11. 04. 2016 - 15:30
Pobjede sa djecom: Ovo su klubovi sa najmlađim igračima u Evropi
907
Shares
Pobjede sa djecom: Ovo su klubovi sa najmlađim igračima u Evropi

VJERUJU U MLADE TALENTE

Pobjede sa djecom: Ovo su klubovi sa najmlađim igračima u Evropi

Priredio: Hazim OKANOVIĆ
11. 04. 2016 - 15:30
0
Shares

U januaru se postavilo pitanje o tome koji klubovi iz Premier lige iskorištavaju svoje mlade igrače te koji timovi postavljaju mlade igrače na važne pozicije. Na ovoj listi vode Liverpool i Tottenham, zajedno sa Evertonom i Manchester Unitedom.

U Evropi, timovi poput Atletico Madrida, Barcelone, Bayern Minhena, PSG-a i Borussie Dortmunda postavljaju manje iskusne zvijezde u srce svojih timova, od Jan Oblaka do Julian Weigla.

europesaverageage-1

Međutim, nije dovoljno da se izabere jedan, dva ili tri igrača ispod 25 ili 24 godine koji igraju sa već snažnim timom. Akcenat je na timovima koji imaju nekoliko dobrih, mladih igrača, ali koji se grade oko novih imena od kojih se tek čeka da se proslave. Pogledajte timove koji se smatraju da trenutno imaju ne samo najmanju, nego i najjaču osnovu u evropskom fudbalu.

Hajduk Split (prosjek godina 22.1)

hajduk

Hajduk je tim koji ima najmanji prosjek godina i tim koji je trenutno treći u hrvatskoj ligi i koji održava dobru brzinu u utrci za evropski fudbal, ako ne i titulu, a imaju osam bodova više od Lokomotive Zagreba, koji je na četvrtom mjestu.

Uprkos mladom timu ove sezone, samo su dva tima primila manje golova od Hajduka ove sezone, od kojih se oba kluba bore u vrhu lige.

Sa Tino-Sven Sušićem (24), Franckom Ohandzom (24), Mijom Caktašom (23), Markom Bencunom (23), Jeffersonom (22), Franom Tudorom (20), Antom Roguljićem (20 – na posudbi iz Red Bull Salzburga), Josipom Basićem (20), Tončijem Mujanom (20), Elvirom Malokuom (19), Andrijom Balićem (18) i Nikolom Vlasićem (18) klub je postigao 31 od njihovih 36 golova u ligi; 56 od 67 u svim takmičenjima. Samo tri igrača iznad 24 godine, Zoran Nizić, Hrvoje Milić i Goran Milović su se upisali u strijelce ove sezone.

Red Bull Salzburg (prosjek godina 23.2)

red-bull-salzburg

Bayern Minhen je bez sumnje super sila njemačke Bundeslige, ali sada se čini da austrijska Bundesliga ima klub koji je spreman da dominira u domaćoj ligi. Sa podrškom Red Bulla, čini se da tim poznati kao SV Austria Salzburg ima resurse, infrastrukturu i znanje, da se ne spominje mladi talenat, da postane sila čak i van svoje lige u sezonama koje dolaze.

Klub trenutno njeguje visokorangirane talente poput Naby Keite (21) i Valon Berishe (23) koji su drugi u asistencijama u Austriji sa sedam golova koje su kreirali za svoje saigrače. Japanski napadač Takumi Minamino (21) je drugi poznati talenat, sa 12 golova u 31 utakmici u svim takmičenjima ove godine. Njihov veliki talent u zadnjoj liniji je Martin Hinteregger, koji je trenutno na posudbi u Borussiji Monchengladbachu. Salzburg je trenutno vodeći u austrijskoj Bundesligi, četiri boda ispred Rapid Wiena, te će pokušati da imaju sjajnu budućnost kod kuće i u inostranstvu.

Ajax (prosjek godina 23.4)

ajax-2

Iako nije tim sa najmanjim prosjekom godina u holadnskoj ligi, tim Frank De Boera je najbolji tim u Holandiji, imaju 71 bod iz 29 utakmica, dva boda ispred PSV Eindhovena – još jedan klub koji može da razmeće sa mladim igračima.

Ipak, postoji nekoliko klubova koji se mogu porediti sa Ajaxom kada se radi o talentu i važnosti njihovih stalnih igrača, od kojih većina ima manje od 24 godine: zamjenik kapitena Jeol Veltman (24), Nemanja Gudeli (24), Ricardo van Rhijn (24), kapiten Davy Klaassen (23), Mike van der Hoorn (23), Mitchell Dijks (23), Arek Milik (22), Amin Younes (22), Viktor Fischer (21), Daley Sinkgraven (20), Anwar El Ghazi (20), Kenny Tete (20), Riechedly Bazoer (19) i Jairo Riedewald (19).

Lasse Schone (29) je jedini igrač koji ima preko 24 godine i koji je imao više od 15 nastupa za klub u svim takmičenjima ove sezone. Čak i njihov golman, Jasper Cillessen, sa svojih 26 godina, je mlad za svoju poziciju.

Monaco (prosjek godina 24.3)

monaco

Puni obećanja dok se još uvijek takmiče u Ligi 1, Monaco je trenutno najbolji iza PSG-a i hvali se prvim timom koji je pun potencijalnih igrača, i impresivnih mladih igrača koji već prave razliku u prvom timu.

Počevši od odbrane, u njihovih najjačih 11 nalaze se Fabinho (22), Wallace (21), Almany Toure (19), Tiemoue Bakayoko (21), Thomas Lemar (20), Bernardo Silva (21) – igrač kojeg je Deco izabrao kajo najboljeg igrača u Portugalu sadašnje generacije – Helder Costa (22), Guido Carrilo (24) i Kyllian Mbappe Lottin (17).

Mogli bi da sastave tim od igrača koji imaju manje od 23 godine i koji bi vjerovatno mogao parirati njihom najboljm mogućem timu. Dvadesetjednogodišnji golman, Paul Nardi, je također visoko rangiran, dok Antony Martial postaje kultni heroj u Manchester Unitedu nakon što je otišao iz Monaca tokom ljeta.

Bayer Leverkusen (prosjek godina 25.1)

bayer-leverkusen

Prvi tim na listi koji ima veći prosjek od dva najmlađa tima u Engleskoj – Liverpool i Tottenham – Leverkusen je tim koji slabo igraju  iako su još uvijek u utrci za Ligu prvaka ove sezone.

U dvadesetdvogodišnjem Hakanu Calhanoglu, Roger Schmidt vidi jednog od najmlađih i najpreciznijih igrača Evrope, iako je njegova promjenjiva forma problematična za klub ove sezone.

Jonathan Tah bi mogao da bude buduća odbrana Njemačke – dvadesetogodišnji štoper je ponekad bio izvanredan ove sezone, čak i kada je njegov tim imao problema da igra onako kako se tražilo od njih, dok desno krilo Julian Brandt ima zanimljivo i entuzijastično prisustvo u napadu.

Wendell je druga svijetla tačka u Bundesligi, a igra na poziciji lijevog beka i ima 22 godine. Sa 24 godine, Kyriakos Papadopoulos i Andre Ramalho Silva su malo stariji, ali su i dalje puni potencijala.

Međutim, Schmidt je već istakao da treba poboljšati svoj tim ove sezone, naročito nakon neuspijeha, a smjer njihovog tima, i budućnost njihovih mladih zvijezda bi mogla ovisiti o tome šta odbor odluči da uradi sa njihovim menadžerom.

Benfica (prosjek godina 26.1)

benfica

Prema The Guardianu, Benfica je tim koji ima najbolju odbranu Evropi.

Sa samo 19 primljenih golova u ligi, i samo devet primljenih golova u osam utakmica Lige prvaka ove sezone, Orlovi su sigurno pokazali da se znaju nositi sa rivalima, a njihov glavni napadač Jonas je u životnoj formi – 32 gola u 36 utakmice u svim takmičenjima – tako da nisu tim koji se pocjenjuje.

Iza tridesetdvogodišnjeg napadača, Benfica je tim koji se oslanja na mlade igrače.

Očiti i talenat koji se ističe je Renato Sanchez, koji je trenutno povezan sa skupim transferima u neke od najboljih timova Evrope.

Na desnom krilu, još jedan devetanestogodišnjak, Goncalo Guedes, svojim golovima pomaže Jonasu u napadu, zajedno sa ofanzivnim veznjakom Taliscom, koji je već pokazao dosta zrelosti iako ima samo 22 godine. Dvadesetčetverogodišnji meksički napadač, Raul Jimenez, je energična podrška svom timu.

Možda jesu tim sa većim prosjekom godina od većine timova koje smo naveli, ali bez obzira od starijih imena koja se nalaze u njihovom početnom sastavu, Benfica je klub koji mladim igračima daje odgovornosti igranja kao stalnim igračima prvog tima.

ajax-1

Benfica je bila odskočna daska za karijere nekoliko igrača koji su igrali u najvećim evropskim klubovima u proteklih nekoliko decenija. Teško je gledati iza Ajaxa kada se radi o biranju “najbolje” osnove u evropskom fudbalu.

Monaco je došao blizu drugog mjesta, ali sa mladim igračima koji su dobri na svakoj ključnoj poziciji u timu De Boera, sa kapitenskom trakom kod dvadesetčetverogodišnjeg Davy Klaassena, Riechedly Bazoer je već važna ličnost i za klub i za reprezentaciju sa 19 godina – u ulozi koja obično zahjteva daleko više iskustva – i sa dosta drugih talenata koji su već zauzeli pozicije u prvom timu, klub iz Amstardama zaslužuje aplauz.

Učitaj još novosti