04. 10. 2015 - 14:29
Utakmicu Albanije i Albanije osiguravat će 2.000 policajaca,...
907
Shares
Utakmicu Albanije i Albanije osiguravat će 2.000 policajaca, snajperisti i helikopteri

MEČ VISOKOG RIZIKA

Utakmicu Albanije i Albanije osiguravat će 2.000 policajaca, snajperisti i helikopteri

04. 10. 2015 - 14:29
0
Shares

Kvalifikaciona utakmica za EURO 2016. između Albanije i Srbije na rasporedu je u četvrtak, 8. oktobra, s početkom u 20:45 sati. Ovaj događaj je proglašen susretom visokog rizika, te će albanska policija angažovati čak dvije hiljade pripadnika kako bi očuvala red i mir.

Podsjećamo, utakmica u Beogradu je prekinuta nakon što se nad stadionom pojavio dron koji je nosio zastavu takozvane Velike Albanije.

Glasnogovornik albanske policije Genti Mulaj objasnio je kako će za organizaciju tog susreta biti angažirano oko dvije hiljade policajaca i 400 redara, Elbasanu će nadlijetati tri vojna helikoptera, a stadion će zbog procjene sigurnosnih službi osiguravati snajperisti.

"U saradnji s albanskim Savezom poduzeli smo sve mjere kako bi utakmica prošla bez ikakvih problema i u normalnim okolnostima", rekao je glasnogovornik albanske policije.

Situaciju su dodatno podgrijali albanski navijači koji traže od premijera Edija Rame da im dopusti unošenje zastava s "autohtonim simbolima", a ako premijer Albanije ne odluči u njihovu korist navijači su poručili kako će "biti posljedica". Osim toga, Albanci su ljuti na svoju vladu, jer osjećaju da su "previše obzirni prema Srbima".

Srbijanski Blic je opisao detaljan plan putovanja reprezentacije od Beograda do aerodroma u Tirani. Na put s Orlovima trebao bi i Aleksandar Vučić, a njega će čuvati BIA (Sigurnosno-obavještajna agencija), dok će desetorica srpskih policajaca 0-24 paziti na sigurnost igrača.

"Orlovi će sletjeti na aerodrom u Tirani, odakle će se odmah uputiti u hotel Sheraton, koji će za tu priliku biti hermetički zatvoren", piše Blic.

Najrizičniji dio puta bit će magistrala od Tirane do Elbasana, koja je dugačka 44 kilometra, te će biti zatvorena sve dok srpska delegacija ne dođe u sigurnu zonu.

Još uvijek nije poznato hoće li srbijanski fudbaleri odraditi trening u Albaniji, ali kako sada stvari stoje, tvrdi pomenuti list, mala mogućnost je da bude održan.

Učitaj još novosti