09. 10. 2015 - 19:39
Championship - liga koja ne dozvoljava da engleski fudbal nestane!
907
Shares
Championship - liga koja ne dozvoljava da engleski fudbal nestane!

NAJBOLJE DRUGOLIGAŠKO TAKMIČENJE NA SVIJETU

Championship - liga koja ne dozvoljava da engleski fudbal nestane!

Dino PAJO
09. 10. 2015 - 19:39
0
Shares

Bili fan engleskog fudbala ili ne, mora se priznati da se u 'kolijevci fudbala' igra najzanimljiviji fudbal na svijetu.

No, onim iskrenim fanovima takve vrste fudbala teško je pala činjenica da priliv stranog kapitala prilično mijenja fudbal u najelitnijem fudbalskom takmičenju u Engleskoj. Ulazak arapskih, ruskih i američkih tajkuna u klubove Premier lige polahko ali sigurno mijenja sve ono što smo mi, koji živimo za onih par sati subotom od 13:45 i 16:00, voljeli.

Ipak, za sve nas postoji lijek. Niko me ne može ubijediti da drugi rang takmičenja u Engleskoj ne donosi pravi engleski fudbal.Istina, razlika u kvalitetu fudbala je jasno vidljiva, ali se i taj parametar polahko ali sigurno izjednačava.

Utakmice Championshipa nikad nisu bile zanimljivije, što i jeste osnovna prednost lige. Mečevi Middlesbrougha i Hulla ili Brightona i Derbyja donose u isto vrijeme i poznate svjetske fudbalske ikona i rovovsku bitku na terenu. Takav spoj daje dobitnu kombinaciju koja ovu ligu svrstava među najbolje i najpraćenije svjetske lige, iako se radi o drugom rangu takmičenja.

Ove sezone ističe se nekoliko vrhunskih ekipa koje su po renomeu davno prevazišli ligu u kojoj igraju. Prvi na ovoj listi svakako je Middlesbrough koji pod Aitorom Karankom igra fantastično ove sezone. Ekipa je sačinjena od nekoliko vrhunskih igrača poput Kikea, Stuanija, Adomaha, ali i igrača koji su u Premier ligi ostavili dubok trag poput Davida Nugenta i Stewarta Downinga. Sve osim promocije Middlesbrougha u viši rang bit će prvorazredna senzacija.

S druge strane, ekipa koja do sada nije oduševila, ali se nameće kao veliki favorit za prvo mjesto je svakako ekipa Derby Countyja. Ovnovi imaju fantastičnu ekipu, već izrađen sistem organizacije, te veliku želju za Premier ligom. Pojačali su se jakim igračima iz Premier lige, pa su tu Darren Bent, Ryan Shotton, Anderas Weimann, te bivši igrač Norwicha koji zasigurno zaslužuje prvorazredni rang takmičenja Bradley Johnson. Derby ne igra baš najbolje ali siguran sam da će vremenom 'proraditi', te bar play-off ne bi smio doći u pitanje.

Još jednu ekipu treba izdvojiti od ostalih. To je svakako najprijatnije iznenađenje ove sezone Brighton. Punim imenom Brighton and Hove Albion oduševljava igrama ove sezone. Lideri na terenu su Kazenga Lua-Lua i Izraelac Hemed, koji bi uz iskustvo Bobbyja Zamore mogli donijeti slast Premiershipa na Falmer stadion.

Imena prvih favorita za promociju već smo objavili a nismo pomenuli ekipe poput QPR-a, Hulla, Leedsa, Charltona, Wolvesa... To dovoljno govori o jačini takmičenja o kojem govorimo. Dovoljno je pomenuti da se za opstanak u ligi bori Blackburn, koji je jedina ekipa(pored velike četvorke) koja je uspjela osvojiti Premier ligu jasno nam daje do znanja da je riječ o vrhunskom takmičenju.

Pratili ga ili ne, jasno je da Championship ima milione svojih fanova koji će prije pogledati neku privlačnu utakmicu pomenute lige, nego meč između Levantea i Getafea, Augsburga i Darmstadta, Chieva i Sassuola... Jednostavno liga koja ne dozvoljava da engleski fudbal NESTANE!

Učitaj još novosti