07. 02. 2016 - 19:41
Guardiolina era u Bayernu: Uspjeh ili promašaj?
907
Shares
Guardiolina era u Bayernu: Uspjeh ili promašaj?

KONTROVERZNI TRENER

Guardiolina era u Bayernu: Uspjeh ili promašaj?

Ahmed Pašalić
07. 02. 2016 - 19:41
0
Shares

Pep Guardiola je bez imalo sumnje, jedan od najpoznatijih trenera svijeta. Mnogi igrači su izrazili želju da surađuju sa njim, neki su čak i mijenjali klubove da to ostvare. Međutim, nakon objave završetka trenerskog mandata u Minhenu, javlja se pitanje da li je Španac bio uspješan.

Naime, ako se samo titule gledaju, onda svakako da "Salatara" i ostalih domaćih kupova Pepu ne manjkaju. Osvojio je također i Evropski Superkup protiv Chelseaja, te Svjetsko klupsko prvenstvo. Na stranu sve te titule, ipak je španski stručnjak doveden iz jednog razloga, a to je osvajanje Lige Prvaka.
Bayern je pod Juppom Heynckessom postao prvak Evrope, te je bio daleko najbolja ekipa svijeta. Pomeli su Barcelonu, Juve, Arsenal te ostale velikane na svom putu do treblea.
Kada se legendarni Jupp penzionisao, tražila se dostojna zamjena, i javio se vizionar Guardiola koji je stvorio najjači kolektiv do tad viđen u Evropi sa Barcelonom.
Svakako da bi i prosječan trener mogao da pohara Bundesligom kada se uzme u obzir roster Bayerna, ali i inferiornost ostatka lige. Tako da je osvajanje Bundeske pod Pepom iz sezone u sezonu potpuno očekivano. Tek kada dođe Liga Prvaka, eh tu se javljao problem. Guardiola je ponižen dva puta u dvije godine. Prvo je Ancelottijev Real dva puta porazio Bayern ( ukupni rezultat 5:0 ), zatim je Barcelona riješila pitanje prolaza već na Camp Nou. Velika mana Pepa je svakako tvrdoglavost. Niti u jednom trenutku nije odustajao od implementiranja Tiki-Take u Njemačku momčad, ali je očigledno da Bayern nikada do kraja nije prihvatio tu filozofiju. Iz ovog se da zaključiti da je Pep postao najplaćeniji trener da bi unaprijedio Bayernovu igru, ili barem je zadržao na nivou Heynckessove, ali objektivno se može reći da do toga nije došlo.

City je još jedan ziheraški izbor, dolazi u najbogatiju, i igračima najjaču ekipu u državi. Da li će i ovdje Guardiola slijepo pokušavati da nametne stil igre koji odgovara samo Barci, ili će doći do kompromisa, ostaje da vidimo. Jedno je sigurno, biti će jako zanimljivo pratiti trofejnog stručnjaka na klupi Manchester Citya.

Učitaj još novosti