05. 05. 2016 - 08:26
Momci sretno: Vi to možete, želite i hoćete
907
Shares
Momci sretno: Vi to možete, želite i hoćete

KADETI DANAS DEBITUJU NA EP

Momci sretno: Vi to možete, želite i hoćete

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
05. 05. 2016 - 08:26
0
Shares

Bh. kadetska selekcija napravila je pravi podvig plasmanom na završnu smotru Starog kontinenta, a sada slijedi i novi iskorak. Učešće na samom prvenstvu i debi protiv selekcije Austrije, koja itekako ulaže zadnjih godina u omladinski pogon.

Sigurno je da izabranike Sakiba Malkočevića ne očekuje lagan zadatak, ali predaje nema. Kao debitanti na velikim takmičenjima stižemo kao potpuni autsajderi, a upravo smo takvi i najopasniji. 

Naši mladi heroji sigurno će i danas ostaviti srce na terenu, a da mogu i znaju dokazali su u zaršnim kvalifikacijama kada je pala velika Italija. S pravom se možemo zapitati zašto onda ne bi i Austrija?

Imperativ ne postoji, te bi eventualni prolazak u naredni krug bio izvanredan novi podvig ove zlatne generacije. Potpuno tiho, bez prevelih najava, otišli su na završne kvalifikacije u Gruziju i dokazali da mogu. Nisu obećavali poput nekih drugih bh. selekcija kule i gradove, koje su se vratile pognute glave. 

Sakib Malkočević poput pravog stratega posložio je odlično ovaj tim, u kojem se izdvaja nekoliko izvanrednih igrača, koji bi mogli napraviti zavidnu karijeru. Tu su svakako kapiten Jasmin Čeliković, koji nam stiže iz Rijeke, zatim prvi strijelac bh. kadetskog prvenstva Nedim Hadžić iz Sarajeva, njegov saigrač s Koševa Demirel Veladžić, kao i izvanredni golman zagrebačke Lokomotive Filip Vasilj.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni ostatak tima, koji je dao veliki doprinos našem plasmanu na Evropsko prvenstvo.

"Grupa je izuzetno zahtjevna. Mi smo tu novi i igraćemo protiv Njemačke, Austrije i Ukrajine koje sigurno imaju više iskustva od nas. Međutim i mi smo prošli težak put do Europskog prvenstva i ne mislimo samo da uživamo u ljepotama Azerbejdžana, već ćemo pokušat da napravimo još neki iskorak. Respektujemo sve reprezentacije i u svakoj utakmici ćemo pružiti maksimum kako bismo što bolje predstavili našu zemlju", jasno je poručio selektor Malkočević.


Podsjetio je da nije bilo lako pobijediti Rusiju, kao i veliku Italiju, te da su zapravo tada momci shvatili da se mogu nositi s velikim selekcijama. Optimista je i kapiten Jasmin Čeliković.

"Mi smo u kvalifikacijama za EP napravili uspjeh i nakon toga smo imali obavezu da se što bolje spremimo u klubovima i da mirne i čiste glave dođemo na ove pripreme. Iskoristili smo boravak u Zenici, ali i ova dva dana u Bakuu da još bolje spremimo za šampionat i meč s Austrijom."

Smatra da, ako tim bude igrao jako i ginuo jedan za drugog na terenu, uspjeh neće izostati.

I zato momci, srce na teren, znajte da igrate za jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu. Već ste nas itekako obradovali, a svaki naredni uspjeh bit će samo nadogradnja predstojećeg. Zašto i ne vjerovati u prolazak u naredni krug, iako će biti veoma teško. Ipak, jedno je sigurno – vi ste ponos ove države!

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti