06. 09. 2015 - 11:09
Finci na korak od senzacije, Srbija ukrotila Španiju, Turci...
907
Shares
Finci na korak od senzacije, Srbija ukrotila Španiju, Turci šokirali Azure

EUROBASKET 2015.

Finci na korak od senzacije, Srbija ukrotila Španiju, Turci šokirali Azure

Alen PROHO
06. 09. 2015 - 11:09
0
Shares

Nakon što smo odgledali prvo kolo na Eurobasketu, donosimo vam kratak pregled po grupama.

Grupa A

Pored naše reprezentacjie, prve nastupe upisale su i ostale reprezentacije. I odmah na startu za malo velika senzacija. Jedan od najvećih favorita prvenstva, Francuska otpor Finaca je slomila tek u produžetku. U regularnom dijelu, susret je završen 81-81. Sjajno su se Finci odupirali "trikolorima". Iako je Francuska u nekoliko navrata imala i dvocifrenu prednost, nije to obeshrabrilo Finske igrače koji su poklekli tek u produžetku. Kod Francuza bolji od ostalih Parker sa 26, Lauvergne sa 13, te Batum i De Colo sa po 16 poena, dok su kod Finaca vrlo dobru partiju pružili Salin sa 14, Koponen 15 i Wilson sa 21 poenom.

U trećoj utakmici naše grupe snage su odmjerili Rusija i Izrael. Iako su Rusi vodili cijelim tokom prvog poluvremena, Izraelci se nisu predali te su u trećoj dionici susret preokrenuli u svoju korist. Caspi, Mekel i Eliahu su nosili Izrael, svi s dvocifrenim ucinkom, do konačne 76-73 pobjede. Kod Rusa Fridzon 19, te Vorontscevicth s 15 bolji od ostalih.

Grupa B

U grupi smrti sjajne košarkaške predstave koje su ponudile pregršt neizvjesnosti i atraktivnih poteza. U derbiju dana selkcija Srbije je savladala Španiju i pobjedom otvorila turnir. Da sve neće ići kako su zamislili Španci, pokazale su uvodne minute. Naime, u prvih 5 minuta Španija nije postigla niti jedan koš, ali se nakon vodstva Srbije od 5-0, Španci brzo vaćaju i dolaze do dvocifrenog vodstva. Do poluvremena ponajviše zahvaljujući raspoloženom Nedoviću, Srbija stiže zaostatak i na odmor se odlazi prednošću Španije od 36-34.

U nastavku, Srbija je zaigrala mnogo kvalitetnije, u odbrani su kontroisali najjače špansko oružje, brze bekove te na taj način "orlovi" dolaze do prve i veoma vazne pobjede na turniru, rezultatom 80-70. Kod Španije Gasol je postigao 16, Reyes 13, dok su kod Srbije najbolji bili vec pomenuti Nedović sa 14, Teodosić sa 12 i Bjelica s 24 postignuta koša. 

U drugoj utakmici ove grupe Njemačka je rutinski bez većih teškoća savladala Island, a konačnih 71-65 ne održava tok same utakmice. Nowitzki i Šroder po 15 poena kod Nijemaca, a Stefanson 24 u redovima Islanda.

U trećem meču su se satali blago favorizovana Italija i Turska. Košarkaši Turske su izvanredno ušli u meč i tokom prvog dijela imali prednost od 15 poena. Pogađao je sjajni Ilasova iz svih pozicija. Do poluvremena "azuri" uspijevaju da uhvate priključak i smanjuju na ipak prihvatljivih devet poena zaostatka. U nastavku gledali smo ujednačenu utakmicu i neizvjesnu završnicu, ali Turci su izdržali sve nalete Italijana i na kraju tijesno, ali zasluženo slavili s 89-87. U redovima Turske najefikasniji Erden s 22 i Ilasova sa 17 koševa, dok se kod Italijana istakao Galinari s 33 postignuta koša.

Učitaj još novosti