31. 05. 2016 - 20:03
Rusija: Najiskusnija ekipa koja na Euro ide napraviti uspjeh...
907
Shares
Rusija: Najiskusnija ekipa koja na Euro ide napraviti uspjeh koji je itekako sposobna

NAJVEĆA ZVIJEZDA ISKUSNI TRENER

Rusija: Najiskusnija ekipa koja na Euro ide napraviti uspjeh koji je itekako sposobna

Dino PAJO(Sport.ba)
31. 05. 2016 - 20:03
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Rusije je jedna od onih reprezentacija koje rijetko mijenjaju postojeće koncepte i principe na kojima je prošla sve moguće faze kroz historiju.

Riječ je o reprezentaciji koja se može pohvaliti nekim spektakularnim historijskim uspjesima. Naravno, riječ je o osvajanju Evropskog prvenstva 1960. godine u sklopu SSSR-a, ali se taj uspjeh može pripisati i ovoj reprezentaciji Rusije.

Ujedno, to je Rusima bilo prvo prvenstvo Evrope, a do danas su ih odigrali jedanaest. Predstojeći Euro će biti 12. za ovu reprezentaciju od nastanka, a veliki uspjeh je ostvaren 2008. godine u Austriji i Švicarskoj kada je ekipa osvojila 3. mjesto na prvenstvu.

Okrenemo li se ka budućnosti, znamo da je Rusija domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva 2018. godine i jasno je da se ekipa kroji za taj poduhvat. Ali, selektor Leonid Slutsky je ipak odlučio pozvati nešto iskusniju ekipu kako bi pokušao i već na ovom Euru napraviti neki rezultat sličan onim koje su Rusi znali ostvariti.

Trenutno, ekipa Rusije je 28. na FIFA-inoj rang-listi, ali je jasno da iskusni sastav Leonida Slutskyja zaslužuje mnogo viši plasman. Upravo na Euru, Rusi će moći da poprave ovaj renking.

Rusija je smještena u jednu od, na oko, najneizvjesnijih grupa pošto će zajedno biti još i sa Engleskom, Velsom i Slovačkom, a to su sve reprezentacije koje mogu napraviti ogroman iskorak, ali mogu i razočarati, tako da se ništa ne smije prognozirati kada je u pitanju grupa B.

Selektor Slutsky je odlučio na prvenstvo povesti najiskusniju ekipu od svih 24 koje će biti na Euru.

Golmani: Igor Akinfeev, Yuri Lodygin, Gulherme Marinato.

Odbrana: Sergei Ignashevich, Vasili Berezutski, Aleksei Berezutski, Dmitri Kombarov, Igor Smolnikov, Roman Shishkin, Georgi Shchennikov i Roman Neustadter.

Vezni red: Roman Shirokov, Igor Denisov, Dmitri Torbinski, Denis Glushakov, Aleksandr Samedov, Oleg Shatov, Pavel Mamayev, Aleksandr Golovin i Oleg Ivanov.

Napad: Aleksandr Kokorin, Artyom Dzyuba, Fyodor Smolov.

russia-national-soccer-team

Vrijedi napomenuti da je Rusija neposredno prije Eura doživjela najveći mogući hendikep, a to je da se povrijedio najbolji igrač i pravi lider ekipe Alan Dzagoev iz CSKA Moskve.

U nedostatku Alana Dzagoeva, kao najveća zvijezda ekipe okarakterisan je napadač Zenita iz St.Petersburga Artyom Dzyuba. Ovaj ubojiti napadač možda do sada nije postigao najviše golova, ali će svakako biti najveća opasnost za golmane svojih protivnika u grupi Joea Harta, Waynea Hennesseya i Jana Muchu.

Igra reprezentacije Rusije će se zasnivati na snažnoj odbrani, defanzivnoj varijanti veznog reda i malim brojem napadača u ekipi, što je jasno kada pogledamo da će Slutsky u Francusku voditi samo tri napadača. Utakmice koje Rusija bude igrala će biti izuzetno tvrde i, ako možemo prognozirati, reći ćemo bez mnogo golova i atraktivnih poteza. No, iskustvo i mentalna snaga je na njihovoj strani, a veliko trenersko ime u vidu Leonida Slutskog bi trebalo biti garant određenog uspjeha Rusije u Francuskoj.

Piše: Dino PAJO(Sport.ba)

Učitaj još novosti