16. 09. 2015 - 08:08
Džeko na teškom ispitu, pred Begovićem lagan zadatak, Hodžić u...
907
Shares
Džeko na teškom ispitu, pred Begovićem lagan zadatak, Hodžić u nemogućoj misiji

LIGA PRVAKA

Džeko na teškom ispitu, pred Begovićem lagan zadatak, Hodžić u nemogućoj misiji

16. 09. 2015 - 08:08
0
Shares

Nakon tri godine izbivanja, nogometaši zagrebačkog Dinama će večeras (20:45 sati) na stadionu Maksimir protiv londonskog Arsenala ponovno zaigrati u Ligi europskih prvaka, a trener hrvatskog prvaka Zoran Mamić najavio je da se njegova ekipa neće isključivo braniti protiv kvalitetnijeg suparnika.

"Svjesni smo realnosti, kvalitete Arsenala i njihove moći. No, isto tako sportski vjerujemo da možemo fanatičnom borbenošću, s puno trke, pameti i taktičkom disciplinom napraviti pomutnju. Ne treba bježati od toga da je Arsenal objektivno kvalitetna momčad od nas i da ćemo mi biti pod određenim pritiskom, ali ideja nam nije da se branimo, nego da probamo igrati i ugroziti Arsenal", rekao je Mamić.

Mamiću je ovo trenerski debi u Ligi prvaka, a nasuprot će mu stajati trenutno najdugovječniji trener u engleskoj Premier ligi Arsene Wenger, s iskustvom od 162 utakmice u elitnom europskom takmičenju.

"Imao sam priliku upoznati se s njim kad smo radili transfer Eduarda. Jedan je od najboljih svjetskih trenera, već 19 godina u Arsenalu radi fantastičan posao, pokazuje kako se trebaju razvijati mladi igrači. Velika je privilegija sučeliti se s takvim stručnjakom. Sretan sam i ponosan da sam tu gdje jesam", istakao je trener "modrih".

Dinamo će se Topnicima suprotstaviti bez povrijeđenih Schildenfelda i Pavičića, dok je moguće da u početnom sastavu bude mladi bh. reprezentativac Armin Hodžić.

S druge strane, Arsene Wenger neće moći računati na Wilsherea, Welbecka i Rosickog, koji su povrijeđeni.

U drugom meču grupe F minhenski Bayern na vrućem terenu u Atini igra sa Olympiakosom, čiji je stadion Karaiskakis odavno rasprodat.

"Za Olympiakos će ovo biti velika utakmica, bit će veoma agresivni i dat će sve od sebe da nas iznenade. Moramo biti veoma oprezni i fokusirani", poručio je defanzivac Bavaraca Jerome Boateng.

Engleski Chelsea će na svom Stamford Bridgeu ugostiti Maccabi iz Tel Aviva koga vodi stručnjak iz Srbije Slaviša Jokanović.

On se poslije 13 godina vraća na stadion gdje je kao igrač proveo dvije sezone sa željom da dodatno oteža situaciju Joseu Mourinhu, koji mimo svih očekivanja ima najgori start sezone "plavaca" u posljednje tri decenije.

"Gledao sam poraze Chelseaja od Evertona i Crystal Palacea i šokiran sam da su tako loše krenuli u prvenstvu. Ne idemo u London kao turisti i u šoping, već da se borimo i napravimo iznenađenje", rekao je Jokanović, čiji je tim u posljednjem krugu kvalifikacija eliminirao Bazel.

Chelsea je favorit grupe G, a za drugo mjesto će se najvjerovatnije boriti Dinamo iz Kijeva i Porta.

Branilac trofeja Barcelona novu sezonu započinje derbijem protiv Rome na gostujućem terenu. Rimljani su ove godine napravili respektabilan tim i za europske standarde, pa poslije odličnog starta u Serie A i pobjede nad viceprvakom Europe Juventusom, planiraju skinuti skalp ekipi Luisa Enriquea.

"Cilj nam je da prođemo grupnu fazu. Osim Barcelone, svi ostali rivali grupe borit će se za plasman u najboljih 16", rekao je trener "vučice" Rudi Garcia.

Na stadion Olimpico se vraća trener Enrique koji nije imao previše uspjeha na klupi italijanskog tima. Za razliku od perioda u Romi, trener Katalonaca je prošle sezone osvojio trostruku krunu i nada se da bi slično mogao ponoviti ove sezone i ući u historiju.

Naš Miralem Pjanić ovaj duel propustit će zbog povrede, dok su upitni nastupi i Rudigera, te Castana.

S druge strane, Katalonci će nastupiti bez golmana Brava, kao i defanzivaca Alvesa, Douglasa i Vermaelena.

U meču grupe E u Leverkusenu se sastaju domaći Bayer i BATE Borisov. Poznato je da je bjeloruski šampion u posljednjoj rundi kvalifikacija eliminirao beogradski Partizan zbog gola u gostima, ali njemu ne nedostaje iskustva u grupnoj fazi elitnog takmičenja i iznenađujućih trijumfa nad Bayernom, Valencijom...

Grupa H možda donosi i najveću neizvjesnost pošto se u njoj nalaze znatno jača Valencia, bogati Zenit, respektabilni Lyon i šampion Belgije Gent. U prvom kolu Valencia i Gent dočekuju Zenit, odnosno Lyon.

Večerašnji susreti:

GRUPA E: Bayer Leverkusen (Njemačka) - BATE Borisov (Bjelorusija), Roma (Italija) – Barcelona (Španija)

GRUPA F: Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Arsenal (Engleska), Olympiakos (Grčka) - Bayern Minhen (Njemačka)

GRUPA G: Dinamo Kijev (Ukrajina) – Porto (Portugal), Chelsea (Engleska) - Maccabi Tel Aviv (Izrael)

GRUPA H: Valencia (Španija) – Zenit (Rusija), Gent (Belgija) – Lyon (Francuska).

Sve utakmice igraju su od 20:45.

Učitaj još novosti