02. 10. 2015 - 19:27
Pred nama nevjerovatan vikend: Pogledajte šta nam slijedi!
907
Shares
Pred nama nevjerovatan vikend: Pogledajte šta nam slijedi!

OSAM DERBIJA SVJETSKIH RAZMJERA

Pred nama nevjerovatan vikend: Pogledajte šta nam slijedi!

D.Pajo
02. 10. 2015 - 19:27
0
Shares

Pred nama je nevjerovatno uzbudljiv fudbalski vikend u kojem po rasporedu slijedi osam velikih derbija svjetskog fudbala.

Krenut ćemo iz Engleske. Najveći derbi se igra u Londonu gdje Arsenal dočekuje Manchester United. Gostujući tim je prvi na tabeli sa 16 bodova, prvi put nakon 2013. godine, dok Arsenal ima samo tri boda manje. No, Arsenal ima mnogo problema. Ove sedmice su već osjetili gorčinu poraza jer ih je Olympiakos porazio na Emiratesu. Sa druge strane, United je slavio protiv Wolfsburga pa će izabranici Louisa van Gaala osokoljeni ući u ovaj meč.

Drugi derbi u Engleskoj igra se u Liverpoolu, a na rasporedu nam je veliki 'Merseyside derbi' . Everton dočekuje Liverpool, a prvo što nam pada na pamet uoči ovog derbija je pritisak koji je stavljen na teret trenera Liverpoola Brendana Rodgersa. Liverpool u posljednjih osam utakmica ima samo jednu pobjedu, pa je jasno da će 'Redsi' morati igrati na pobjedu u ovom meču.

U Njemačkoj pred nama je veliki derbi. Dva najuspješnija kluba u posljednjim godinama Bayern i Dortmund sastat će se na Allianz Areni. Nakon odličnog starta sezone, Dortmund bilježi veliki pad forme, pa bi dobar rezultat bio prekretnica u ovom dijelu sezone. Ovo će biti i okršaj dva bombardera, dva fantastična strijelca koji su obilježili start ove sezone. Sa jedne strane nevjerovatni Lewandowski, a sa druge Aubameyang koji je srušio tri rekorda ove sezone.

U Španiji ćemo gledati veliki gradski derbi između Atletico Madrida i Real Madrida. Na Vincente Calderonu nas očekuje vanserijska atmosfera i atomski fudbal u režiji ova dva kluba. Oba kluba su u prošlom kolu doživjela neuspjeh, pa će sigurno tražiti pobjedu za povratak forme.

U Italiji će na San Siru svoj meč igrati Milan i Napoli. Posrnuli gigant svjetskog fudbala Milan nikako da se vrati tamo gdje pripada, ove sezone imaju tri pobjede i tri poraza, pa im tri boda iz ove utakmice trebaju kao nikad do sad. S druge strane, Napoli je u usponu forme, pa smo sigurni da ćemo gledati odličan duel sa mnogo golova.

Najveći francuski derbi igrat će Paris Saint Germain i Marseille. Iako je Marseille tek 15. na tabeli, ovo je duel velikih rivala, pa će sigurno opravdati epitet velikog derbija. PSG je prvi na tabeli i tu će vjerovatno ostati i do kraja sezone.

U Holandiji će svoj okršaj imati dva najuspješnija kluba u ovom stoljeću Ajax i PSV. Meč se igra u Amsterdamu pa je Ajax blagi favorit. Uz to, Ajax je prvi na tabeli pa će sigurno pokušati tu i ostati nakon ovog kola.

I za kraj, nama najvažnije. U nedjelju je na rasporedu veliki derbi između Željezničara i Sarajeva. Ovo nije derbi, koji po fudbalu koji se u njemu prikazuje, svjetskih razmjera. Ali, obzirom na atmosferu i uzbudljivost koju donosi iz utakmice u utakmicu, jasno je da će fanovi fudbala u Bosni i Hercegovini imati svoj praznik u nedjelju od 15:30.

Učitaj još novosti