28. 03. 2016 - 07:50
Otkrivamo ko je tinejdžer koji je zaludio čelnike Uniteda
907
Shares
Otkrivamo ko je tinejdžer koji je zaludio čelnike Uniteda

POTENCIJALNA META

Otkrivamo ko je tinejdžer koji je zaludio čelnike Uniteda

28. 03. 2016 - 07:50
0
Shares

Izvještaji navode da je talentovani tinejdžer iz Feyenoorda, Tahith Chong, na pragu transfera u Manchester United, ali ko je on, koje su njegove snage, kako igra i šta navijači mogu očekivati od njega?

Prema Manchester Evening News, mlado krilo će vjerovatno sklopiti ugovor i priključiti se akademiji na "Old Traffordu".

Rođen je u Willenstadu, glavnom gradu karibskog ostrva i države Curacaoa. Chong je odrastao u Holandiji i trenira u Feyenoordu od kako ima 10 godina. Sada je također u U-17 timu holanske reprezentacije.

Mark Lievisse Adriaanse, koji piše blog "Leven met Feyenoord", ponudio je više informacija o šesnaestogodišnjaku.

"Njegova tehnika, pregled i brzina su zaista odlični",rekao je o Chongu, koji igra isključivo na poziciji lijevog napadača.

"Misli i djeluje veoma brzo u igri i nema problema prilikom driblanja protivnika, ima dobar centar-šut i daje nevjerovatne golove – već je postigao 15 golova u 21 utakmici ove sezone."

"Dobar je s obje noge i obično igra kao okrenuto krilo, dok u isto vrijeme može da nabacuje lijevom nogom. Kombinacija brzine, tehnike i pregleda ga čine posebnim. Ima samo 16 godina, ali je veoma razvijen u poređenju sa drugim igračima njegovih godina. Njegova eksplozivnost je prilično posebna."

Kada se radi o igraču na kojeg Chong najviše podsjeća Lievisse Adriaansea, navijači Uniteda možda trebaju da gledaju iza ove sezone da bi im se svidjelo poređenje.

"Memphis Depay je trenutno fizički razvijeniji od Chonga, ali mislim da obojica imaju istu eksplozivnost – ili, u najmanju ruku, Depay je ovo imao u PSV-u. Mogu da sami preokrenu igru."

"Za mene, dvije stvari kod Chonga se istuču: daje odlično golove izvan šesnaesterca i vrlo lako se prilagođava većem nivou."

Memphis je napustio Holandiju i otišao na "Old Trafford" prošlog ljeta kao igrač koji najviše obećava u Eredivisieu. Nakon što je postigao 22 gola u 30 utakmica u ligi za PSV Eindhoven, njegova dominantnost nad holanskim odbranama se čak poredila sa superiornošću Cristiano Ronalda protiv timova Premier lige tokom njegovih zadnjih godina u Engleskoj.

Još uvijek se privikava bržem i fizički zahtjevnijem britanskom fudbalu, kao i tome što je sada dio tima, a ne vođa napada kao što je bio u PSV-u, ali njegov potencijal je i dalje ogroman. Gdje je Chong u poređenju s drugim uzbudljivim talentima koji dolaze kroz holandski fudbal?

"Među onima koji prate mladi fudbal, veoma je mnogo cijenjen, vjerovatno kao jedan od najvećih talenata u Holandiji koji još nije imao svoj debi za prvi tim", rekao je Lievisse Adriaanse.

"Zajedno s Unitedovim Timothy Fosu-Mensah, Feyenoordov Justin Bijlow i Arsenalov Donyell Malen, on je jedan od najvećih talenata u mladim nacionalnim timovima. U Feyenoord akademiji smatra se najvećim talentom kao budući igrač prvog tima."

chong-1

Prošlog mjeseca su se pojavile glasine da je Chong već počeo pregovore oko ugovora. Stephen Howson, predstavnik navijača Uniteda, je govorio o uticaju Marcu Rashforda u timu Louis van Gala ove sezone, nakon što je devetnaestogodišnjak postigao tri gola u svoja prva dva početka protiv FC Midtjyllanda i Arsenala u Evropa ligi, odnosno Premier ligi.

Iako Holanđanin nije baš uspio da učini klub takmičarskim za trofeje od njegovog dolaska 2014. godine, ima zasluge za debije i regularne igre igrača akademije, ako i dovođenje mladih igrača koji bi mogli biti važni igrači za United u budućnosti. S obzirom na probleme Memphisa da pokaze svoje kvalitete u Engleskoj, može li se Chong smatrati novim licem koje bi moglo impresionirati na Old Traffordu?

"Ako Van Gaal ode, fokus Manchester Uniteda je sada na igračima akademije koji bi mogli nestati", rekao je Adriaanse. "Sada mnogo djece iz akademije dobijaju šanse u prvom timu kao rezultat njihove krize s povredama, ali ovo bi se promijenilo ako bi u United došao, naprimjer, Mourinho."

"Rekao bih da Chong želi da ima veliku šansu i da se probije, morao bi se nadati da Van Gaal ostane nekoliko godina, ali ne mislim da je to ono što svi očekuju da će se desiti."
 

Preveo: Hazim Okanović

Učitaj još novosti