom utakmice. U nekoliko navrata je preuzimala i vodstvo, ali su se u odsudnim trenucima bolje snašli igrači Latvije, te ostvarili prvu pobjedu rezultatom 78-67. Hervelle s 13 i Van Rosom s 12 bili su najbolji kod Belgije, dok je kod domaćina prednjačio Janičenoks sa 14 i Bertans s 13 koševa.

Najuzbudljiviji meč u ovoj grupi viiđen je u susretu Litvanije i Ukrajine koji su Litvanci riješili u svoju korist sa 69-68. Jankunas s 22 poena i Valanciunas s 19 su predvodili Litvance, dok se kod Ukrajinaca istaknuo Fesenko s 19 koševa.

Učitaj još novosti