10. 07. 2016 - 18:00
Mourinho vs Guardiola: Priča o velikom rivalstvu
907
Shares
Mourinho vs Guardiola: Priča o velikom rivalstvu

PRIČA SE NASTAVLJA U PREMIERSHIPU

Mourinho vs Guardiola: Priča o velikom rivalstvu

Hazim OKANOVIĆ
10. 07. 2016 - 18:00
0
Shares

Manchester će sljedeće sezone biti kuća dva vjerovatno najuspiješnija menadžera na svijetu. Jose Mourinho preuzima Manchester United, dok Pep Guardiola preuzima Manchester City.

Njih dvojica su se mnogo puta sreli imaju vatreno rivalstvo. 

Pogledajte rezultate njihovih prethodnih susreta..

Guardiolina Barcelona vs Mourinhov Inter

Četiri susreta: Guardiola: 2 pobjede; Remija: 1; Mourinho: 1 pobjeda

jose-mourinho-pep-guardiola-champions-league-inter-milan-barcelona-3475839

Prvi susret Guardiole i Mourinha, kao trenera, je bila taktička borba kada su Barca i Inter odigrali bez golova u grupnoj fazi Lige prvaka na San Siru 2009. godine.

U sljedećem susretu španski tim je pobijedio sa 2-0 na Nou Campu. Domaći su igrali bez Messija i Zlatana Ibrahimovića, ali Xavi je bio prejak za Mourinhove igrače.

Nakon utakmice, Mourinho je priznao da je njegov tim nadigran – ali je iskoristio priliku za šalu na račun Guardiolinog tima: „Daleko smo od Barcelone kada se radi o individualnim kvalitetima i profilima. Kao tim, Barcelona je bolja od nas. Ali kada bi morao da ponovo sutra igram s Barcelonom, već bih bio spreman. Ako mi kažete da će Inter igrati s Barcom u polufinalu, odmah ću to prihvatiti.”

Mourinhu se želja ispunila. Inter je igrao protiv Barcelone u polufinalu – ovog puta su bili pobjedonosni. Međutim, u uvidu kako će se razvijati Mourinhovo i Guardiolino rivalstvo, susret nije prošao bez rasprave i otvorenih primjedbi.

Nakon rezultata od 3-1 na San Siru za italijanski tim, Mourinho je odgovorio na Barcine tvrdnje da je bio penal za faul nad Dani Alvesom.

Prošle godine je Chelsea plakao, a Barcelona se smijala sa sudijom," rekao je Mourinho misleći na kontraverzno polufinale Lige prvaka na Stamford Bridgeu, kada sudija Tom Henning Overbo nije dosudio brojne penale koje su tražili Plavi. “Smijali su se zato što je spriječio moju ekipu iz Londona da budu na zasluženom mjestu.”

jose-mourinho-barcelona-inter-milan-champions-league-3447083

Mourinho je bio još strasveniji nakon što je njegov tim – koji je smanjen na deset igrača sredinom prvog poluvremena – izgubio s 1-0 u Barceloni.

Ovo je najljepši poraz u mom životu,” rekao je. „To je stil krvi a ne vještina. Bili smo tim heroja. Loše je što ja nisam mogao da igram jer imam istu krv. Već sam osvojio Ligu prvaka, ali danas je bilo čak bolje od toga. Mnogo smo se žrtvovali.”

Mourinhov Inter je osvojio Ligu prvaka i osvojili su treble kao i Barcelona u sezoni 2008/09.

Guardiolina Barcelona vs Mourinhov Real

Jedanaest susreta: Guardiolonih pobjeda: 5; Remija: 4; Mourinhovih pobjeda: 2

jose-mourinho-barcelona-real-madrid-3475841

Rivalstvo između Guardiole i Mourinho je dostiglo novi nivo kada je 2010. godine Mourinho postao šef Reala. Tokom sljedeće svije sezone, dok su se borili za nagrade u državi i Evropi, njihov odnos nije bio baš lijep.

Ogromna pobjeda od 5-0 za Guardiolu tokom Mourinhovog prvog El Clasica omogućila je Špancu dobar početak. “Ponosan sam što je cijeli svijet vidio kako mi igramo fudbal,” izjavio je Guardiola.

Ali to će biti serija od četiri susreta u nešto više od dvije sedmice. Tada su se Barca i Real sreli u La Ligi, Kupu kralja i Ligi prvaka.

Za oba tima je dosuđen penal tokom remija na Bernabeu, a Barcelona je uspjela da osvoji ligu te sezone. Četiri dana kasnije, Ronaldo je donio titulu Kupa kralja u Realove vitrine, čime je završeno osamnaestogodišnje čekanje Reala na podizanje španskog kupa.

pep-guardiola-real-madrid-barcelona-copa-del-rey-3475844

Nakon utakmice Guardiola je počeo verbalni rat govoreći da linijski sudija sigurno ima savršen vid kada je vidio da je Pedro bio u ofsajdu – to bi inače bio prvi gol na utakmici.

Do sada je bilo veoma malo trenera koji nisu govorili o sudijama, iako su mnogi pričali” izjavio je Moirunho pred polufinale Lige prvaka. “Sada, s Pepovim komentarima, počeli smo novu eru sa trećom grupom u kojoj je samo jedan čovjek koji kritikuje sudiju kada donese pravilne odluke. To je za mene nešto potpuno novo.”

Guardiola je bio uvrijeđen, pa je uzvratio. “Pošto je mene Mourinho zvao Pep, i ja ću njega zvati Jose,” rekao je na press konferenciji prije utakmice. „Sutra ćemo se ponovo sresti na terenu. Van terena je pobjedio. Van terena pobjeđuje cijelu sezonu. Neka mu za to daju Ligu prvaka da može u tome uživati. U prostoriji za press konferenciju je p**** i onaj koji zna više od svih.

Barcelonin menadžer se navodno vratio u hotel gdje su ga dočekali igrači s ovacijama. Sljedećeg dana su pobjedili u prvom susretu Lige prvaka sa 2-0 s dva kasna Messijeva gola.

Petu utakmicu zaredom (uključujući Inter) Mourinho je imao igrača manje protiv Guardiolinog tima. Pepe je dobio crveni karton u 61. minuti, a i Mourinho je morao da izađe zbog protestvovanja.

Nakon utakmice, oštro je napao na Barcelonu i integritet UEFA zvaničnika. “Jednog dana, volio bih da Josep Guardiola propisno pobijedi u ovom takmičenju,” izjavio je.

jose-mourinho-champions-league-real-madrid-barcelona-pep-guardiola-3475848

Ako kažem UEFA-i šta stvarno mislim i osjećam, moja karijera bi se odmah završila. Umjesto toga ću pitati pitanje na koje ću nadam se, jednog dana, dobiti odgovor. Zašto? Zašto Ovrebo? Zašto Busacca? Zašto De Bleeckere? Zašto Stark?”, nastavio je imenujući sudije koji su sudili Realove i Barcine susrete, te sudiju koji je sudio susret Chelseaja i Barcelone.

Zašto? Zato što se u polufinalu uvijek dešavaju iste stvari. Govorimo o apsulutno fantastičnom fudbalskom timu, pa zašto to trebaju? Zašto? Zašto tako dobar tim trebaju nešto tako očito što svi mogu vidjeti?

Ne znam je li to zbog UNICEF-aa ili zato što su dobri ljudi. Ne razmijem. Imaju moć i mi nemamo šanse. Sve što mogu uraditi je postaviti to pitanje i nadati se da ću jednog dana dobiti odgovor. Moraju doći u finale, i doći će, tačka.”

Josep Guardiola je fantastičan trener. Ja sam osvojio dvije Lige prvaka a on je osvojio samo jednu – i te jedne bih se stidio. Stidio bih se da osvojim tu titulu nakon skandala na Stamford Bridgeu. Ako osvoji titulu ove godine, to će biti nakon skandala na Bernabeu. Duboko u sebi, ako su dobri ljudi, oni znaju da ovo nije dobro. Nadam se da će Guardiola jednog dana imati šansu da osvoji Ligu prvaka bez ikakvih problema i skandala.“

Nakon remija od 1-1 na Nou Campu, Barcelona je otišla u finale. „Ovo je bila jedna od najljepših noći u mom životu,“ rekao je Guardiola, čiji tim je pobijedio Manchester United na Wembleyu.

Sve nade da će se odnos između Guardiole i Mourinha poboljšati su pale u vodu tokom vatrenog Španskog superkupa narednog augusta.

Nakon remija od 2-2 u prvoj utakmici, Mourinho je, tokom svađe koja je nastala nakon opasnog starta Marcela nad Fabregasom, udario Tito Vilanovu, Guardiolinog pomoćnika, po očima.

real-madrid-barcelona-super-cup-3475851

Menadžer Reala je također pokazivao gestikulacije prema Messiju i Alvesu i, nakon poraza od 3-2, kritikovao je donosivače lopte domaćina. „Neko se mora pobrinuti za to. Mourinho uništava španski fudbal,“ izjavio je ljuti Gerard Pique.

Mourinho, s druge strane, je bio spreman za rat. „Neću reći da smo sretni zato što nismo osvojili Superkup Španije, to bi bilo licemjerno od mene. Ali smo imali namjeru da igramo kao ljudi i da ne padamo na zemlju nakon svakog dodira. Naučen sam da igram kao čovjek, a ne da odmah padam.“

Međutim, Guardiola je opet bio bolji u prvom susretu u ligi sljedeće sezone.

Nakon nešto više od mjesec dana, Barcelona je ponovo pobjedila na Bernabeu, kada su slavili u Kupu kralja. Kasnije su i osvojili Kup.

Bez obzira na poraz od Barcelone u decembru, Real Madrid je bio nezaustavljiv u La Ligi – imali su 11 pobjeda nakon poraza u El Clasicu. Do aprila kada su igrali na Nou Campu, titula je bila u njihovim rukama – a Ronaldo je postigao odličan pogodak za 2-1 sa čime je Real imao prednost od sedam bodova.

pep-guardiola-barcelona-real-madrid-3475852

To je bio prvi Barcelonin poraz kod kuće u posljednih 55 utakmica, Realova prva pobjeda u El Clasicu od 2008. godine i njihova prva pobjeda na Nou Campu u posljednjih pet godina. “Ne možemo očekivati da uvijek budemo na visini zadatka, ali je šteta što smo posrnuli u ključnom trenutku,” izjavio je Guardiola. Mourinho nije želio da razgovara s novinarima.

Real je nastavio s pobjedama i u četiri preostale utakmice lige i osvojio je titulu po prvi put u posljednje četiri godine. Postigli su 121. gol i imali su devet bodova više od Barcelone. Toliko su Real i Barca bili ispred ostalih da je trećeplasirana Valencija je imala 39 bodova manje.

Na kraju sezone, Guardiola je izjavio da napušta Barcelonu zbog odmora. “To je njegov život, ali za mene je neazmislivo da uzmem odmor. On je mlađi od mene, ali ja nisam umoran,“ bio je Mourinhov pozdrav.

Guardiolin Bayern vs Mourinhov Chelsea

Jedan susret: Jedan remi (Guardiola pobijedio na penale)

jose-mourinho-pep-guardiola-uefa-super-cup-chelsea-bayern-munich-3475854

Guardiola i Mourinho su nastavili sa svojim rivalstvom u august 2013. godine, kada su se Bayern i Chelsea sreli u UEFA Superkupu. Nijedan od njih nije osvojio Ligu prvaka niti Evropa ligu sa ovim timovima u prethodnoj sezoni, ali Guardiola, svjež nakon jednogodišnjeg odmora, i Mourinho, koji se vratio u Chelsea nakon Real Madrida, su bili voljni da prihvate nove poslove u stilu.

Guardiola je preuzeo Bayern koji je s Jupp Heynckesom osvojio treble. Nakon produžetaka u utakmici sa Chelseajem, Guardiola je održao inspiracijski govor svojim igračima.

Prvo, odmah se odlučite gdje ćete da šutirate i nemojte mijenjati odluku,” rekao je Guardiola. “Reći ću to ponovo. Sada odlučite, i ne mijenjajte odluku šta god da se desi. Drugo, govorite sebi da ćete postići pogodak. Ponovite to hiljadu puta i nemojte prestajati sve dok ne šutirate penal. Ne brinite se i ne mijenjajte odluke.”

pep-guardiola-bayern-munich-franck-ribery-uefa-super-cup-3475857

Instrukcije su odradile svoj dio posla. Bayern je osvojio Superkup, a Guardiola je upisao pobjedu nad svojim dugogodišnjim rivalom. “Bolji tim je sigurno izgubio,” izjavio je Mourinho. “Oni su samo postigli jedan penal više.

Nakon utakmice, Mourinho je upitan od strane novinara o njegovim slabim rezultatima protiv Guardiole – pobijedio je samo tri puta, a imali su 16 susreta.

Vaša statistika je pogrešna i veoma pogrešna,” izjavio je Mourinho. “Pogledajte šta se desilo s Interom u polufinalu Lige prvaka. Osvojio sam španski kup s Valencijom, osvojio sam Superkup u Španiji. Bio sam šampion u Španiji. Pobijedio sam u utakmici s Barcelonom koja je bila za titulu.”

Kada su uslijedila pitanja o tome da li on ima tačniju statistiku, izjavio je: “Ne znam. Možda ste vi upravu a ja nisam. Ali to me ne zanima. To nije važno.”

Očekujte oba menadžera da pokažu koliko im je važno njihovo rivalstvo kada United i City budu igrali naredne sezone. ‘Prijateljska utakmica’ između ova dva kluba se igra 26. jula u Kini, te će to sigurno biti zanimljiv susreta, kako na terenu, tako i van njega.

Učitaj još novosti