14. 05. 2016 - 14:00
GDJE JE NESTALA DONNA VEKIĆ? Od tenisačice koja je sanjala...
907
Shares
GDJE JE NESTALA DONNA VEKIĆ? Od tenisačice koja je sanjala broj 1 do teniske turistkinje

DOVOLJNO MLADA DA BI SE VRATILA

GDJE JE NESTALA DONNA VEKIĆ? Od tenisačice koja je sanjala broj 1 do teniske turistkinje

Neven Bertičević (Jutarnji.hr)
14. 05. 2016 - 14:00
0
Shares

Prije nekoliko godina, dok se još nije etablirao Andy Murray, koji se diskretno najavio kao nova britanska zvijezda i tenisač koji će, poput legendarnog Freda Perryja iz tridesetih godina prošlog stoljeća, ostvariti velike pobjede, u Velikoj Britaniji tragali su za osobom koja bi mogla biti novi Perry. Imali su Wimbledon, ali i gomilu tenisača i tenisačica, koji su tamo igrali uglavnom ako bi dobili pozivnicu pa rijetko dalje od prvog kola.

Tada se rodila priča o velikom tenisaču ili tenisačici, koje bi privukli na Otok, i omogućili da domaći tenis napokon krene velikom stazom. Prvi je na meti bio Novak Đoković, sasvim je izvjesno da se razgovaralo sa Srđanom Đokovićem, ocem srpskog i danas uvjerljivo najboljeg tenisača svijeta, no, ti razgovori nikad nisu otišli predaleko. Đoković nije bio dovoljno zainteresiran da bi mijenjao državljanstvo u traganju za novim stazama i slavom.

No, kad je Murray nakon 60 i nešto godina osvojio i Wimbledom, i US Open, i Davis Cup i tako dostigao velike rezultate Freda Perryja, u Velikoj Britaniji krenuli su u pohod na tenisačice. A tu je u igri - i to vrlo ozbiljnoj - bila mlada Osječanka Donna Vekić, kojoj je Britanac David Felgate, koji je godinama ranije uspješno vodio brigu o Timu Henmanu, pomogao lansirati karijeru.

Priča o Donni Vekić prilično se zahuktala i britanski su novinari u Wimbledonu i na britanskim turnirima, pa i nekim drugima, često više pisali o našoj mladoj tenisačici, nego o skromnim Britankama. No, priču o promjeni državljanstva zapravo je zaustavio upravo Felgate, koji je u tipičnoj maniri duhovitog Britanca uoči Wimbledona rekao ovom novinaru pravu istinu:

- Prije ću ja postati Hrvat, nego Donna Britanka.

Prvi naslov 2014.

Vekić je bila na pragu velike karijere, iako svi koji su bili izrazito dobri u mladim danima, nisu uvijek završili kao veliki. No, naša mlada Osječanka apsolutno je nudila takvu sliku i mi smo bili uvjereni da je samo pitanje vremena kad će uskočiti na oblak, koji će je odvesti najmanje u Top 10. I ona je bila prilično samouvjerena, tražila je i očekivala još više.

- Nije mi cilj biti najbolja juniorka na svijetu. Nije mi cilj biti u Top 10 seniorki na svijetu, takve stvari nisu nemoguće misije, mene zanima samo jedno, želim biti broj jedan na svijetu.

Od najboljih dana Donne Vekić prošle su dvije godine. Tada je (2014) sa 17 godina u Kuala Lumpuru osvojila prvi naslov na WTA Touru, godinu prije bila je u finalu Birminghama, a godinu kasnije u finalu Taškenta (gdje je finale igrala i 2012) te se velikom brzinom zaputila prema vrhu svjetskog tenisa. Uostalom, 15. srpnja 2013. Donna Vekić bila je 62. na svijetu, najmlađa u Top 100 i sve što je čekalo bile su zvijezde.

No, kako se to zna dogoditi, karijera Donne Vekić nije baš krenula u tom smjeru. Suradnja s Felgateom, koja je dovela do velikih stvari, prekinuta je, a i britanski su novinari prestali pisati o Donni Vekić kao mogućoj novoj britanskoj zvijezdi.

Eksperiment s Ivom Majoli, pobjednicom Roland Garrosa, nije se pokazao dobrim, pa se Osječanka vratila Felgateu.

No, čini se da ni ta suradnja nije urodila plodom i danas je sve manje teniskih fanova koji vjeruju Donni Vekić, iako je tek 20-godišnjakinja.

Nedavno sam čuo nešto što me bacilo na pod, rečenica kakvu nije lako osmisliti, ali, eto, rodila se. Kamera je ulovila našu tenisačicu u gledalištu Monte Carla, a popratni komentar je bio...

- Evo i Donne Vekić. Naša se tenisačica u Monte Carlu priprema za turnire, pa je, naravno, logično da je došla pogledati mečeve na turniru u Monte Carlu.

Autor te zanimljive rečenice nije spomenuo da je na terenu bio Stan Wawrinka, sjajni švicarski tenisač, koji je u kasnijim godinama karijere osvojio najveće turnire, poput Australian Opena i Monte Carla, a prošle godine zaustavio veliki marš Đokovića u Roland Garrosu. Wawrinka je dečko Donne Vekić, ali to kod nekih tv-komentatora u nas, “opinion makera” - koji znaju sve o supružnicima, zaručnicima i partnerima velikih tenisača i tenisačica i uredno o tome govore kad su na terenu - nije pretjerano važno kad se govori o Donni Vekić. Iako je meni sasvim nejasno i nevažno zašto bi se takav podatak i pokušao skriti, zašto Donna Vekić ne bi bila djevojka 30-godišnjeg Švicarca i zašto bi to uopće bio nekakav problem?

Igra je nepostojeća

Ne mogu se sjetiti je li pad Donne Vekić, koja je danas 96. na svijetu, krenuo negdje u to vrijeme, ali je sasvim izvjesno da od želje naše mlade tenisačice za prvim mjestom na svijetu neće ostati ništa osim želje ako nastavi ovako igrati. Bez namjere da budem pretjerano kritičan, ali ako želim biti iskren, sve ovo što danas gledamo u izvedbi Donne Vekić pogubno je u odnosu na što je ona nudila prije tri godine kad je krenula prema vrhu i kad su mnogi bili uvjereni da je samo pitanje trenutka kad će doći do Top 10 i dalje.

Danas se Donna Vekić, ako bih želio biti do kraja iskren, bavi uglavnom turizmom. Još je tu negdje na velikim svjetskim turnirima, uglavnom neuspješno igra kvalifikacije pa onda joj ostaje cijeli tjedan, za koji nisam siguran koristi li ga za pripreme za neki novi nastup ili turističko razgledanje od Santiago Bernabeua u Madridu do znamenitosti Rima. Brojne fotografije koje sa svakog turnira lansira reći će nešto o tome.

Donna Vekić predobra je tenisačica da bi bila na 96. mjestu svjetske rang-liste i da igra kao prolaznica na Touru. Njen talent nudi daleko više, ali činjenica od koje ni ona, ni Felgate, a ni njeni fanovi ne mogu pobjeći je da je od tenisačice koja je ne tako davno sanjala broj jedan na svijetu, ostala samo blijeda sjena. Naime, Donna Vekić nije dobila meč još od ožujka i poraza od Kiki Bertens u 2. kolu kvalifikacija Miamija. Ono što je još tužnije je igra koja je uglavnom nepostojeća.

Dovoljno je mlada da bi se vratila, sa 20 godina to ne bi trebala biti nemoguća misija, ali ako će ono što može danas, biti prolaznost od Madrida, Rima, a, tko zna, možda i Roland Garrosa, onda to neće biti dobro. Sigurno je da u ovoj priči ima onih koji vjeruju u Donnu Vekić, ali osnovno pitanje je vjeruje li Donna Vekić Donni Vekić i u kojem omjeru.

1 titulu na WTA Touru osvojila je Donna - Kuala Lumpur (2014)

3 finala je još igrala na WTA Touru - Taškent (2012, 2015), Birmingham (2013)

62. mjesto najbolji je renking koji je imala (srpanj, 2013), a trenutno je 96.

9-26 omjer je Donne u karijeri protiv tenisačica iz Top 50

Učitaj još novosti