02. 03. 2016 - 23:35
Velika dilema: Kako bi se Hazard uklopio u Real Madridu?!
907
Shares
Velika dilema: Kako bi se Hazard uklopio u Real Madridu?!

SVE ČEŠĆE ŠPEKULACIJE

Velika dilema: Kako bi se Hazard uklopio u Real Madridu?!

Hazim OKANOVIĆ
02. 03. 2016 - 23:35
0
Shares

Francuz je ubijedio Varanea da pređe u španski glavni grad umjesto na Old Trafford 2011. godine, prije nego je slično uradio sa Iscom koji je odbio City kako bi došao u Madrid.

Zidane je također proveo vrijeme tog istog ljeta nagovaranjem Gareth Balea, a klub je sve to finansijski podržao kako bi osigurao usluge Velšanina.

Zidane uvijek dobije ono što želi, i zbog toga bi trebali ozbiljno shvatiti izvještaje u Marci da je Zidane tražio od kluba da dovedu Eden Hazarda iz Chelseaja.

Pa ako bi Hazard došao u Real sljedećeg ljeta, gdje bi se uklopio u tim Real Madrida?

Prvo, Real Madridu bi trebalo malo čišćenje u ofanzivnom dijelu veznog reda, najmanje da bi se mogla dati očekivana cijena od 80 miliona funti za Belgijanca.

Dodavanje još jednog play-makera bi stvarno bilo previeše; klub iz Madrida već ima dosta talenta u tom dijelu, te ima problema da ubaci sve igrače u igru. Zbog toga klub ima namjeru da se riješi James Rodrigueza i Isca ovog ljeta, a očekuje se da bi mogli otići ili u plavi ili u crveni Manchester.

Drugo, Hazard bi trebao više igrati nego što igraju James i Isco, ako će ga već platiti 80 miliona funti. James je bio povređen ove sezone, dok je Isco imao suspenziju od dvije utakmice, ali u utakmicama kada su bili dostupni James je odigrao 1 235 od potencijalnih 2 070 minuta – što je 60% - dok je Isco igrao 2 009 minuta od potencijalnih 2 880 – što je 70%.

Nema šanse da Real da toliko novca za Hazarda, kako bi on igrao samo 60% ili 70%. Morao bi biti jedan od prvih imena na listi koja uključuje BBC u napadu.

S pretpostavkom da će njih trojica ostati u Madridu sljedeće sezone – što je velika pretpostavka zbog bezkrajnih špekulacija o povezanosti Balea sa Unitedom, Benzeminim problemima sa zakonom i Ronaldovim nedavnim ponašanjem – bilo bi teško da Hazard izbaci bilo koga iz napada.

Ne čini se da bi mogao igrati umjesto Benzeme, jer Francuz igra u sredini napada dok Hazard obično igra na lijevoj ili eventualno desnoj strani. To znači da bi Hazard mogao zamijeniti Ronalda ili Balea, što je također vrlo teško.

Jedina kategorija u kojoj je Hazard iz prošle sezone, a i Hazard iz ove sezone, bolji od Balea su ključni pasovi, i to nije baš velika razlika. Ako se uporedi sa Ronaldom, Hazard nije ni blizu pariranja sa tridesetjednogodišnjakom, dok Ronaldo – koji nije poznat kao neko ko daje lopte – ima više asistencija od Hazarda.

Ako, prema ovome navedenome, Hazard ne može zamijeniti nikoga iz napada, gdje bi još mogao da igra?

Jedna formacija koji bi mogla da funkcioniše i koju je Real jednom koristio ove sezone – u pobjedi od 5-0 nad Real Betisom – je 4-2-3-1 s Benzemom u napadu, Ronaldom na lijevoj strani, Baleom u sredini i Jamesom na desnoj strani.

screen-shot-2016-03-02-at-07-06-22

I Bale i James su dali dva gola taj dan, Dok je Benzema također uspio postići jedan. Real Madrid bi mogao koristiti istu formaciju sljedeće sezone, ali da zamijeni Jamesa s Hazardom, iako to i ne bi bilo toliko poboljšanje.

Već smo vidjeli da se Hazard ne može mjeriti s BBC-em, ali ako pogledamo statistiku iz prethodne dvije sezone, Hazard se čak ne može porediti sa igračima koje Real planira da proda zbog njegovog dolaska.

Ako čak pogledamo na sezonu 2014/15., Hazard se ne može porediti sa Jamesom u bilo kojoj ključnoj kategoriji igre za ofanzivnog veznjaka. u 1 098 minuta u ligi prošle sezone, James je postigao 13 golova, samo jedan manje od Hazarda, dok je zvijezda Svjetskog prvenstva upisala 13 asistencija a Belgijanac devet.

Čini se da nema očitog mjesta za Hazarda gdje bi mogao igrati. Najvjerovatniji scenario je da zamijeni Jamesa na poziciji ofanzivnog veznjaka iza Benzeme, ali statistika iznad pokazuje da to ne bi bilo poboljšanje.

S obzirom da bi Real prodajom Jamesa dobio dio novca potreban za Hazarda, možda bi bilo bolje za Real da to ne radi.

Ako klub toliko želi da se oslobodi Jamesa, onda bi mogli da promovišu uzbudljivog dvadesetogodišnjeg Marco Asensija, koji je trenutno na posudbi u Espanyoplu gdje ima najviše asistencija u klubu, i također je najbolji u asistencijama za sve igrače koji su mlađi od 20 godina u ligi.

Florentino Perez, predsjednik Reala, preferira da kupuje više nego da promoviše mlade igrače, tako da je vjerovatnije da će kupiti Hazarda nego da će promovisati Asensija.

Ako bi bilo koji član napada otišao na ljeto, situacija se mijenja.

Ronaldovo nedavno ponašanje, kritikovanje saigrača i svađe s medijima su podrijale špekulaciju da bi mogao otići s Bernabeua sljedećeg ljeta. Hazard bi bio njegova savršena zamjena na lijevoj strani napadačkog trija.

Naravno, Zidanov razgovor s Hazardom bi mogao biti uzaludan ako se potvrdi zabrana transfera za Real Madrid. U tom slučaju, čak bi i Zidanove nevjerovatne moći bile uzaludne i ne bi mogao da registruje Hazarda za sezonu 2016/17.

Učitaj još novosti