19. 05. 2016 - 11:23
Znate li koje godine su Španci izgubili posljednje evropsko...
907
Shares
Znate li koje godine su Španci izgubili posljednje evropsko finale?

DALEKE 2001.

Znate li koje godine su Španci izgubili posljednje evropsko finale?

19. 05. 2016 - 11:23
0
Shares

Španija je još jednom osigurala oba evropska trofeja u svojim rukama, ali njihov međusobni rekord u utakmicama s ostatkom konkurencije svjedoči još većoj dominaciji.

Sevilla je zahvaljujući jakom nastupu u drugom poluvremenu uspjela preokrenuti protiv Liverpoola i slaviti s 3:1, te uzeti svoj treći uzastopni trofej prvaka Europske lige.

O naslovu Lige prvaka 28. maja će odlučivati Real Madrid i Atletico Madrid, a to znači da će se treću uzastopnu sezonu oba evropska trofeja vratiti na Pirinejski poluotok, piše Goal.

Ta činjenica ne treba nimalo čuditi s obzirom da su španske ekipe od 16 nokaut dvoboja ove sezone uspjeli izbaciti svoje protivnike 15 puta!

Liverpool je jedina ekipa koja im je prekinula niz i to ukupnom pobjedom od 3:1 u polufinalnoj utakmici protiv Villarreala. 

Roma, Arsenal, PSV, Wolfsburg, Bayern München i Manchester City su ekipe koje su padale pred tri španska predstavnika u Ligi prvaka počevši od šesnaestine finala, a Barcelona je izbačena od sunarodnjaka Atletica.

U isto vrijeme u Evropskoj su ligi Španci pobjeđivali Rapid Beč, Marseille, Napoli, Molde, Basel, Bayer Leverkusen, Spartu Prag, Šahtar Donjeck i na kraju Liverpool.

A jednom kada na red dođe i finale, gotovo da se i ne isplati pojaviti na utakmici kada između vas i evropskog trofeja stoji španski tim.

Bayern München je posljednja ekipa koja je u jednom evropskom finalu uspjela poraziti Špance. Bilo je to 2001. godine kada su i finalu Lige prvaka porazili Valenciju. Sljedećih 13 evropskih finala je pripalo Špancima...

Učitaj još novosti