07. 09. 2015 - 10:27
Ima ih samo 330.000, a idu na EURO!
907
Shares
Ima ih samo 330.000, a idu na EURO!

ISLAND JE PRAVI HIT

Ima ih samo 330.000, a idu na EURO!

Mondo.rs
07. 09. 2015 - 10:27
0
Shares

Nervoza.

Znali su da igraju utakmicu u kojoj prvi put u istoriji mogu da obezbede plasman na neko veliko takmičenje. Trebalo je potvrditi sve te sjajne rezultate do sada, a samo su protiv Holandije osvojili šest bodova u dva meča...

Apsolutno su nadigrali rivala, napadali, borili se, ali nisu mogli da daju gol, u finišu je čak i isključen Aron Gunarson, ali to nije moglo da poremeti slavlje na kraju.

Posle remija sa Kazahstanom kod kuće, u 7. kolu kvalifikacija za EURO 2016, fudbaleri Islanda i zvanično su postali treća reprezentacija koja je izborila plasman na finalni turnir – 0:0, verovatno najvažnijih 0:0 u istoriji fudbala te ostrvske zemlje koja broji samo 330.000 stanovnika.

Momci Arona Ejnara Gunarsona, tako, rezervisali su let za Francusku narednog leta, nakon što su to uradili Englezi, koji nisu imali konkurenciju u svojoj grupi, odnosno Česi, koji su ranije u nedelju pobedili Letoniju i "pozvali" Islanđane na zajednički put na EURO.

Poziv je prihvaćen, tako da će u Grupi A do kraja biti samo pitanje hoće li Turci uspeti da odbrane dva boda viška stečena danas u meču sa Holandijom (3:0) i izbore se za treće mesto koje, osim u slučaju jedne najbolje trećeplasirane reprezentacije koja ide direktno, vodi u baraž.

U ovom trenutku, status najbolje trećeplasirane ekipe ima Hrvatska, ali utakmice 7. kola u još šest grupa tek se igraju u ponedeljak i utorak uveče.

Inače, u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, 2014. godine, Island je eliminisan tek u baražu, posle dva meča sa Hrvatskom - 0:0 i 2:0.

U isto vreme, Italijani su italijanski pobedili skromne Bugare.

Jedini gol postigao je Danijele De Rosi u 6. minutu s penala, posle čega je publika gledala uglavnom ništa posebno i interesantno, sve do 55. minuta kada je sudija Sergej Karašev isključio i De Rosija i Ilijana Mičanskog zbog guranja, psovanja i čega sve još...

Italija - Bugarska 1:0, tako da je Hrvatska porazom od Norveške ranije u nedelju pala na treće mesto u grupi, a dan je počela kao prvoplasirana.

"Ružno", neinventivno, neubedljivo, ali SIGURNO! Italijani nisu izgubili NIJEDNU utakmicu kvalifikacija ni za EURO, ni za Mundijal, još od 2006. godine! Dakle punih devet godina. A, kod kuće nisu poraženi još od 1999. kada ih je "okrenula" Danska - 2:3.

Ima tome 16 godina...

Belgija je do veoma bitne pobede, koja je dovodi nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo, došla golom Edena Azara u 86. minutu - 0:1! 

Ovaj rezultat s Kipra znači, verovatno, da će se Izrael i BiH do kraja boriti za treće mesto, a računica je jasna - Bosna i Hercegovina bi trebalo da pobede u obe utakmice do kraja da bi prestigla Izrael. I to, možda, ne bude dovoljno...

U drugom meču Grupe B, Bosna i Hercegovina je 3:0 savladala Andoru.Strelci su bili Ermin Bičakčić u 14, Edin Džeko u 30. i Senad Lulić u 45. minutu.

Česi, Islanđani i Englezi za sada su obezbedili plasman na EURO osvajanjem prvog ili najmanje drugog mesta u grupi, dok gori od trećeg mesta (a to donosi baraž, osim u slučaju najgore treće reprezentacije) ne mogu da budu Vels, Belgija, Španija, Slovačka, Ukrajina, Austrija, Italija, Norveška, Hrvatska Portugal, Danska i Albanija. Neke od tih reprezentacija lako mogu da budu i prve u grupi.

U igri za direktan plasman su i dalje Izrael, Nemačka, Poljska, R. Irska, Škotska, Gruzija, Švajcarska, Estonija, Slovenija, S. Irska, Rumunija, Mađarska, Finska, F. Ostrva, Švedska, Rusija, Crna Gora i Lihtenštajn.

Holanđani, Turci, Kiprani, Bosanci, Litvanci i Moldavci mogu da budu u najboljem slučaju treći, dok su bez šansi za EURO: Kazahstan, Letonija, Andora, Belorusija, Luksemburg, Makedonija, Gibraltar, San Marino, Grčka, Azerbejdžan, Malta, Jermenija i SRBIJA.

Učitaj još novosti