10. 02. 2016 - 16:52
Pet igrača Cityja koji bi mogli da odu na kraju sezone
907
Shares
Pet igrača Cityja koji bi mogli da odu na kraju sezone

GUARDIOLA DONOSI PROMJENE U MANCHESTER CITY

Pet igrača Cityja koji bi mogli da odu na kraju sezone

10. 02. 2016 - 16:52
0
Shares

Donosimo vam pet igrača koji bi mogli da odu sa Etihada na kraju sezone.

Yaya Toure

yaya-toure

Toure je možda u najvećoj opasnosti zbog promjene trenera. On je bio solidan defanzivni veznjak kada mu je Guardiola dozvolio da napusti Barcelonu i ode u Manchester City za 25 miliona funti – zamijenio ga je sa energičnim Sergio Busquetsom, koji je bio bolji za Barcinu igru.

Toure je nakon prelaska na Etihad postao ofanzivni veznjak, ali je sada veoma teško za njega da se dokaže. Sada već ima 32 godine, i njegov spori stil je već bio pod kritikama. Također, Toureov agent, Dimitry Seluk, je već izjavio da dolazak Guardiole znači odlazak Tourea.

Wilfried Bony

bony

Bony je došao u City za 28 miliona funti u januaru 2015. godine i nije imao baš mnogo šansi za pokazivanje. Dvadesetsedmogodišnjak je postigao samo šest golova u Premier ligi u 12 mjeseci – mnogo stvari je uticalo na to: povreda, bolest i mjesec dana na Afričkom kupu nacija.

To je stavilo Bonyjevu budućnost pod upitnik, čak i prije dolaska Guardiole. Također, teško je vidjeti kako bi se napadač uklopio u sistem oštre tika-take. Bony je više staromodni napadač, nema finese kao napadači s kojima je Guardiola prije radio; Lionel Messi u Barceloni i Robert Lewandowski u Bayern Minhenu.

Sergio Aguero bi bio siguran izbor napadača u sistemu 4-3-3, dok pojavljivanje Kelechi Iheanacho se čini kao održiva zamjena.

Fernando

fernando-3001171b

Guardiola je proveo većinu svoje karijere na sredini terena u formaciji 4-3-3 i mjestima sa naglaskom na poziciju. U Bayernu je promijenio Phillip Lahma iz štopera u poziciju igrača sa brojem 4, zato što je osjetio da Lahm ima energiju i inteligenciju koja je potrebna za tu ulogu.

Guardioline formacije i mehanizmi ovise o nesebičnom defanzivnom veznjaku, koji dopušta oštrijim igračima oko sebe slobodu da se kreću naprijed znajući da im neko čuva leđa u slučaju da izgube loptu. Fernando je igrao na sličnoj poziciji kod Manuel Pellegrinija, a na tu poziciju bi Guardiola mogao potršiti veću sumu novca, i Juventusov Paul Pogba se već vidi kao potencijalna meta.

Samir Nasri

Samir-Nasri-

Ovo je očajna sezona za Francuza, koji je većinu sezone propustio zbog povrede i nije u Cityjevom sastavu za Ligu prvaka. Nasri je blizak prijatelj sa Toureom i veznjak bi mu se mogao priključiti u odlasku sa Etihada ovog ljeta.

Iako ima kvalitete i poznat je kao vješt i kreativan playmaker, uvijek je bio iza David Silve u Cityju, a sada je još dalje od igranja zbog dolaska Kevin De Bruynea i Raheem Sterlinga.

Bacary Sagna

sagna

Napadački bekovi su oznaka Guardiolinih timova. U Barceloni je imao Dani Alvesa i Eric Abidala, a u Bayernu je imao David Alabu i Rafinhu.

Bekovi Cityja su u svojim tridesetim i sigurna su pojačanja na tom dijelu terena. Sagna je bio dobar za City ove sezone sa 32 nastupa, dok je Pablo Zabaleta propustio većinu takmičenja zbog povrede. Ali Sagna će uskoro napuniti 33 i on ima najmanje smisla za napad od svih Cityjevih štopera.

Učitaj još novosti