11. 02. 2016 - 16:16
Nakon dolaska Aleix Vidala, Alvesovi dani u Barci su odbrojani
907
Shares
Nakon dolaska Aleix Vidala, Alvesovi dani u Barci su odbrojani

SVE SLABIJA IGRA BRAZILCA

Nakon dolaska Aleix Vidala, Alvesovi dani u Barci su odbrojani

11. 02. 2016 - 16:16
0
Shares

Nije tajna da mnogo ljudi ne voli Dani Alvesa. Možda je to zbog njegovog ponašanja, kako na terenu, tako i van njega. Vjerovatno je to zbog toga što je veoma uspiješan u onome što radi, nešto što mnogi ljubitelji fudbala, novinari pa čak i igrači teško shvataju.

Sigurno je teško za skeptike da održavaju kritike sedam i po sezona, koliko je Alves u Barceloni, s obzirom na njegov uspijeh.

Brazilac je najukrašeniji brazilski igrač svih vremena, već je osvojio više trofeja od Pelea, Cafua, Ronalda i Ronaldinha. Dugo je bio jedan od najboljih defanzivaca u svijetu fudbala i jedan od najboljih bekova, ako ne i najbolji.

Konačno, kritike na Alvesa možda imaju smisla.

Nakon svih špekulacija o njegovoj budućnosti u Barci prije posljednjeg finala Lige prvaka, Alves je potpisao dvogodišnji ugovor. To se odradilo bez obzira na dolazak Aleix Vidala, igrača koji može igrati na desnom krilu i na Alvesovoj poziciji. Od kako je Vidal postao dostupan u januaru, pobjeđuje u borbi za poziciju desnog beka.

Ne samo da je Vidal počeo ispred Alvesa u tri od pet utakmica u ligi, nego je Alves slabo odigrao kada je imao svoje šanse, naročito za vikend u utakmici za Levanteom.

Sedmicu prije, protiv Atletico Madrida, Alvesov učinak je popravila njegova asistencija za go Suareza. Međutim, pored tog odličnog pasa, Alves je malo doprinio protiv Atletica, naročito u odbrani, i to je možda bila njegova druga najgora utakmica u sezoni.

Zatim, u utakmici protiv Levantea, Alves je imao čak slabiju igru u defanzivi, što je i njegova najgora utakmica u sezoni.

Stalno je gubio loptu, a Gerard Pique i Javier Mascherano su stalno morali da ga spašavaju. Jedna greška Alvesa dala je šansu Levanteu da se probije kroz četiri igrača Barcelone u zadnjoj trećini terena, ali na kraju nisu uspjeli da kazne ovu grešku.

Alves je inače tačan kada se radi o igranju naprijed, uvijek dolazi na vrijeme, ali to nije bio slučaj u nedjelju jer je Brazilac išao naprijed kada nije trebao, ostavljao prostor iza sebe, dok je ostao nekoliko puta a njegovi suigrači su ga trebali naprijed.

Njegovo dodavanje je također slabo sa Levanteom; tačnost pasova od 80% je dosta manja od njegovih prosječnih 87%, dok je također promašio 75% uklizavanja.

Naravno, svaki igrač ima – i očekuje se da ima – loše utakmice, ali greške koje su se vidjele nisu bile samo u nedjelju; ovo je generalno slaba sezona za Alvesa, vjerovatno zbog visokih standarda na koje smo navikli.

Nije iznenađenje što Dani Alves slabije igra, s obzirom da ima 32 godine, ali je zabrinjavajuće da su dvije od njegove tri najgore utakmice bile u posljednje dvije sedmice – nakon što Aleix Vidal polako preuzima njegovu poziciju.

Čini se da konkurencija sa Vidalom stvara Alvesov pad, čini da se Brazilac osjeća nesigurno, ili u najmanju ruku da više nije opušen kao prije.

Brazilac je imao više pasova nazad nego naprijed od kako je Vidal počeo utakmicu prije njega. Također, manje pokušava da osvaja lopte, što je prije često radio.

Suviše je rano praviti završnu procjenu, ali izgleda da je Alvesovo pouzdanje uzdrmano konkurencijom sa Vidalom.

Važno je spomenuti da je Vidal pružio dobre partije, ali ipak  nije toliko poboljšanje, barem još ne.

Dani Alves je sada sigurno bolji igrač. Možda nema energiju Vidala sa 32 godine, ali njegovo razumijevanje koje je razvio sa Barceloninim suigračima tokom godina ne može se tek tako oponašati.

Luis Enrique, naravno, gleda u budućnost. Ni Dani Alves ne sumnja da će u budućnosti Aleix Vidal biti desni bek u Barceloni. Uprkos produženju ugovora prošle sezone, Alvesova karijera u Barci se polako završava.

Alvesovi predstavnici su obznanili da kineski klub, za sada nije poznato koji, sprema ogromnu ponudu za usluge Alvesa, ali tvrde da Brazilac još nije zainteresovan da napusti Camp Nou. Ovakve špekulacije će rasti sljedećih mjeseci, naročito ako ne bude bio u početnom timu i ako bude slabo igrao kada bude na terenu.

Barcelonini navijači će se nadati da će Alves biti tu negdje, i većina bi voljela da on bude u početnom timu, barem za sada.

Urlanje na Camp Nou kada je Alvesa zamijenio Vidal pokazuje koliko on još uvijek znači navijačima.

Konačno, njegovi kritičari su dočekali njegov pad forme, pa sada imaju o čemu da pričaju i pišu.

Učitaj još novosti