11. 02. 2016 - 12:10
Zašto su Juventus i Napoli glavni kandidati za osvajanje Scudetta?
907
Shares
Zašto su Juventus i Napoli glavni kandidati za osvajanje Scudetta?

VELIKI DERBI IGRA SE U SUBOTU

Zašto su Juventus i Napoli glavni kandidati za osvajanje Scudetta?

Edin RIDŽAL
11. 02. 2016 - 12:10
0
Shares

Juventus i Napoli će u subotu igrati veliki derbi u Torinu, a ove dvije ekipe ujedno su i glavni kandidati za osvajanje Scudetta.

Nakon ovog vikenda u igri će ostati 39 bodova, tj. 13 kola italijanske Serie A, ali Juventus i Napoli djeluju da nemaju premca u ligi i da će jedno od njihv dvoje doći do Scudetta u sezoni 2015/16. Ukoliko Juventus pobijedi doći će na čelnu poziciju Serie A prvi put ove sezone. To je nešto što je Buffon istakao kao "nezamislivo", obzirom kada su imali 11 bodova zaostatka u oktobru. Ukoliko Juventus zasjede na vrh Serie A, postoji mogućnost da tu i ostane, što bi bio peti Scudetto zaredom, što im je pošlo za rukom od 1930 do 1935. godine.

Iako bi izjednačili taj rekord, vjerovatno bi ovo bio najveći uspjeh kluba, obzirom koliko su zaostajali za prvoplasiranim klubovima tokom sezone. Ljetos su se morali oprostiti od Carlosa Teveza, Andree Pirla i Artura Vidala, što je presudilo njihovim najgorim startom u prvenstvu u 103 godine postojanja, ali još uvijek imaju mogućnost osvojiti Scudetto. 

Ukoliko izgube, bit će pet bodova u zaostatku za vodećim Napolijem, ali taj zaostatak bi bio zapravo i veći, obzirom na poraz 2-1 na San Paolu i obje utakmice izgubljene protiv ekipe pod Vezuvom. Psihološki, ukoliko Juventus izgubi, to bi zaista bio poguban trenutak za njih u sezoni, a za Napoli bi to bio ogroman napredak. Historijski gledano, Napoli je dobio Juventus u Torinu sedam puta. Posljednji put to se dogodilo na Noć vještica prije čak sedam godina, a junak večeri bio je Marek Hamšik, koji i dalje igra za Napoli.

Nije bez razloga Napoli glavni favorit za osvajanje Scudetta. Pored Juventusa, to je klub koji je osvojio najviše bodova u posljednjih pet godina. 

slika1

Od svih timova koji prijete Juventusu za Scudetto, trenutni Napoli po igračkom kadru zaista može parirati torinskom klubu. Roma je prijetila prošle sezone kada je slavila u prvih 10 kola Serie A pod vodstvom Rudija Garcije, ali se ta razlika brzo istopila, jer Roma jednostavno nema taj pobjednički mentalitet, a Juventus nije gubio bodove tamo gdje nije ni bilo očekivano da ih gubi. 

Činjenica koja fascinira je kako Napoli strpljivo i odlučno čuva čelnu poziciju još od zimske pauze, a jedini su klub u Seriji A koji je ove sezone šest kola zaredom bio na čelnoj poziciji, a i dalje je tamo. Juventus je oborio klupski rekord pobjedivši 14 puta zaredom u prvenstvu, ali ni to nije bilo dovoljno da preuzme prvo mjesto Napoliju. Umjesto da ih to poremeti, igrači Napolija su pažljivo osvajali bodove i strpljivo čekaju kiks protivnika. 

Subotnji derbi bit će dvoboj najbolje odbrane (Juventus) protiv najboljeg napada lige (Napoli).

slika2

Napoli je postigao čak 53 pogotka u prvenstvu, a 78 u svim takmičenjima. Prosjek po utakmici je preko 2 postignuta pogotka. Gonzalo Higuain je vodeći strijelac u evropskim ligama sa 24 pogotka u 24 utakmice, a pored Insignea i Callejona, napad Napolija podsjeća na čuveni "Ma-Gi-Ca" - trio Maradona, Giordano i Carnevale. 

To je zaista dovoljan razlog da se uznemire navijači Juventusa, a tu je i odsustvo defanzivca Giorgija Chiellinija, dok je sezona završena i za Caceresa nakon što je povrijedio ahilovu tetivu. Povreda Chiellinija sigurno je ohrabrenje za izabranike Maurizija Sarrija. Napoli je ove sezone otišao na razinu više, vlada timski duh već godinama, a Sarri je učinio da se poklope sve kockice. 

Pojedine činjenice o fudbalerima Juventusa i Napolija su fascinantne. Hamšik je sada za Napoli što je Lampard bio za Chelsea, ili Gerrard za Liverpool. Claudio Marchisio je jedan od fudbalera bez kojih Juventus, izgleda, ne bi mogao funkcionisati. Jorginho je dobio svojih pet minuta i djeluje kao igrač koji je zaista nedostajao Napoliju, kao jedan djelić slagalice. Zbog odsustva Khedire, tu je Stefano Sturaro koji zaista odlično mijenja Samija. Allan je od dolaska iz Udinesea pokazao da je odličan tehničar, ima sjajan pregled igre i zna napraviti razliku na terenu. Sarri je to prepoznao i Allan je redovan prvotimac kluba pod vezuvom.

slika3

Napoli je ove sezone popravio i defanzivnu liniju, a fudbaler koji je možda i najprijatnije iznenadio je Koulibaly. Francuski internacionalac pruža nezapamćene partije u Napoliju i zaista važi za jednog od najboljih defanzivaca u Italiji. Njegovi nastupi porede se sa nastupima svojevremeno Thurama. 

Ono što još ide na ruku menadžeru Napolija Sarriju svakako je sreća sa zdravljem njegovih pulena. Zaista je bilo malo povreda u redovima Napolija ove sezone, a jedna koja se može izdvojiti je ona Gabbiadinijeva, koja je brzo sanirana.

U subotu se igra veliki derbi, a igraju ga dva kluba od kojih će jedan, sasvim sigurno, osvojiti Scudetto.

Učitaj još novosti