05. 03. 2016 - 08:14
Najveći londonski derbi u posljednjih 25 godina: Ko ostaje...
907
Shares
Najveći londonski derbi u posljednjih 25 godina: Ko ostaje rival za naslov?!

SPEKTAKL ZAGARANTOVAN

Najveći londonski derbi u posljednjih 25 godina: Ko ostaje rival za naslov?!

Harun PEHLIVANOVIĆ
05. 03. 2016 - 08:14
0
Shares

Ovog vikenda Tottenham, koji se nalazi na drugom mjestu, dočekuje ekipu Arsenala koja se nalazi iza njih samo tri boda. Ovo je tek peti put u historiji Premier lige da se nakon 1. januara Spursi nalaze ispred Topnika prije londonskog derbija.

Kako su oba kluba u borbi za titulu, derbi je dobio još veću pažnju nego inače. Leicester se nalazi na prvom mjestu, te ako Topnici i Spursi i dalje žele ostati u borbi za titulu u današnjem derbiju nema mjesta za greške ni na jednoj strani.

"Mislim da je polufinale 1991. i 1993. bio veći događaj od ovog što slijedi. To su bile utakmice ogromne važnosti i pune tenzija, iako je svaki derbi između ova dva kluba takav. Često kada sam bio na odmoru, kada u junu izađe raspored utakmica za cijelu sezonu, nazvao bi oca i upitao ga 'Kada igramo protiv Tottenhama?' Toliko je jako rivalstvo bilo. Trenutno, ovo je najveći derbi u posljednjih nekoliko godina zbog činjenice da oba kluba i dalje imaju šansu da osvoje ligu", kazao je nekadašnji napadač Arsenala, Paul Merson.



"Hajde da budemo iskreni, Tottenham nije bio u utrci za titulu već dugi niz godina i to je činjenica. Posljednji put kada je Tottenham bio na samom vrhu je bilo u sezoni 1985., što govori mnogo. Kada sam igrao za Arsenal, utakmice protiv Tottenhama su bile pod posebnom lupom, kako za nas igrače, tako i za navijače, domaće i gostujuće".

Prognozirajući derbi koji nadolazi, Merson, koji je branio boje Arsenala od 1985. do 1997., vjeruje da će zbog ogromne važnosti koju ovaj derbi nosi za obje ekipe, sama utakmica biti taktička bitka bez prava na grešku. 



"Mislim da se oba kluba boje poraza i biće veliko slavlja ako ijedna ekipa ostvari pobjedu. Topnici se nalaze u potjeri za dva kluba koja se nalaze ispred njih na tabeli i nadaju se da će nakon ovog kola moći da se fokusiraju samo na Leicester City", smatra Merson.

arsenal-olivier-giroud-tottenham-fans-premier-league-3374429

Bez obzira na rezultat utakmice, Merson vjeruje da odlične partije Tottenhama i genijalnost  Mauricia Pochettina ove sezone mogu koristiti Arsenalu u budućnosti.

"Zaista je divno gledati fudbal koji Tottenham trenutno igra i mislim da će i Topnici izvući korist iz toga. Uzimajući u obzir da se Spursi nalaze u samom vrhu Premier lige, to stvara dodatni pritisak, kako na igrače tako i na upravu da budu bolji. Da se ne nalaze u vrhu bila bi to još jedna uobičajena sezona za Arsenal, ali kako sada stvari stoje, Tottenham i rivalstvo koje postoji između ova dva kluba jeste ono što Arsenal tjera da budu bolji", zaključila je nekad velika vedeta Arsenala.

Učitaj još novosti