08. 04. 2016 - 08:35
Bosna i Hercegovina u pohodu na medalju iz Rio de Janeira
907
Shares
Bosna i Hercegovina u pohodu na medalju iz Rio de Janeira

OLIMPIJSKE IGRE

Bosna i Hercegovina u pohodu na medalju iz Rio de Janeira

"Sport klub"
08. 04. 2016 - 08:35
0
Shares

Podarili su nam Banjalučki ćevap, Zabranjeno Pušenje, Bijelo Dugme, Haseta i Top Listu Nadrealista. 

Takva mješavina kultura i običaja, ali isto tako i gostoprimstvo, rijetko gdje se viđa.  Bili su domaćini jedinih Olimpijskih igara koje su održane na ovim prostorima. Sport i izdržljivost su u njihovim genima, a u Riju zaista imaju čemu da se nadaju.

Za sada, Bosna i Hercegovina ima troje kvalifikovanih sportista sa A normom (Amel Tuka, Hamza Alić, Lucija Kimani – atletika).  

Zagarantovan poziv BIH posjeduje za 2 plivača (1 m i 1 z) koji imaju B normu.  Judistica Larisa Cerić se trenutno nalazi u A normi, ali kvalifikacije su još u toku. Kemalu Mešiću 1 cm nedostaje za A normu (atletika – kugla) i očekujemo da bi mogao da je ispuni. Veoma blizu A norme je i mladi bacač kugle Mesud Pezer.   

Teniser Damir Džumhur je također izrazito blizu kvalifikovanja za Olimpijske igre. Očekuje se i “wild card” za boksera Džemala Bošnjaka i streljačicu Tatjanu Đekanović.   

Ukoliko se osvrnemo na Olimpijske igre London, tamo je Bosna i Hercegovina poslala samo 3 takmičara sa A normom (Mešić, Mekić i Kimani) i 3 na "poziv" ili B normu (Fazlija, Ninković i Hajder). Očekujemo da broj kvalifikovanih sa A normom bude uvečan 100%, a isti broj “poziva”, poslali su nam iz Sarajeva.

Očekujemo i mi, a vjerujemo i da će se Bošnjaci radovati bar jednoj medalji iz Brazila.

 

Učitaj još novosti