28. 11. 2015 - 15:36
Englezi spremni smanjiti Premier ligu kako bi postali...
907
Shares
Englezi spremni smanjiti Premier ligu kako bi postali konkurentniji

POVRATAK U VRH

Englezi spremni smanjiti Premier ligu kako bi postali konkurentniji

28. 11. 2015 - 15:36
0
Shares

Engleski fudbalski savez (FA) spreman je zatražiti od Premier lige da broj klubova koji se natječu u elitnoj diviziji smanji sa dvadeset na osamnaest, čime bi se vodećim klubovima omogućio odmor potreban za nastupe u evropskim utakmicama, ali i pomoglo engleskoj fudbalskoj reprezentaciji.

Zagovornik ove ideje je predsjednik Saveza Greg Dyke, koji traži način da izabranu englesku vrstu vrati u vrh svjetskog fudbala.

S tom će namjerom i razgovarati s Richardom Scudamoreom, izvršnim predsjednikom Premier lige, a budući da bi realizacija te ideje utjecala i na drugi razred engleskog nogometa, Championship, te i niželigaško društvo, za očekivati je da se pregovori prošire. 

Bude li ideja prihvaćena, krajem sezona će iz engleskog prvenstva ispadati dva kluba, a ne tri, kao što je sada slučaj, odnosno jednako toliko će ih u njega i ulaziti.

Španska, francuska i talijanska prvenstva, kao i englesko, broje dvadeset klubova s time da Talijani također razmišljanju o smanjenju tog broja. 

Njemačka Bundesliga ima ih 18 i, kao i svi navedeni osim Premier lige, zimsku pauzu koju zagovaraju menadžeri klubova i igrači u Engleskoj. 

Posljednju promjenu Premier liga je doživjela 1995. godine, kada je broj klubova sa 22 smanjen na 20.

Učitaj još novosti