04. 09. 2016 - 10:19
Ko je i kada dozvolio lutrijske brojeve na leđima fudbalera?
907
Shares
Ko je i kada dozvolio lutrijske brojeve na leđima fudbalera?

ZANIMLJIVA ANALIZA

Ko je i kada dozvolio lutrijske brojeve na leđima fudbalera?

N1
04. 09. 2016 - 10:19
0
Shares

Drugi pišu: N1

Jonathan de Guzman pronašao je spas u Chievu, koje ga je uzelo na posudbu iz Napolija u kojem je blago rečeno - propadao. Za Napolitance je potpisao 2014. godine, a dvije od tri godine u tom klubu proveo je "seljakajući" se iz kluba u klub, a proteklu sezonu proveo je u Carpiju.

Sada, kada je uzeo dres Chieva - napravio je jedan pomalo nevjerovatan potez. Uzeo je dres sa brojem 1. Nije golman, da podsjetimo samo.

Mala digresija: Potpisnik i redova i dobar prijatelj prije dvije sezone, kada je FK Sarajevo uzelo titulu - gledamo susret domaćina i Slavije. Prijatelj je dugo vremena bio van Sarajeva, pa nije imao prilku gledati uživo mečeve kluba kojeg voli od djetinjstva. U jednom momentu, pita me: "Molim te, hoćeš li mi objasniti ko je ovim našim igračima dozvolio da brojeve sa tombole nose na leđima?".

To nas je ponutkalo da se prisjetimo svih rokenrola u fudbalu koji su uzimali brojeve koji apsolutno ne odgovaraju pozicijama na kojima igraju. To više nije novitet u fudbalu, pa ovi brojevi "sa tombole" poput 52, 88, 99, 39 i slično nisu više rijetkost.

Kada je FK Sarajevo osvojilo posljednju titulu u Premijer ligi BiH - jedva da ste mogli naći igrača sa normalnim brojem, koji odgovara poziciji koju igra. Evo samo nekih, a u daljem tekstu ćemo se prisjetiti onih najlegendarnijih "out of tombola" brojeva.

Golman - Matej Delač, broj 2.

Desni bek - Bojan Puzigaća, broj 77.

Veznjak - Samir Radovac, broj 88.

Veznjak - Gojko Cimirot, broj 59.

Napadač - Nemanja Bilbija, broj 99.

U svoje vrijeme, Denis Čomor je nosio 89, a Ahmad Kallasi 55. Poziciju Denisa Čomora niko nikad nije saznao, ljubitelji FK Sarajeva će se sjetiti zašto, a Kallasi je bio bek.

Tombola rekosmo. No, to je već neko vrijeme trend u svijetu. Sjetimo se legendarnog golmana meksičke reprezentacije. Jorge Campos se zvao, koji ne samo što je sam sebi dizajnirao dresove (u tirkizno-užasnim bojama), nego što je nosio broj 9 i 19.

Pa malo smo se za glavu uhvatili kada je Zinedine Zidane potpisao za Real Madrid. U Juventusu je igrao sa brojem 21 na leđima, a Real je vodio sa brojem 5. Isti broj je uzeo i Milan Baros, kao napadač Liverpoola.

Stariji ljubitelji fudbala sjetit će se i Ivana Zamorana, kada je nosio dres Intera. Napadač je nosio broj 18, što je sasvim uredu. No kada se zagledate malo bolje, shvatite da piše 1+8. Devetku nije mogao da dobije, ipak mu je "pravi" Ronaldo bio konkurencija u napadu tada moćnog Intera.

Vjerovali ili ne, ovo nisu najgori slučajevi. Uvijek može gore, kaže Murphyjev zakon - a prvi koji ga je dokazao jeste Derek Riordan.

On je 2008. godine potpisao ja škotski Hibernians. Broj 10, njegov omiljeni tada je bio zauzet, pa je rokenrola odlučila uzeti broj 01. Klub mu je dozvolio.

Bivši golman Tottenhama, Joe Wildsmith vjerovatno je neki od uzora Mateju Delaču iz FK Sarajevo. On je također nosio broj 2. Bio je i rezervni golman, tako da možda i razumijemo njegov potez.

Legendarni napadač Gane, Asamoah Gyan je možda nekada u mladosti igrao stopera, ili beka - jer nema drugog načina da objasnimo što je na dresu reprezentacije nosio broj 3.

Nwanko Kanu, koji je igrao u Arsenalu u vrhu napada (kada je mijenjao Henryja), nosio je broj 25.

Razumljivo. Nerazumljiv je broj 4, koji je nosio kao prvi napadač reprezentacije Nigerije.

Jedan od najgorih izbora u historiji loših brojeva na dresu jeste defanzivac Chelseaja. Khalid Boulahrouz, koji je svakako bio rezervista - ali je uredno nosio 9-ku na leđima. Možda mu je jedan od životnih uzora bio Willem Gallas - nekadašnji stoper Arsenala, koji je nosio 'centarforsku' 10-ku.

Centarhalf Lazija, Siniša Mihajlović imao je atipičnu 11-ku za tu poziciju. No to i nije toliko bitno - koliko su bili bitni njegovi legendarni slobodni udarci.

Da li je ovom ludilu kraj? Nije.

Hicham Zerouali igrao je za Aberdeen. Prvi slog njegovog prezimena Zero - znači 0 na engleskom jeziku. Taj broj je uzeo kao zvanični na svom dresu.

Edgar Davids, legendarna fudbalska rokenrola o kojoj smo već pisali - u serijalu o fudbalskim rokenrolama - u sumraku svoje karijere igrao je za Barnet. Bio je igrač-trener, a 'logičan' potez mu je valjda bio da uzme broj 1.

Sjećate li se Paola Futrea, fudbalera West Hama? Portugalac, kada je stigao među Čekićare, saznao je da će nositi broj 16. On je onda pozvao i advokata.

Harry Redknapp, koji je tada vodio ekipu je u svojoj autobiografiji ispričao: "Paolo mi se unio u lice, nakon što je bacio dres sa brojem 16, malo prije meča sa Arsenalom. Kazao je - Futre je 10, a ne 16. Eusebio 10, Maradona 10, Pele 10. Futre, 10 - ne je*eni broj 16".

Sljedeći dan u svlačionicu West Hama je stigla garnitura dresova sa brojem 10, Futre je pisalo iznad.

Legendarni Lord Bendtner, Nicklas - također je jedan od onih tomobola broj igrača. U vrhu napada tima sa Emiratesa nosio je broj 52.

Ako se ne varamo, Bixante Lizarazu - bek Bayerna iz one zlatne generacije koja je uzela Ligu prvaka nosio je broj 3, ali onda se u njemu nešto prevrnulo, pa je na dres stavio broj koji sugeriše još legendarniju seksualnu pozu iz Kama Sutre - 69.

Priznajemo, nismo shvatali Ronaldinha koji je u Milanu nosio 80, kao ni Robinha koji je uzeo broj 90. Čitatelji ovog teksta iz Bosne i Hercegovine shvatit će pošalicu: "Hazime, imamo bingo".

Ima Milan još sličnih bisera. Mathieu Flamini dok je boravio na San Siru nosio je broj 84.

No, ni tu našim "mukama" dođe kraj.

Gigi Buffon je 'kec' kakav se rijetko rađa. Jedan od najboljih golmana svih vremena imao je "tombola" period dok je branio za Parmu. Nosio je 77.

Jedan od šampiona kada su loši izbori brojeva u pitanju je i holandski fudbaler Venegoor of Hesselink. Ne samo što je zahtijevao da mu puno ime i prezime stoji na leđima, nego je nosio 22, 29, 12...sve brojeve koji nisu tipični za njegovu poziciju. Čovjek je igrao na poziciji napadača, a samo dva puta je nosio brojeve 9 i 10.

Mario Balotelli je davno objasnio što je uzeo broj 45. Naime, svi su brojevi bili zauzeti - pa je odlučio biti posljednji prijavljeni igrač ekipe, odnosno sa 45. po redu.

Za kraj, u nadi da smo pobrojali sve čudake koje odmilja zovemo rokenrole, ostavili smo Victora Peralesa. Meksiči internacionalac u svom debiju za Deportivo Guadalajara dobio je dres sa brojem 143. Igrao je stopera, a sljedećeu sezonu je uzeo nešto pristojniji broj 15.

Ako smo slučajno nekoga zaboravili, a vrijedan je pomena - pišite nam u komentarima. Možda napravimo i drugi dio.

Učitaj još novosti