06. 09. 2016 - 10:45
Upoznajte našeg narednog rivala: Odbrana glavni adut...
907
Shares
Upoznajte našeg narednog rivala: Odbrana glavni adut Pehrssonovog tima

ESTONIJA

Upoznajte našeg narednog rivala: Odbrana glavni adut Pehrssonovog tima

06. 09. 2016 - 10:45
0
Shares

Selekcija Estonije prvi je protivnik našeg državnog tima u kvalifikacijama za 21. po redu svjetski nogometni šampionat, kojem će 2018. godine domaćin biti Rusija.

Estonci su trenutno 117. na FIFA-inoj rang listi, što je 20 mjesta bolje od njihovog najlošijeg rankinga, koji su zabilježili u oktobru 2008. godine.

Najbolje pozicionirani bili su pak u martu 2012., kada su zauzimali visoko 47. mjesto.

Baraž za EP u Poljskoj i Ukrajini najbolji rezultat

Estonija nikada nije učestvovala na nekom velikom takmičenju, a najbliži tome bili su u kvalifikacijama za EP 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, kada su kao drugoplasirani tim grupe C sa 16 bodova (5-1-4) izborili baraž, u kojem su eliminirani od Republike Irske s ukupnih 1:5 (0:4, 1:1).

1

U skupini su završili iza Italije, ostavivši iza sebe selekcije Srbije, Slovenije, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva, a za to je najveće zasluge ponio tadašnji selektor Tarmo Rüütli.

Kada su SP u pitanju, najbolji rezultat ostvarili su u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj 2006. godine, koje su okončali na četvrtoj poziciji treće grupe sa 17 osvojenih bodova (5-2-5).

Tada su pod vodstvom selektorskog dvojca Arna Pijpersa i Jellea Goesa završili iza selekcija Portugala, Slovačke i Rusije.

U kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. godine nisu napravili zapažen rezultat, zauzevši tek peto mjesto u grupi A, koju su osim posljednje Andore, sačinjavale momčadi Holandije, Rumunije, Mađarske i Turske.

Minule kvalifikacije za EP u Francuskoj nisu bile mnogo uspješnije, s obzirom da im je treće mjesto, koje je osiguravalo baraž, ostalo kratko za šest bodova.

Nastupili su u grupi E s Engleskom, Švicarskom, Slovenijom, Litvanijom i San Marinom, a na kraju su uspjeli sakupiti 10 bodova uz skor 3-1-6.

Klavan prva zvijezda i najskuplji igrač

Od decembra 2013. godine Estonce predvodi mladi švedski stručnjak Magnus Pehrsson (40).

pehrsson

Trenersku karijeru počeo je kao pomoćnik u Åtvidabergsu, a prije Estonije vodio je momčadi Siriusa, GAIS-a, Aalborga i Djurgårdensa.

U dosadašnje 33 utakmice na klupi Estonije Pehrsson ima učinak od 13 poraza, 11 pobjeda i devet remija, što ga ostavlja na poprilično solidnih 33.33% uspješnosti.

Pehrsson najčešće koristi sistem 4-2-3-1, gdje je fokus postavljen na odbranu, što je svakako njihov najveći adut.

Odličnom fizičkom pripremljenošću Estonci nastoje neutralizirati protivnika, a potom i poentirati iz kontranapada, iz kojih znaju biti vrlo opasni.

Defanzivnom linijom diriguje kapiten Ragnar Klavan, koji je prešavši iz Augsburga u Liverpool ovog ljeta, postao najskuplji estonski igrač svih vremena. Redsi su ga platili 5 miliona eura.

klavan

On je ujedno i igrač s najviše nastupa od trenutno pozvanih (112), dok najviše golova na svom kontu ima iskusni veznjak poljske Jagiellonije Białystok, Konstantin Vassiljev. Na 89 utakmica Vassiljev je postigao 21 gol i uz Klavana je svakako najkvalitetniji igrač ove selekcije.

Od pozvanih igrača treba izdvojiti i napadača Gabale Sergeija Zenjova, koji je bio strijelac u 10 navrata.

Na spisku od 23 imena nalazi se 13 igrača iz domaćeg šampionata, a najviše ih dolazi iz Flore (7).

Vrijednost tima se prema portalu Transfermarkt procjenjuje na 10.63 miliona eura, a prosjek godina je 26.9.

Sudeći prema posljednjim uigravanjima meč protiv BiH bi trebali započeti Aksalu – Teniste, Baranov, Klavan, Pikk – Dmitrijev, Mets – Kams, Vasiljev, Zenjov – Purje.

U opticaju za prvih 11 su svakako Kruglov, Kallaste i Anler, koje je Pehrsson često rotirao u minulim susretima.

Jedna pobjeda u tekućoj godini

Estonci su u ovoj godini odigrali ukupno osam mečeva i svi su bili prijateljskog karaktera. Dobili su samo jedan i to onaj protiv Andore u junu mjesecu, kada su slavili s 2:0.

Nastupili su i na Baltičkom kupu, gdje su završili kao posljednji iza selekcija Latvije i Litvanije s jednim osvojenim bodom.

Posljednju provjeru imali su krajem augusta protiv Malte, gdje su razočarali, odigravši svega 1:1.

2

Jedini strijelac bio je Zenjov, a taj susret zbog povrede propustio je njihov kapiten Klavan, koji se u međuvremenu oporavio i konkurisat će za meč u Zenici.

Koliko su zapravo čvrsti, pokazao je i martovski duel sa Srbijom, koja ih je savladala s minimalnih 1:0, pogotkom u 81. minuti.

Domaćini na Lilleküla stadionu

Estonija domaće utakmice igra na Lilleküla stadionu, komercijalno poznatijem kao A. Le Coq Arena, koja naziv nosi po tamošnjoj kompaniji piva.

Stadion se nalazi u glavnom gradu Talinu i na njemu svoje utakmice igra Flora.

stadion-estonije

Kapacitet stadiona je 10.300 sa dodatnim mjestima.

(Reprezentacija.ba)

Učitaj još novosti