02. 12. 2015 - 10:59
Mnogi su sumnjali u njega zbog astronomske cijene, ali je on...
907
Shares
Mnogi su sumnjali u njega zbog astronomske cijene, ali je on razuvjerio i najvećeg pesimistu

KEVIN DE BRUYNE

Mnogi su sumnjali u njega zbog astronomske cijene, ali je on razuvjerio i najvećeg pesimistu

Besim TODOROVAC
02. 12. 2015 - 10:59
0
Shares

Kada je Manchester City potpisao Kevina De Bruynea iz Wolfsburga prije nekoliko mjeseci, mnogi su se čudili zbog plaćenog iznosa od 60 miliona funti.

Međutim, 24-godišnjak je zabilježio fantastičan start karijere na Etihadu, sa već devet golova i osam asistencija u svim takmičenjima u sezoni.

U posljednjem meču protiv Hull Cityja u četvrtfinalu Liga kupa, De Bruyne je prvo iskoristio neodlučnost protivničkog stopera, a potom je podigao cijeli stadion na noge golom iz slobodnog udarca za pobjedu od 4-1.

Dva pogotka stižu nakon dominantne predstave protiv Southamptona u subotu, kada je pogodio jednom i asistirao dva puta te zasluženo ponio nagradu igrača utakmice.

City ima brojnih problema sa povredama, a Aguero, Silva, Kompany, Clichy i Zabaleta su među onima koji su pauzirali duži period, no De Bruyne je započeo svih deset utakmica od debija u septembru.

Mnogo je pridonio i u Ligi prvaka, postigavši sjajan pogodak u posljednjoj minuti protiv Seville na Etihadu.

de-bruyne-aguero

Menadžer Manuel Pellegrini smatra da je De Bruyneova forma toliko dobra da bi mogao biti ozbiljan kandidat za individualne premijerligaške nagrade.

"Još je mnogo utakmica do kraja sezone, ali sam siguran da će nastaviti u ovom ritmu i biti uključen u najveće nagrade. Važno je da nastavi igrati kako je igrao do sada".

Prošlo je tek nekoliko mjeseci od kada ga je Daily Mirror okrutno nazvao "Odbačenim dečkom od 60 miliona funti", što je referenca na njegovo vrijeme u Chelseaju, gdje je odigrao samo tri ligaške utakmice (devet u svim takmičenjima).

Navodni sukob sa Joseom Mourinhom oko minutaže označio je odlazak Belgijanca u Wolfsburg u januaru 2014., te je u Njemačkoj postigao 16 golova u 51 meču tokom sezone 2014/15.

Ovu sezonu započeo je osvajanjem njemačkog Superkupa. Vukovima je pomogao da savladaju Bayern, prije nego se vratio u Englesku u transferu potvrđenom 30. avgusta.

Ono što se možda i najviše zamjeralo Man. Cityju tokom prošle sezone bilo je što nisu imali spremne zamjene za sve starije igrače poput Silve, Kompanyja i Tourea, ali su transferi De Bruynea i Sterlinga, kao i pojava Kelechija Iheanacha, obećavajući znak za budućnost. 

Učitaj još novosti