19. 04. 2016 - 20:56
Dinamo ga nije želio, a u Barci je bio najbolji igrač svijeta:...
907
Shares
Dinamo ga nije želio, a u Barci je bio najbolji igrač svijeta: Sretan ti rođendan, Rivaldo

BRAZILSKI MAJSTOR

Dinamo ga nije želio, a u Barci je bio najbolji igrač svijeta: Sretan ti rođendan, Rivaldo

Index.hr
19. 04. 2016 - 20:56
0
Shares

Na današnji dan 1972. rođen je jedan od najboljih brazilskih nogometaša svih vremena Vitor Borba Fereira Paulista, svijetu poznatiji kao Rivaldo.
 
Bio je svjetski prvak s Brazilom, a zlatne dane svoje velike karijere proveo je u Deportivu i Barceloni, s kojom je 1998. osvojio Kup kralja, a godinu poslije i naslov prvaka Španjolske. Fifa ga je 1999. proglasila i službeno najboljim nogometašem svijeta.
 
Za Brazil je u periodu od 1993. do 2003. odigrao 74 utakmice na kojima je zabio 34 gola, a kruna karijere mu je bilo Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji gdje je s Ronaldom u paru činio jedan od najboljih napadačkih tandema u povijesti Mundijala.

Odrastao u faveli, a smrt oca gurnula ga je u svijet profesionalnog nogometa 
 
Kao i većina Brazilaca, Rivaldo je imao teško djetinjstvo. Kad je imao 16 godina ostao je bez oca, koji je stradao u prometnoj nesreći, što je na mladog Rivalda ostavilo velik trag. Obitelj je nakon smrti oca bila na rubu egzistencije i Rivaldo je bio prisiljen kao klinac potpisati prvi profesionalni ugovor s klubom Paulista. 1993. prelazi u slavni Corinthians, a iste godine debitira i za reprezentaciju Brazila. Odmah sljedeće godine prelazi u jednako slavni Palmeiras s kojim osvaja naslov prvaka.
 
Dinamu je bio preskup, a s Deporom bio je najbolji igrač Primere

 
S reprezentacijom Brazila osvaja u Atlanti 1996. olimpijsku broncu, a sjajne igre na Olimpijskim igrama privukle su brojne europske prosce. Navodno, Rivaldov menadžer te je 1996. nudio Brazilca zagrebačkoj Croatiji, no cifra od 400 tisuća dolara bila je prevelika za Tuđmanov i Canjugin klub, i Rivaldo umjesto u Zagreb odlazi u La Corunu. Sve ostalo je povijest.

Na "Riazoru" Rivaldo se zadržao samo jednu, ali kakvu sezonu. Nevjerojatne igre nisu promakle upravi Barce, koja je ekspresno reagirala i Brazilac je za tadašnji rekordni iznos od 30 milijuna eura prešao na Camp Nou.
 
Zabio je možda najvažniji i najljepši gol u povijesti Barce
 
S 19 golova bio je drugi najbolji strijelac Primere i ključni igrač u pohodu na duplu krunu te 1999., no ipak, Rivaldovu karijeru u Barceloni, obilježila je jedna utakmica dvije sezone poslije.
 
Na Camp Nou posljednje kolo Primere igrali su Barca i Valencia. Barcelona tu sezonu nije odigrala najbolje i samo pobjeda nad izravnim suparnikom za četvrto mjesto vodila je u Ligu prvaka sljedeće sezone. Rivaldo je odigrao nestvarno, zabio je dva gola, no nekoliko minuta prija kraja susreta rezultat je bio 2:2, onaj koji je u Ligu prvaka vodio Valenciju. S igračem na leđima Rivaldo prima ubačenu loptu na prsa i savršenim škaricama zabija jedan od najčudesnijih golova svih vremena i jedan od najvažnijih golova u cijeloj povijesti Barcelone.

Barcin predsjednik Joan Gaspart toliko se zanio u proslavi gola u svečanoj loži, da se poslije ispričavao predstavnicima Valencije zbog svog neprimjerenog ponašanja.
 
''Zabio sam puno golova u karijeri, no ovaj je bio najvažniji. Takvi golovi se postižu jednom u životu'', rekao je slavni Brazilac kad su ga pitali koji mu je gol najdraži u karijeri.
 
Vrhunac karijere titula svjetskog prvaka u Japanu i Koreji
 
Rivaldov vrhunac karijere definitivno bilo je Svjetsko prvenstvo 2002. koje je odigrano u Japanu i Južnoj Koreji. Rivaldo je postizao golove u prvih pet utakmica na turniru, uključujući i odlučujući gol u četvrtfinalnoj utakmici protiv Engleske. Brazil je u finalu svladao Njemačku s 2:0 golovima Ronalda nakon Rivaldovih asistencija, čime su ova dva igrača postali jedan od najboljih napadačkih tandema u povijesti najnogometnije zemlje svijeta, ali i nogometa općenito.

U lipnju 2002., nakon isteka ugovora s Barcelonom, Rivaldo prelazi u Milan, s kojim osvaja i Ligu prvaka 2003., no zbog učestalih ozljeda u Italiji nikad do kraja nije ostvario puni potencijal. Vraća se u Brazil, a onda prelazi u grčki Olympiakos, u kojem postaje idol navijača.
 
Ipak, bio je to labuđi pjev jednog od najvećih igrača svih vremena. Uslijedile su neuspješne avanture u AEK-u i egzotičnom Uzbekistanu i povratak u Brazil u kojem i konačno završava jednu čarobnu karijeru.

Učitaj još novosti