15. 10. 2016 - 08:05
Tko su iznenađenja, a tko razočaranja uvodnog dijela...
907
Shares
Tko su iznenađenja, a tko razočaranja uvodnog dijela Premiershipa? Pogledajte statistiku!

VEOMA UZBUDLJIVA SEZONA

Tko su iznenađenja, a tko razočaranja uvodnog dijela Premiershipa? Pogledajte statistiku!

Germanijak.hr
15. 10. 2016 - 08:05
0
Shares

Nakon duge reprezentativne pauze, vrijeme je da se ponovno posvetimo čarima klupskog nogometa. Ovog vikenda se između ostalog nastavlja i uzbudljiva sezona u Premiershipu, koji je ove godine ispunio očekivanja povišena koncentracijom trenerske kvalitete.

Pepov City, Kloppov Liverpool i Pochettinov Tottenham kao prave presing mašine i pojmovi za modernitet, Mourinhove muke s traženjem kolosijeka u Unitedu kao i Conte u Chelseaju, preporođeni Arsenal, oscilirajući Leicester… Teško je predvidjeti tko bi na kraju prvi mogao proći kroz ciljnu ravninu, ali po svemu sudeći biti će to borba do samog kraja.

Ususret osmog kola koje se otvara sutrašnjim utakmicama, nudimo vam statistički presjek uvodnog dijela Premiershipa, kako bi se stekao bolji dojam tko je suvereno ušao, a tko razočarao:

1. Najviše i najmanje postignutih pogodaka – Liverpool i Manchester City (18) / Burnley i Stoke (5)

Sturridge nikako da uhvati formu, Ingsa se više nitko ni ne sjeća; ali Liverpool je ove sezone napokon u potpunosti poprimio konture Kloppovih trenerskih postulata. Osim što su postigli najviše pogodaka iz igre (i to uz Watford, 10), tek su 4 gola postigli iz jedanaesteraca. Očekivano, najveća kontribucija dolazi od igrača stacioniranih iza najisturenijeg čovjeka, pa tako listu strijelaca predvode Firmino, Mane, Lallana i Coutinho sa po tri gola, dok je iznad (!) njih – James Milner. On je naime pogodio spomenuta četiri jedanaesterca. Rame uz rame s njima stoji Manchester City.

Što se najgorih tiče; iako Stoke posjeduje impozantna imena u napadačkom dijelu, poput Bonyja, Arnautovića, Krkića, Afellaya, oni zajedno imaju svega – dva pogotka na kontu. Dosta toga ne štima u momčadi Marka Hughesa, koji je sada među glavnim kandidatima za iduću trenersku sječu glava u Premiershipu. Burnley se teško snalazi po povratku u najelitnije društvo, ali osim što su tih pet golova raspodijelili u pobjedama protiv Watforda i Liverpoola, razmjerno malo golova primaju (zasad 9), što ih održava iznad opasne zone.

3. Najbolja i najgora pas-igra

Iako je Pepova opsesija pas igrom i posjedom rezultirala očekivano visokim postotkom uspješnih dodavanja Cityja (84.3%), daleko su od vrha. Ispred njih su Liverpool, Arsenal, Manchester United i Chelsea, koji predvodi kolonu. Conteovi momci drže postotak od 85.7% uspješnih paseva, što ih zasad drži na čelu lige.

West Bromwich Albion, iako u sredini ljestvice, statistički stoje poprilično loše. Neatraktivan nogomet Pulisove momčadi ocrtava se u tek 8 postignutih golova, uz uspješnost dodavanja zacementiranu na sramotnih 68%. Prate ih po tom neslavnom rekordu Burnley (71.8%) te Sunderland (71%). Leicester je lani dokazao da posjed lopte nije nužno put do uspjeha, ali onog trenutka dok imate loptu ipak je primarno uspjeti poslati pas koji će pronaći suigrača.

4. Najviše presječenih lopti

Pomalo iznenađujuće, u konkurenciji nisu Kante, Coquelin ili primjerice Herrera. Najviše presječenih lopti u osam kola sakupio je Hullov Curtis Davies, koji ima 43 uspješno presječena protivnička dodavanja. Ovog 31-godišnjeg braniča davljenika Hulla koji ima u prosjeku 6 presječenih lopti po utakmici u toj kategoriji prate – s debelim zaostatkom – Middlesbroughov George Friend, West Hamov Winston Reid i novo pojačanje Manchester Uniteda, Eric Bailly.

5. Najgrublji pojedinac

Tko u Premiershipu misli da je jednostavnije od procjene putanje lopte i presjecanja jednostavno „ići u kost“? Odgovor je, Victor Wanyama iz Tottenhama. U sedam ligaških nastupa ove sezone ima čak 18 prekršaja, što ga uvjerljivo drži na vrhu. No između ostalog je i zbog toga otkupljen od Southamptona ovog ljeta. Prati ga Callum Wilson iz Bournemoutha sa 16 prekršaja, no zanimljivo je da se istovremeno i na njemu radi itekako mnogo faulova, čak 11. U top 5 grubijana je i Zlatan Ibrahimović, koji broji 14 počinjenih prekršaja.

6. Najbolji distributeri dugih lopti

Momčadi koje u tranziciji najbolje mijenjaju stranu su Middlesbrough, koji su dosad ostvarili uspješnih 547 dugih lopti u 7 utakmica. Očito da pokušavaju direktnim stilom nalik na lanjski Leicester pronaći idealnog napadača za to, Alvara Negreda, a to im zasad relativno i uspijeva.

Karankinu momčad prate Hull (533 dodavanja), Burnleyx (521) i pomalo iznenađujuće, Tottenham (511). Nominalno se duge lopte gledaju kao dokaz neatraktivnosti, no s druge strane ako se koriste pametno kao u slučaju Middlesbrougha i Tottenhama, to itekako doprinosi kvaliteti i učinku igre.

Učitaj još novosti