16. 05. 2016 - 10:23
Burek, pica, kifla, seks u Mančesteru i žurka! Kako će se...
907
Shares
Burek, pica, kifla, seks u Mančesteru i žurka! Kako će se pamtiti Lesterova Premijer liga

MOMENTI ZA NEZABORAV

Burek, pica, kifla, seks u Mančesteru i žurka! Kako će se pamtiti Lesterova Premijer liga

Mozzartsport.com
16. 05. 2016 - 10:23
0
Shares

Godina je evropskog prvenstva u fudbalu na kojem bi mogli da polude neka nova Grčka ili Danska. Godina u kojoj su Olimpijske Igre. U kojoj bi Novak Đoković mogao do kalendarskog grend slem, a gerila Čola Simeonea da baci Evropu pod noge. Možda se probudi Šumi, možda Zvezda uđe u Ligu šampiona, možda čak i reprezentacija Srbije pobedi nekog ko ume da igra fudbal... Svakakvo čudo da se desi u ovoj sportskoj 2016.

Ali šta god da se desi u drugom polugodištu, pamtićemo je kao godinu u kojoj je Lester uradio „ono“. A što budete stariji sve će vam teže biti da objasnite da to nije bio nikakav eksperiment ili masonska zavera. Iako ima partibrejkera koji veruju i u takve mračne tajne. Mnogi od vas će, kao i mi u redakciji za koju godinu ili deceniju znati gde su bili i šta su radili onda kada je Lester pravio džumbus. S kim su sedeli, šta su pili, koja pesma je bila aktuelna dok dok su raspravljali koliko će Lisice uspeti da izdrže... Neki momenti su prosto bili nezaboravni.

Burek

Još je bilo leto i lepo vreme, a kolega Zdravković radi izveštaj „Engleza“. Pa šta ima veze što je Lester preokrenuo sa 0:2 na 3:2 protiv Vile? Ionako će da se bore za opstanak, nikog ne interesuju i niko neće da klikne na to... Ali ajde da objavimo (pročitajte komentare ispod tog teksta). I pored preokreta, i pred Dajerovog gola za pobedu, taj burek će se pamtiti. Rijad Marez (tada nismo znali ni da li je Marez ili Mahrez) je zamahnuo, a ona trojica nesrećnika iz Vile odletela po burek. Gledaš i ne veruješ šta vidiš u engleskoj Premijer ligi. Da je Mesi, pa ajde... Ali ko je sad ovaj kljakavi Alžirac? Otkud toliko bezobrazluka i elegancije. Kako su ona trojica ispali, tako je i Aston Vila u slobodnom padu ispala iz lige. I tu sve kreće... U narednim vikendima se sve intezivnije prati Lester.

Pica

Početak Lestrove sezone je bio sjajan, ali niko za to nije mario previše jer se očekivalo da je ta serija kratkog daha i da će do Božića sve doći na svoje mesto. U prvih devet mečeva u sezoni, Lester je poražen samo jednom i niko nije mogao da traži više. Ali je u svakoj od tih utakmica primio gol. Italijan na klupi je znao šta treba da se reši i bez čega nema uspeha. Obećao je svojim igračima da ih kolektivno vodi na picu  ako uspeju da ne prime gol. Konačno, krajem oktobra protiv Kristal Palasa, Kasper Šmajhel je sačuvao mrežu, Lester je odoleo 90 minuta. Dovoljen je bio gol Vardija za tri boda... Ranijeri je ispunio obećanje i dva dana kasnije odveo ceo tim u jedan italijanski restoran. Ne samo što je častio picu, već su igrači imali priliku i da uče kako se pravi pica i da se zezaju u kuhinji. Ali ta večera je pokazala kakav duh vlada u ovoj ekipi i koliko toga musketarskog ima u Lesteru. Do tada su se ljudi uglavnom podsmevali njegovoj odbrani. Morgan i Hut su kao spori i nepouzdani štoperi koji ne mogu da sačuvaju ozbiljne napadače, Fuhs je važio za beka koji ostavlja mnogo prostora iza, a Simpson za problematičnog  i limitiranog igrača. Ispostaviće da će ta odbrana doneti titulu u drugom delu sezone kada je vezala pet utakmica bez primljenog gola u situaciji kada je ogroman pritisak bio na ekipi da pobedi slabije od sebe.

Rekord

Ovde je mali izuzetak. U ovog „seoskog đilkoša“  smo se zaljubili još godinu dana ranije. Kad je razneo Van Galov Junajted i kada je Lester dao petardu Đavolima. Ne krijemo, baš nam je bilo drago što je onako ugazio u Van Galov Mančester. Dakle, ponekih simpatija prema Lisicama je bilo i ranije.Tada smo ga zagotivili, a ove sezone načisto odlepili za „ludakom“. Kako je išla ona serija golova jesenas, tako smo se pitali da li je stvarno baš toliko dobar i kad će to ludilo da stane. Engleski mediji su već posle šest ili sedam utakmica počeli da pišu o rušenju Van Nistelrojovog rekorda, ali mi i dalje nismo verovali. Ma gde da on da sruši Rudov rekord? I tako idu utakmica po utakmica, a on rešeta i ne staje. Dolazi i ona krajem novembra baš sa Mančester Junajtedom. Znate, tada se još smatralo da je Junajted ozbiljan tim i da će da se bori za titulu... Poput prave lisice se u kontranapadu ušunjao između štopera Junajteda i sačekao briljantan pas Kristijana Fuhsa, a onda ubrizgao prema golu. Koji sekund kasnije, lopta se koprcala u mreži, a Vardi palio masu kod korner zastvice. Postigao je gol u 11. uzastopnoj utakmici, srušio Rudov rekord i dokazao da su čuda igrajući za Lester moguća. Navijači su pomislili: Ako može Vardi do rekorda, možda može i Lester do titule. 

Kifla

Posle remija sa Junajtedom i Vardijevog rekorda, na Lester je počelo da se gleda drugim očima. Usledila je Marezova simfonija u Svonsiju kada je Alžirac het-trikom opet lansirao Lester na prvo mesto ispred Mančester Sitija. Potom su otišli u Kopnehagen da se provode maskirani u nindža kornjače i došao je ponedeljak u kojem je Lester dočekao Čelsi. Aktuelni šampion je bio u ogromnim problemima, a Žoze Murinjo mrtav čovek koji hoda, kojem bi samo pobeda u Lesteru produžila staž na klupi Plavaca. Izveo je najjači mogući tim, ali je Lester igrao kao u transu. Čelsi nije uspevao da dođe do daha, Rijad Marez je vadio dušu na pamuk šampionu. Lomio im je kičme serijama lažnjaka, a Eden Azar je prvi okrenuo leđa Murinju i posle pola sata se uhvatio za zadnju ložu. Nekoliko minuta kasnije, Marez je zavrnuo kiflu pred gol Kurtoe, a najveća lisica među Lisicama je bila najbrža. Vardi je sjajno reagovao i skrenuo loptu u mrežu. Tek što je počelo drugo poluvreme iz alžirske pekare je stigla nova poslastica. Ovoga puta je Marez omađijao Aspilikuetu i zavrnuo kiflu direktno u gol. Lester je skinuo najveći skalp u sezoni, a Murinjo je smenjen. Još ranije je bilo jasno da Engleska dobija novog šampiona, ali te večeri su mnogi zavapili šapatom da bi to mogao da bude baš Lester. 

Penali

Lester je posle pobede na Gudisonu, prvi put u sezoni upao u krizu. Izgubili su od Liverpula, remizirali u dosadnom meču sa Mančester Sitijem i na kraju osvojili samo bod protiv Bornmuta kući - 0:0. Taj meč je bio pozivnica za sve koji su gunđali i čekali „da se sruši Lesterov sneško“. Lester je u pomenutoj utakmici bio bolji, Vardi je upsiao promašaj sezone i pogodio stativu, Morgan je omašio ceo gol sa pola metra.... Ali stigla je slamka spasa. Penal za Lester i crveni za Frensisa. Rijad Marez je zastao posle šuta sa bele tačke, a Boruc mu odbranio. Prvi put je Lester napravio veliki kiks. Remi nije značio jedan osvojen, već dva izgubljena boda. Kritičari su već navalili sa analizama i prognozama da je to početak Lesterovog sloma i da bi plasman među četiri bio uspeh. Dva kola kasnije, Marez će promašti i penal u remiju protiv Aston Vile i doneti odluku da ne šutira jedanaesterce do kraja sezone. Ulogu penaldžija su preuzeli Vardi i Uljoa.

Trzaj

Usred krize, promašenih penala i razočaravajućih remija sa Bornmutom i Vilom, udenuo se trzaj glavom koji će se ispostaviti kao jedan od prelomnih momenata u sezoni. Arsenal je preuzeo Lesteru prvo mesto posle pomenutih kikseva u paklenom rasporedu za vreme zimskih praznika. Činilo se da je serija teških utakmica slomila Lisice, a išlo je vanredno kolo u sredu i duel u gostima protiv Totenhema. Iste večeri sve oči Engleske su bile uprte na Enfild Roud gde su Liverpul i Arsenal odirgali fantastičan meč - utakmicu sezone do tada u ligi - režirali vatreni remi 3:3. Nekoliko minuta pre nego što je Džo Alen spasao Liverpul poraza u 90. minutu, na Vajt Hart Lejnu je usledio trzaj glavom koji će kako vreme bude prolazilo sve više boleti navijače Totenhema. Sparsi su tada bili tek četvrti na tabeli, kasnili su sedam bodova za Arsenalom i niko ih nije uzimao za ozbiljno u šampionskoj trci. Osim možda našeg kolumniste Marka Prelevića koji je nedgde u tom periodu vračao i upozoravao da Totenhem može do titule. Celu utakmicu, Totenhem je davio Lester kao zmija žabu, a Kasper Šmajhel pravio čuda na golu. Naravno, usledila je kazna. Posle kornera, Robert Hut je tako trznuo glavom da je lopta dobila ubrzanje i jačinu kao da ju je levicom raspalio neki bek. Sa nekih 12 metara je tako zakucao loptu glavom da je umalo pocepao mrežu. Lester nije bio svestan da je te večeri napravio šest bodova kapitala protiv najtežeg rivala. Totenhem nije bio svestan koliko je izgubio. Hut nije ni sanjao šta će kasnije značiti njegov prvenac..

Raketa

Lester se posle pobede na Vajt Hart Lejnu i remija na Vila Parku bodovno poravnao sa Arsenalom na čelu, ali išao je đavolski težak raspored. U periodu od 12 dana su dočekali Liverpul, gostovali Mančester Sitiju i Arsenalu. Liverpul sa Klopom je nanizao tri pobede, remi i osokoljen je došao na King Pauer stadion. Lester je prvi put u sezoni bio u situaciji da je favorit protiv nekog od velikana. Rijad Marez je uputio loptu sa očima koja je preskočila celu odbranu Redsa, a Džejmi Vardi natrčao na nju i iz prve raspalio sa 30 metara. Lopta je poletela poput rakete i završila ispod prečke Liverpulovog gola! U redakciji MOZZART Sporta opšte oduševljenje, Vardi ubrzo daje i drugi gol, a kolega Protić u izveštaju sa meča više ne ostavlja dilemu - Lester ide ka tituli!

Seks

Ako nas je pobeda nad Liverpulom oduševila, ova u Mančesteru nas je rastopila. Matine termin u 13.45, sunčano februarsko popodne i seks od fudbala! Lester je posle Liverpula preuzeo prvo mesto, Arsenal je upao u krizu, a kao najteži rival u tom trenutku se činio Mančester Siti. Građani su tri boda manje dočekali Lisice. I bili su poniženi! Marez je izblamirao odbranu Sitija i postigao evrogol, a Robert Hut sa dva gola posle kornera opet izronio u heroja pobede. Lester je tog popodneva ubijao Siti od fudbala i mogao je da pošalje šest ili sedam lopti iza leđa Harta. Sitijevi igrači su posle sat vremena igre jedva čekali da se meč završi. Na licima im se video očaj i beznađe, a luda družina iz Lestera je igrala seksi fudbal. Tog dana je posle Čelsija i Junajteda, i Siti ispao iz trke za titulu. Ostali su Lester, Arsenal i Totenhem.

Ruka

Kada je postalo jasno da je Lester prvi favorit za titulu, pritisak je postao najveći protivnik Lisicama. Kako će Lester u „malim utakmicama“? Došla je serija utakmica sa Noričom, VBA, Votfrdom, Njukaslom, Palasom, Sautemptonom i Sanderlendom. Za sve njih je Lester bio skalp koji je tada vredeo najviše. Ali Uljoin instinkt protiv Kanarinaca u 90. minutu, Ranijerijeve izmene protiv Stršljenova, Okazakijeve makazice protiv Njukasla, Dlijenijeva prečka na Selhurst Parku i ostali detalji su lomili utakmice u korist u Lisica. Na sedam utakmica „pod moranje“, samo je VBA uspeo da ostane neporažen i da zatrese Šmajhelovu mrežu. Sve ostale utakmice Lester je dobio bez primljenoig gola. Možda i ključna je bila ona protiv Sautemptona. Deni Simpson je na 0:0 rukom odbranio praznu mrežu, sudija nije video penal, baš kao kasnije Hutovo igranje rukom u šesnaestercu. Lester je imao sreće u tom meču. Poslednjih pola sata se igrala viktorija pred Šmajhelovim golom, Kumanov tim je opsedao gol Lestera, ali domaćin je izdržao i sačuvao minimalac. Posle toga je sve bilo lakše, pa čak i da se pobedi na vrućem gostovanju u Sanderlendu. Meč protiv Sautemptona je bio najveći test psihičke izdržljivosti za Ranijerijev tim. Uspešno položen. Totenhem je remizirao na Enfildu i napravljena je nedostižna prednost u odnosu na Sparse.

Žurka

Posle Totenhemovog remija sa VBA, sve je praktičlno bilo jasno. Lester nije prosalvio titulu na Old Trafordu , čekao je londonski derbi u ponedeljak uveče, a Džejmi Vardi je zakazao žurku u svojoj vili u iščekivanju da će Plavci odoleti gradskom rivalu. Azar i Fabregas su najavili da će Čelsi igrati za Lester to već, a kod Vardija „na gajbi“ se preživljavao svaki detalj bitke na Stamford Birdžu koja je posle 2:0 za Sparse na poluvremenu prerasla u totalni fudbalski rat. Čelsi je igrao kao da sutra ne postoji, Totenhem je gubio tlo pod nogama, a Azar mešao odbranu Sparsa kao da je na platnom spisku Ranijerija. Baš kao što i priliči takvoj grupi udaka, „lesterovci“ su kod Vardija poput nekih napaljenih studenata na kućnoj proslavi čekali završni udarac Čelsija. Timski urlik, grljenje i skakanje kao da su skinuti iz vojske posle gola Azara su označili početak velikog slavlja u Lesteru. Gokan Inler koji vrišti kao da je glavni igrač u timu a ne puki epizodista, kapiten Morgan kojeg vuku po podu Vardijeve kuće, „poludeli“ Japanac Okazaki su slike koje su te večeri obišle svet. Sve je gotovo, sve je pijano. Bio je to najslađi  mamurluk u istoriji Premijer lige.

Učitaj još novosti