09. 02. 2016 - 19:08
Insigne je novi sin Napolija?
907
Shares
Insigne je novi sin Napolija?

BRILJANTNE PARTIJE

Insigne je novi sin Napolija?

Edin RIDŽAL
09. 02. 2016 - 19:08
0
Shares

Kada je Jose Callejon lobovao Federica Marchettija u pobjedi Napolija nad Lazijom od 2:0 u srijedu navečer, briljantna sezona Lorenza Insignea postala je još bolja. 

On je tada postao prvi igrač u Ligama petice koji je stigao do "double-double" učinka (10 golova i 10 asistencija). Njegova nevjerovatna sezona došla je u usporedbu sa sezonama koje je igrao krajem 80-tih Diego Maradona u dresu Napolija. Rođen u ljeto 1991. godine, Insigne je propustio nastupe Maradone u Napolija, ali je u potpunosti svjestan šta znači činjenica kada ga usporede sa velikim Argentincem. 

"Molim vas, nemojte me uspoređivati sa Maradonom", rekao je novinarima ranije ove sezone nakon što je nakon utakmice novinar spomenuo usporedbu. "Maradona je bio fudbalski Bog", dodao je Insigne.

maradon

Ipak, usporedbe imaju svoju težinu. Insigne igra na istom području terena kao i prije Diego, ima sličan stil igre kao legendarni Argentinac. Kada ima loptu u posjedu, imamo osjećaj da je Napoli siguran na terenu i da se lopta neće izgubiti. Slično je bilo i sa Maradonom, koji je imao nevjerovatne tehničke vještine, koje, na kraju krajeva, ima i Insigne. 

Njihova sličnost ne ogleda se samo u tome. Obojica su izuzetno emotivni kada je u pitanju Napoli i emocije ne mogu da sakriju. Maradona je nazivan Napolijevim sinom, a navijači Napolija i dan danas kače parole sa imenom Maradone na utakmicama Napolija. Ipak, postoji jedan problem. Maradona je osvojio Scudetto, Insigne još uvijek nije..

slika2

Ta činjenica mogla bi se demantovati još za nekoliko mjeseci, ukoliko Insigne i društvo uspiju u naumu da osvoje Scudetto ove sezone. Trenutno su prvoplasirani ispred Juventusa sa dva boda više od Stare Dame. Još jedan Argentinac, Gonzalo Higuain, u centru je pažnje, kako u Napoliju, tako i u čitavoj Evropi po svojim sjajnim partijama u dresu kluba pod Vezuvom. Međutim, mnogo se piše o Higuainu, koji je pak hranjem loptama od strane Insignea, koji ga redovno "trpa" loptama u šesnaestercu protivnika.

Od 24 pogotka Higuaina u Seriji A, Insigne mu je namjestio četiri, što je jedan od najučinkovitijih partnerstava u italijanskom fudbalu. Insigne se nesumnjivo popravio u odnosu na prošlu sezonu. U pet godina od 2012/13 Insigne je upisao tek 37 nastupa, da bi u ovoj sezoni već na polovini sezone nadmašio tu cifru. 

Menadžer Napolija Maurizio Sarri je mnogo utjecao na igru Insignea od početka ove sezone. Vjerovao je mladom Italijanu, a ovaj mu je uzvratio na najbolji mogući način. Insigne je od samog dolaska Sarrija bio srž projekta stručnjaka koji je sa Empolijem ostvarivao dobre rezultate. U početku, trener je forsirao 4-3-1-2 formaciju, koju je koristio i sa Empolijem.

slika3

Ipak, nakon lošeg starta u prvenstvu Italije, ta formacija je zamijenjena. Sarri je svoju taktiku promijenio na onu koju i danas koristi (4-3-3), a to se pokazalo kao pravi potez. Insigne je u susretu Evropske lige protiv Club Bruggea odmarao, a Napoli je pobijedio sa 5:0, kada se vratio u startnih 11 u ligaškom meču protiv Lazija, bio je na lijevom krilu. Postigao je jedan gol i asistirao drugi u velikoj pobjedi Napolija od 5:0.

Tu se jasno moglo vidjeti kako je taktika dobitna i kako je Insigne na lijevom krilu izuzetno riješenje za sve Sarrijeve probleme.

Učitaj još novosti