09. 02. 2016 - 17:36
Teniski Futuresi: Turniri na kojima "poznavatelji" igre...
907
Shares
Teniski Futuresi: Turniri na kojima

NAMJEŠTANJE REZULTATA

Teniski Futuresi: Turniri na kojima "poznavatelji" igre zarađuju milione u samo jednoj minuti

Besim TODOROVAC
09. 02. 2016 - 17:36
0
Shares

Zamislite sljedeći scenario. Meč, u dalekoj pozadini Futures karavana Međunarodne teniske federacije, itekako je neizvjestan u tie-breaku finalnog seta pri rezultatu 5-5. No, u treptaju oka, on se završava. Prvo lokalni favorit servira as. Onda, par sekundi kasnije, on pogađa neodbranjiv winner. Nekoliko gledatelja koji posmatraju susret znali su da je on pri kraju. Ali, oni koji su pratili rezultat na izvjesnih stranicama na internetu, uključujući svjetske kladionice, kasne gotovo jedan minut za tim duelom. Što se njih tiče, još uvijek je 5-5 u tie-breaku.

Samo nekolicina odabranih zna šta se dešava: sudija, koji namjerno odgađa ažuriranje rezultata na svom tabletu (maksimalno do jedne minute), i beskrupulozni kockari koji su ga podmitili da to učini.

I tako kreće. Brzo, sudija šalje SMS poruku kockarima koji je stvaran rezultat. To im daje dovoljno vremena da uplate opkladu s raznim kladionicama. Ne previše da ne bi bilo sumnjivo.

Ovi kockari znaju da ne mogu izgubiti, barem u ovoj situaciji. No, isto se ne može reći o tenisu, koji je ponovo pod ispitivanjem nakon otkrića britanskih medija da su dva teniska suca tajno dobila suspenziju, a četiri druga će vjerovatno biti doživotno izbačena iz sporta, pod uslovom da se proglase krivim za korupciju.

Nekako smo se navikli na priče o teniserima koji namještaju mečeve. Podsvjesno, međutim, očekujemo da su suci ti koji će uvijek podržavati integritet svog sporta. Jedan stariji teniski insajder ispričao je Guardianu da su ove objave "trenutak razvođa, jer to utječe na srce i dušu ove igre".

Jedina utjeha za tenis jeste da se to dogodilo na Futures Touru, trećem rangu muške profesionalne tabele. Daleko je od ATP i Challenger turnira te blistavih Grand Slamova. Na tim nižim razinama, prvi nosilac je najčešće van 200 najboljih na svijetu. Ponekad čak nema ni skupljača loptica, a kada igrač pogodi mrežu, onda mora sam dohvatiti lopticu.

Ukupni nagradni fond može biti do 10.000 dolara. To nije mnogo kada se mora podijeliti između single i double igrača. 

tenis-sudije

Razgovarajte sa bilo kojim stručnjakom za integritet i obično će vam reći da je korupcija stvar motiva i prilike. Futuresi nude oboje. Suci su plaćeni. Postoji malo osiguranja, što čini lakšim da korumpirani čini korupciju. Rijetko kad se radi izravan televizijski prenos, što čini težim za kladionice i sportske službenike da znaju šta se tačno događa.

Ian Dorward, koji je radio u teniskom odjelu kladionice Stan James prije nego je postao profesionalni kladioničar, rekao je da bi mnoge velike firme izuzetno lako primile poprilične opklade. Sa više opklada i više računa, cifra, logično, raste još više.

Dorward je dodao i da nije bilo neobično da mečevi budu polovično namješteni. Teniseri bi podijelili prva dva seta, prije nego bi propisno igrali za osvajanje meča u trećem setu. 

"Ljudi su se kladili na pobjednike setova i tačan rezultat. Cilj svih tenisera na tom nivou je dobiti poene za napredak na listi, tako da bi namjestili prva dva seta kako bi zaradili nešto novca sa strane. Dogovorili bi se da jedan osvoji prvi set sa 7:6, drugi uzme drugi sa 6-3. Tako bi imali nešto novca da 'pogode' tačan rezultat, naravno, najprije dogovoren."

Neki se boje da dogovor ITF-a i Sportradara od 70 miliona funti za osiguravanje teniskih rezultata uživo i nije baš pomogao situaciji. On je doveo da se još više rezultata uživo šalje širom svijeta u stvarnom vremenu. Time su kladionice počele nuditi veće opklade, što je dovelo do nove prilike za one koji žele varati. Međutim, Sportradar i ITF snažno osporavaju te tvrdnje. 

Veći je problem u tome što ITFu nedostaje dovoljno pravednog vodstva u ovom području.

Sreća je u tome što je predsjednik ATP-a Chris Kermode shvatio da se igra promijenila. Poduzeo je određene korake tokom nedavno okončanog Australian Opena.

Tenis mora dati sve od sebe kako bi osigurao da je dovoljno siguran od korupcije na svim nivoima. Mora biti što je više transparentan. Nadolazeći dani i sedmice pokazat će da li se ITF može prilagoditi ovoj novoj valnoj dužini.

Učitaj još novosti