12. 11. 2015 - 12:02
Fudbalski praznik na Koševu: Treći susret Sarajeva i Galatasaraya
907
Shares
Fudbalski praznik na Koševu: Treći susret Sarajeva i Galatasaraya

PRVI SUSRET NAKON 50 GODINA

Fudbalski praznik na Koševu: Treći susret Sarajeva i Galatasaraya

FKSinfo.com
12. 11. 2015 - 12:02
0
Shares

Biće to ujedno treći prijateljski duel ova dva tima, a prvi nakon punih 50 godina. U dosadašnja dva duela, turski tim nije uspio upisati trijumf. Prvi meč je završen pobjedom Sarajeva, dok u drugom duelu nije bilo pobjednika. U nastavku teksta vam ekskluzivno donosimo detalje o dosadašnja dva susreta našeg tima protiv velikana iz Turske.

Prvi put su se Sarajevo i Galatasaray sastali 7. januara 1951. godine u Istanbulu. Tim sa Koševa je te zime boravio na turneji po Turskoj, pa je tom prilikom odigrao veliki broj prijateljskih utakmica sa lokalnim timovima. Nakon dva poraza u duelima protiv VEF-a i Besiktasa, Sarajevo je ubilježilo trijumf u susretu sa Fenerbahceom, a onda je došao na red i meč sa Galatasarayom. Galatasaray je u tom trenutku bio trećeplasirani tim turskog Prvenstva, a očekivao se uzbudljiv meč.

Susret se odigrao na stadionu Ismet Inonu, a meč ova dva tima posmatralo je oko 20.000 gledalaca, a Sarajevo je nastupilo u slijedećem sastavu: Pejak, Biogradlić, Alajbegović, Jakovetić, Svraka, Glavočević, Habić, Konjevod, Kopilović, Lovrić (Pecelj), Žigman. Meč su bolje otvorili domaći fudbaleri, te nakon samo 16 minuta prvi stigli do prednosti. Nakon nesporazuma Pejaka i Jakovetića, ovaj drugi nespretno pogađa vlastitu mrežu. Rani gol nije pomeo igrače Sarajeva, a prva prilika za izjednačenje je stigla samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je Konjevod propustio realizovati jedanaesterac. Ipak u 26. minuti meča Habić efektnim pogotkom vraća rezultat u egal, te se s tim rezultatom otišlo na odmor. Nakon pauze, naš tim je odigrao još odlučnije, pa tako najprije u 68. minuti Habić postiže svoj drugi pogodak za 2:1, da bi dvije minute kasnije Žigman pogodio za potvrdu trijumfa i konačnih 3:1.

Tačno četiri godine kasnije, Sarajevo je ponovno otputovalo na turneju po Turskoj. I ovaj put je naš tim odmjerio snage sa najjačim turskim klubovima, pa je između ostalog 8. januara 1955. odigran i meč između Sarajeva i Galatasaraya. Ovaj meč je poslužio kao prilika za oproštaj od aktivne igračke karijere dugogodišnjeg fudbalera Galatasaraya, a kasnije i trenera, Bulenta Ekena. U svečanoj atmosferi, pred oko 15.000 gledalaca, pobjednika ovaj put nije bilo. U meču prepunom lijepih poteza i golova, najviše je mogla uživati publika, koja je vidjela čak šest pogodaka. Susret je završen rezultatom 3:3.

U decembru 1962. godine, Sarajevo i Galatasaray su trebali odigrati još dva susreta. Naime, voljom žrijeba, ova dva tim su skupa sa grčkim Olympiakosom i rumunskim Steagul Brasovom bili smješteni u grupu A Balkanskog kupa za sezonu 1962/63.

To su trebala biti dva posljednja meča u grupi, ali se turski tim povukao iz takmičenja, te ovi dueli nikad nisu odigrani.

Učitaj još novosti