07. 10. 2016 - 19:29
"Kreće se kao Dražen, asistira kao Teodosić": Slovenija i Real...
907
Shares

SJAJNI DONČIĆ

"Kreće se kao Dražen, asistira kao Teodosić": Slovenija i Real imaju najvećeg dragulja

Index.hr
07. 10. 2016 - 19:29
0
Shares

LUKA DONČIĆ je ime koje cijeli košarkaški svijet mora upamtiti. Riječ je o 17-godišnjem košarkašu iz Ljubljane, najvećem talentu u Europi.

Za razliku od mnogih vršnjaka u velikim klubovima, Luka ne sjedi na klupi već je postao bitan igrač za slavni Real Madrid. Samo prošle sezone odigrao je 55 utakmica i na terenu proveo 668 minuta za klub s najviše euroligaških naslova u povijesti.

Njegova statistika, kada bi na terenu prosječno provodio 36 minuta, sa 16 godina može se usporediti s onom najboljih igrača svijeta. Naime, statistički bi za taj period u igri zabijao 12 poena uz sedam skokova i pet asistencija, a u NBA ligi su prošle sezone to uspjela samo četvorica košarkaša - Kevin Durant, LeBron James, Russell Westbrook i Draymond Green.

Jasno, Dončić ne igra u NBA ligi, ali nastupa u najjačoj ligi nakon nedodirljive NBA lige, a u ponedjeljak je postao i drugi najmlađi igrač u povijesti koji je nastupio u jednoj utakmici predsezone. S Realom je sa 142:137 slavio protiv Oklahome uz tri poena i po pet skokova i asistencija. Osim što je napadački sjajan na poziciji razigravača i beka-šutera, pokazao je i da može čuvati jednog od najtežih suparnika na svijetu - Westbrooka.

Protiv istog suparnika svijetu je predstavio i vrhunske razigravačke sposobnosti, skupio četiri asistencije, iako su mu suigrači nepreciznim šutevima upropastili još nekoliko maestralnih dodavanja.

Dragan Bender, Kristaps Porzingis i Ricky Rubio otišli su u NBA kao TOP 5 izbori na draftu, a za razliku od njih Dončić sa 17 godina igra veliku ulogu u velikom klubu. Bender je imao skromnu minutažu u izraelskom prvenstvu, Porzingis nikad nije zaigrao u Euroligi, a Rubio je u Barcelonu stigao s 19 godina iako je i ranije u dresu Juventuta pokazivao kakav je talent.
Luka je zablistao i u posljednjoj pobjedi Reala protiv Valencije s osam poena, pet skokova, dvije asistencije i dvije blokade. 

Ako nastavi ovako, mogao bi postati prvi Europljanin kao prvi izbor na draftu nakon Andree Bargnanija koji je izabran prije točno deset godina. S tim, da će se na Lukin odlazak u NBA pričekati još najmanje dvije godine.

Španjolci su vjerovali da bi mogao nastupati za njihovu reprezentaciju, ali je sin bivšeg košarkaša Union Olimpije Saše Dončića objavio prije deset dana kako će igrati za Sloveniju do kraja karijere.

"Luka ima sve. Ne volim ga uspoređivati s drugima, ali ima malo Kukočevog u sebi. Također, vidi teren poput Dejana Bodiroge, kreće se kao Dražen Petrović, a loptu dodaje kao Miloš Teodosić", kaže njegov otac, dok slovenski reprezentativac Zoran Dragić smatra kako će Luka nadmašiti njegovog brata Gorana i postati najveći slovenski košarkaš u povijesti.

Učitaj još novosti