15. 06. 2016 - 23:55
Hamsik dokazao neupitnu klasu, Galski pijetlovi ponovo...
907
Shares
Hamsik dokazao neupitnu klasu, Galski pijetlovi ponovo s(p)retno do trijumfa

EUROFORIJA

Hamsik dokazao neupitnu klasu, Galski pijetlovi ponovo s(p)retno do trijumfa

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
15. 06. 2016 - 23:55
0
Shares

Šesti dan na Evropskom prvenstvu označio je i početak drugog kola. Mogli smo uživati u današnjim mečevima, a sve je počelo sa susretom Slovačke i Rusije.

Rusija je nakon veoma dobrog nastupa protiv Engleske danas me potpuno razočarala. Slovaci su na krilima Napolijevog Mareka Hamsika odigrali veoma dobro i zasluženo slavili 2:1. Na prvu veću priliku čekali smo punih 28 minuta, kada je Smolov raspalio s nekih 20 metara a lopta prozujala kraj slovačkog gola. Kazna je uslijedila vrlo brzo, samo četiri minute poslije. Hamsik je u maniru vrsnih majstora pronašao Vladimira Weissa, koji je napravio solo prodor i „slomio kičmu“ dvojici Rusa. Nakon toga uslijedila je rutinska realizacija, gol kao iz fudbalskih udžbenika. 

Kada smo očekivali kraj vidjeli smo još ljepši gol. Tačnije golčinu u izvedvbi toliko spominjanog Hamsika. Ovaj gol neodoljivo me podsjetio na majstoriju Edina Džeke protiv Belgije, one noći kad zavrijedi nadimak Dijamant. I Slovaci su danas imali svog Dijamanta, Mareka.

U nastavku, Slovaci su se znalački povukli i čekali eventualnu kontru, koju i nisu dočekali. Da su Rusi zapravo živi vidjeli smo tek u posljednjih 10-ak minuta. Denis Glushakov odlično je ispratio dobar centaršut i udarcem glavom matirao Kozacika. Do kraja su na krilima tog pogotka pokušali i izjednačiti, ali ostalo je 2:1 za Slovačku. Sigurno je da su ovim trijumfom zakomplikovali stanje u grupi, koje će malo jasnije biti nakon meča Engleska – Vels.

I onda u 18:00 sati namjestio sam se udobno da pogledam i meč Švicarska – Rumunija. I konačno jedan baš dobar meč od u tom terminu, koji kao da je bio rezervisan za one dosadnije duele. Rumunima je potpuno pripalo prvo poluvrijeme, a drugo Švicarcima koje s klupe predvodi Sarajlija Dado Petković.

Ipak, sve je moglo biti znatno drugačije da je Haris Seferović, nesuđeni bh. reprezentativac, pogodio u dva navrata na startu. Očito je napadač Frankfurta potpuno indisponiran na ovoj smotri, jer se nije proslavio i protiv Albanije. Šteta, jer momak zaista obećava. I onda u 18. minuti kazna. Lichtsteiner je bio neoprezan u odbrani, povukao protivnika, a sudija Karasev bio je neumoljiv. Baš kao i Bogdan Stancu, koji je stigao do drugog gola na Euru (oba s bijele tačke). Ubrzo je pokušao poravnati Schar, ali Tatarusanu dokazao zašto brani u Fiorentini.

I opet su Rumuni bili blizu pogotka, ali stativa je bila saveznik Švicaraca nakon pokušaja Sapunarua. Početkom nastavka opet su zaprijetili Rumuni i to preko Hobana i Torjea. Ipak, u 12. minuti nastavka bilo je 1:1. Admir Mehmedi sjajno se snašao u gužvi i poravnao rezantnim udarcem. Do kraja su Švicarci uglavnom držali stvari pod svojom kontrolom, ali je ipak ostalo 1:1. Možda i najrealnije kada se sve sagleda.

Odličan dan zaokružio je duel iz ove grupe između Francuske i Albanije. Trikolori nisu baš briljirali, pa je selektor Didier Deschamps napravio nekoliko promjena. Krilne pozicije popunili su mlađahni Martial i Coman, ali ni to nije pomoglo. Slobodno ću reći očajno prvo poluvrijeme bilo je prava uspavanka, pa je sreća da sam mogao na miru pratiti rukomet i baraž za SP. Ako žele otići do kraja Francuzi će morati itekako bolje od ovoga. Interesantno da se kod Albanaca nije primjetilo neigranje kapitena i pravog lidera Cane, te je to još jedan dokaz nemoći Galskih pijetlova.

A nastavak je mogao biti i gori, ali je sreća bila uz njih. Stativu je uzdrmao Memushaj. U tim trenucima vile su pronosale domaćine. Prava šteta za hrabre Albance. Zato su surovo kažnjeni u samoj završnici. Osjećao sam da će Francuzi zabiti u finišu, jednostavno se znalo jer se ovo moralo kazniti. Na nekih 20-ak minuta Giroud je uzdrmao stativu, a onda u 90. minuti je rezervista Griezmann "Veledrome" bacio u trans. Adil Rami sjajno je ubacio, a Atleticov napadač se samo naklonio i smjestio loptu iza leđa albanskog golmana. Do kraja vidjeli smo još jedan gol, ponovo majstoriju Payeta. Veznjak West Hama nakon dvije odlične izvedbe na Euru sada vrijedi znatno više, opravdano. Gol za zaključenje prelijepog fudbalskog dana. Samo, ostaje dojam da su Francuzi sretno slavili, iako je završilo 2:0.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti