29. 05. 2016 - 21:53
25 godina od čuda u Bariju: Dan kada je Zvezda zavladala Evropom
907
Shares
25 godina od čuda u Bariju: Dan kada je Zvezda zavladala Evropom

OSVOJILI LIGU PRVAKA

25 godina od čuda u Bariju: Dan kada je Zvezda zavladala Evropom

29. 05. 2016 - 21:53
0
Shares

Na današnji dan prije 25 godina fudbaleri Crvene zvezde savladali su Marseille u finalu Lige prvaka u Bariju i time ostvarili najveći uspjeh srbijanskog i jugoslovenskog fudbala.

Najbolja generacija, bar do sada, ekipe iz Ljutice Bogdana krunisala je tako višedecenijske napore da se osvoji neka evropska titula.
 
Izbacivši Grashopers (1:1 i 4:1), Rangers (3:0 i 1:1), Dinamo Drezden (3:0 i 2:1, registrovano 3:0 zbog prekida utakmice koji su izazvali navijači Dinama) i veliki Bayern (2:1 u Minhenu, 2:2 u Beogradu), “crveno-beli” su o šampionu Evrope odlučivali protiv prvaka Francuske, za koji je u to vrijeme igrao i bivši igrač Zvezde Dragan Stojković Piksi.

"Tih nekoliko sekundi koliko je Darku Pančevu trebalo da postavi loptu na penal i šutne, bili su čitava večnost. Sedeo sam na klupi kada mi je prišao Dragan Džajić, spustio glavu u krilo i zatvorio oči. Rekao sam mu da za nekoliko sekundi možemo postati prvaci Evrope, na šta se on brecnuo i rekao mi: 'Ćuti, Ljupko, ćuti'. Kada sam video da se mreža zatresla skočio sam, i prvo čega se posle toga sećam je podijum na kome smo svi mi bili sa peharom. Od tolikog stresa i nervoze nisam imao snage da se radujem, osećao sam se kao izduvan balon i tek dosta kasnije postao sam svestan uspeha koji smo napravili", rekao je Ljupko Petrović, jedan od tvoraca najvećeg uspjeha u historiji srbijanskog fudbala. 

"Ničega se skoro ne sećam, bio sam skroz izduvan, ušao sam na teren i podigao Abedi Pelea sa zemlje, izljubio se valjda sa igračima, i to je to. Sutradan nas je na Marakani dočekalo sto hiljada ljudi koji su skandirali moje ime, dok mi je kroz glavu prolazila prva utakmica protiv Grashopersa, kada su me ispljuvali. Ali to je sport, fudbal, danas jesi, sutra nisi", rekao je trener legendarne ekipe. 

Teško da će iko ikada s ovih prostora ponoviti ovaj uspeh koji su postigli Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić u tom finalu, ali i ostali koji su doprinijeli na putu do finala. 

Učitaj još novosti